In prag de alegeri, Gazeta de Cluj va prezinta care sunt candidații pentru cele patru mandate de senator din colegiile in care voteaza clujenii, precum și veniturile și proprietațile acestora, așa cum apar ele in declarațiile de avere publicate pe pagina de internet a Agenției Naționale pentru Integritate (ANI).
Colegiul 1 Senat cuprinde jumatate din municipiul Cluj-Napoca, cartierele Manaștur, Zorilor și Grigorescu. Aici se bat pentru o poziție de senator trei politicieni clujeni cu experiența. USL il susține pentru aceasta poziție pe Mircia Giurgiu, intrat recent in PSD. Giurgiu este in prezent deputat ales in Colegiul 1 in 2008 pe listele PDL, de unde a demisionat in urma cu un an, ramanand neafiliat politic pana recent. Giurgiu a candidat ca și independent la Primaria Cluj-Napoca și este prorector la Universitatea ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca.
Deputatul are un apartament in Cluj-Napoca și conduce un Volskwagen Golf. Veniturile lui Giurgiu in 2011 au fost de 50.784 de lei din activitatea de deputat și 1.840 de lei ca prorector la Universitatea ”Avram Iancu”. Are economii de 362.500 lei și 15.000 de euro, și trebuie sa achite un credit de 50.000 de lei pana in 2019.
De la Primarie la Senat
Alin Tișe a fost președintele Consiliului Județean Cluj intre 2008 și 2012, cand a candidat din nou pentru aceeași funcție, dar a fost invins de candidatul USL Horia Uioreanu cu o diferența de doar 700 de voturi. De profesie jurist, Alin Tișe este membru PDL și una din tinerele speranțe ale partidului. Fostul președinte al CJ deține un teren intravilan si doua apartamente. De asemenea, are doua mașini, un Volkswagen Passat și un Porsche Cayenne și a trecut pe declarația de avere ceasuri și bijuterii in valoare de 15.000 de euro. Venitul lui Tișe de la CJ s-a ridicat in 2011 la 48.000 de lei, dar a incasat și 11.500 de lei din vanzarea acțiunilor la Transgaz și 143.000 de lei din chirii. Are economii de 161.888 lei și 18.833 de euro și trebui sa inapoieze bancilor 330.000 de euro.
Fostul consilier prezidențial Eckstein-Kovacs Peter a candidat, de asemenea, pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. Eckstein este de formație jurist, preda la Universitatea ”Babeș-Bolyai” și a candidat pentru șefia UDMR, fiind invins de actualul șef al partidului, Kelemen Hunor. Politicianul declara doua terenuri și o casa, precum și tablouri, picturi, grafica si un pian in valoare totala de 9.000 de euro. Anul trecut a caștigat 17.962 de lei ca indemnziatie de la Administratia Prezidentiala, 15.674 de lei de la UBB si 4.300 de lei de la cabinetul de avocatura. Eckstein are datorie la banca de 34.784 de euro și 100.000 de lei.
Tot dinspre Primaria Cluj-Napoca și-a indreptat atenția spre Palatul Parlamentului și Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului. Funar este candidatul susținut de Partidul Romania Mare (PRM), partid din care face parte de la fondarea acestuia. Funar are un teren, un apartament si o casa de vacanta. Are economii de 35.000 de euro, 1.200 de lire, si 12.800 de lei. Funar declara in documentul postat de ANI ca nu are venituri.
Pentru acest colegiu senatorial mai candideaza Iuliu Mirel Țagorean, de la Partidul Poporului ”Dan Diaconescu” (PPDD) și Vekov Károly János, de la Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvanie (PPMT).
Batalia medicilor
In Colegiul 2 Senat, care cuprinde cealalta jumatate din municipiu, candideaza politicieni mai puțin cunoscuți publicului clujean. USL l-a nominalizat pentru aceasta candidatura pe medicul Șerban Radulescu, care astfel intra in cursa pentru un nou mandat, fiind in prezent tot senator de Cluj. Radulescu este liderul filialei locale a Partidului Conservator (PC). Potrivit declarației sale de avere, Radulescu detine doua terenuri intravilane, unul in Cluj-Napoca, si altul in comuna Simon, Brasov. Medicul mai are doua imobile: o casa de vacanta in comuna Simon si o casa la Cluj-Napoca. De asemenea, deține doua masini: un Peugeot 207 si un Volvo S 40. Familia lui Serban Radulescu a avut un venit total de 128.765 de lei in 2011, din salarii si venituri independente. Senatorul are datorii in valoare totala de 133.544 de lei.
ARD il trimite in lupta electorala pe Ovidiu Calin, vicepreședinte PDL Cluj. Acesta detine un teren arabil in localitatea Dragus si 3 cladiri in Cluj-Napoca. Acesta are doua case si un apartament aflat in constructie. Conduce un autoturism Mercedes și declara un venit de 101.766 lei, in 2011. Calin are datorii de 160.000 si 190.000 de lei sau euro și este asociat in doua societati: Inconstruct, si H&H International.
Fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila, este candidatul UDMR pentru Colegiul 2 Senat. Și Laszlo este medic, activitate care i-a adus, alaturi de alte surse, un venit de 77.860 de lei in 2011. Laszlo Attila detine cinci terenuri, din care doua intravilane in Cluj-Napoca și trei terenuri in comuna Bereni, din județul Mures. Acesta are trei imobile: doua case in Cluj-Napoca, si o casa de vacanta in comuna Bereni. El conduce o masina VW, și mai delcara doua ATV-uri si o motocicleta MZ.
