Deputaţii şi senatorii clujeni trimişi în Parlamentul României să ne reprezinte concurează pentru locul cu cele mai puţine propuneri legislative. Trei parlamentari clujeni au reuşit contraperformanţa să nu aibă nici măcar o propunere legislativă din 2016 până în prezent. Alţii au preferat să se remarce prin dormitul în plen.

La mai bine de trei ani de mandat, am vrut sa vedem dacă senatorii şi deputaţii pe care clujenii i-au trimis in Parlament să le reprezinte interesele au avut ceva activitate sau pur şi simplu au pierdut vremea degeaba. Chiar dacă unii şi-au dat interesul, alţii au preferat să stea cuminţi în banca lor, sau chiar să doarmă în plenul Parlamentului fără să iasă în evidenţă cu ceva benefic. Cei 10 deputaţi clujeni sunt: Burciu Cristina, Cătăniciu Steluţa-Gustica, Csoma Botond, Dohotaru Adrian-Octavian, Itu Cornel, Moldovan Sorin-Dan, Nasra Gabriel-Horia, Oros Nechita-Adrian, Stamatian Vasile-Florin, Ungureanu Emanuel-Dumitru. Clujul are la senat patru persoane şi anume: Goţiu Remus Mihai, Ilea Vasile, Laszlo Attila şi Nicoară Marius Petre.

Dohotaru preferă să se remarce prin mâncatul din gunoi

Nu contează dacă e vorba de economie, învăţământ, drepturile omului sau societate, deputatul Adrian Dohotaru se pricepe la toate deși e în Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Acesta s-a făcut remarcat de-a lungul anilor dar nu neaparat prin propunerile legislative iniţiate cât prin gesturile “simbolice”. După ce a mâncat sărăţele dintr-un coş de gunoi din Parlament, pentru a atrage atenţia asupra risipei, Dohotaru a declarat că intenţionează să propună o iniţiativă legislativă privind reducerea risipei alimentare, dorind să readucă astfel în actualitate spre a fi adaptată o iniţiativă mai veche în acest sens, care se referea la supermarket-uri. Deşi a trecut un an de la acest gest, încă nu a făcut nimic concret în această privinţă, a rămas doar cu dorinţa.

Dohotaru a iniţiat totuşi şase legi, toate din domenii diferite. Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar a fost iniţiată de acesta după ce a acuzat guvernul că salariul minim creşte “din pix”. Dar cum Adrian Dohotaru nu are cunoştinte doar în domeniul economiei, a avut şi o iniţiativă care propune modificarea Legii educaţiei naţionale pentru a asigura tuturor elevilor de clasa a VIII-a dreptul de a susţine evaluarea naţională. Nu s-a oprit nici la aceste două domenii şi a mai avut şi o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. Dohotaru a semnat 45 de inițiative legislative, din care doar 5 au fost promulgate legi.

Clujul l-a adoptat pe Sorin Moldovan pentru strigăte de ajutor

Sorin Moldovan, parlamentarul “adoptat” de filiala PNL Cluj a iniţiat un proiect legislativ cu dedicaţie pentru acest oraş. Nu degeaba l-au şi trimis clujenii în Parlament, acesta încearcă chiar şi prin moduri ilegale sa rezolve grijile lui Boc. Sala Polivalenta, aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, trebuia să achite un milion