In acest colegiu mai candideaza Augustin Danila, de la PPDD, Gergely Balasz de la PPMT și Ioan Avram, de la PRM.
Barci și dividende
In Colegiul 3 candideaza inca un senator care mai vrea un mandat. Este vorba de Marius Nicoara, candidatul USL și președintele PNL Cluj. Fostul presedinte al CJ Cluj declara ca deține un teren intravilan in Cluj-Napoca, un apartament in oraș și o barca de agrement Volvo Penta. Familia lui Marius Petre Nicoara a avut, in 2011, un venit total de 676.753 de lei din salarii, dividende si alocatii. Nicoara are economii la banca de 8.000 de euro și 25.000 de lei, precum și acțiuni in valoare de 4.867.700 de lei. Datoriile lui se ridica la 4.232.052 lei si 37.000 de euro, bani reprezentand un credit si valoarea actiunilor in gaj la BT. Familia lui Nicoara are bijuterii si obiecte de arta in valoare de 140.000 de lei.
Candidatul ARD Ramon Moldoveanu detine cinci terenuri intravilane: unul in Cluj-Napoca, altul in Ploiesti, in Marisel, in Saliste, si alt teren mostenit in comuna Dobrin. Ramon Moldoveanu are un apartament Cluj-Napoca și o casa de locuit tot in oraș. Familia lui Ramon Moldoveanu a realizat, in 2011, un venit total de 72.800 de lei, realizat din salarii, și are datorii de 50.000 euro si 40.000 lei. Potrivit propriei declaratii de interese, desi este asociat in 4 firme, el nu a avut niciun contract cu statul.
In acest colegiu mai candideaza Iulia Ligiana Ianchiș-Ghețe, de la PPDD, Ioan Pavel Danciu, de la PRM, Lorinczi Zoltan-Laszlo, de la UDMR, și Bitay Levente-Ladislau, de la PPMT.
Ce bijuterii au candidații
Colegiul 4 pentru Senat cuprinde municipiile Turda, Huedin, localitațile dimprejurul acestora și comunele de munte. Aici candideaza, din partea ARD, Ioan Cristian Haiduc, președintele PDL Campia-Turzii. Acesta detine șapte terenuri, din care trei terenuri agricole, doua terenuri extravilane in Campia Turzii, un luciu de apa de 1.100 metri patrati si un teren intravilan. Haiduc mai are trei cladiri, din care doua in Campia Turzii: o casa de locuit si un spatiu comercial, precum si o casa de vacanta in satul Sutu, comuna Ciurila. Familia lui Ioan Cristian Haiduc a avut un venit total de 457.679,64 lei in 2011, din salarii si dividende. Haiduc are economii de 158.374 lei si 10.022 euro.
In declarația de interese arata ca a incheiat un contract de 832.920 lei cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului și e actionar in șase firme din Campia Turzii, Mures si Cluj-Napoca.
Candidatul USL este senatorul Alexandru Cordos. Acesta detine un teren intravilan si un teren agricol in comuna Feleacu, și doua locuințe, o casa de vacanta si un apartament. El conduce un Hyundai și are bijuterii in valoare de 6.000 de euro. Familia lui Alexandru Cordos a realizat venituri in valoare totala de 64.888 de lei in 2011. In conturi si fonduri de investitii are 48.809 lei, iar datoriile sale se ridica la o valoare totala de 18.000 de euro si 177.100 lei.
In acest colegiu, mai candideaza consilierul județean Vakar Istvan-Valentin, de la UDMR, Szasz Peter-Zsolt , de la PPMT, Ioan Niculescu, de la PPDD și Mihai Iurian, de la PRM.
Diana Gabor
Candidații pentru Senat
Colegiul 1 (Zorilor – Manastur – Grigorescu)
Giurgiu Mircia – USL
Tise Alin-Paunel – ARD
Eckstein-Kovacks Peter – UDMR
Vekov Karoly Janos -PPMT
Tagorean Iuliu Mirel – PPDD
Funar Gheorghe – PRM
Colegiul 2 (Gheorgheni- Andrei Muresanu – Marasti – Intre Lacuri – Someseni – Dambu Rotund – Gruia)
Laszlo Attila – UDMR
Calin Ovidiu Vasile – ARD
Radulescu Serban – USL
Gergely Balazs – PPMT
Danila Augustin – PPDD
Avram Ioan- PRM
Colegiul 3 (Dej – Gherla – Campia Turzii)
Nicoara Marius-Petre – USL
Moldoveanu Ramon – ARD
Lorinczi Zoltan-Laszlo – UDMR
Bitay Levente-Ladislau – PPMT
Ianchis-Ghete Iulia Ligiana – PPDD
Danciu Ion Pavel – PRM
Colegiul 4 (Turda – Huedin – Zona de Munte)
Cordos Alexandru – USL
Haiduc Ioan Cristian – ARD
Vakar Istvan-Valentin – UDMR
Szasz Peter-Zsolt – PPMT
Niculescu Ioan – PPDD
Iurian Mihai – PRM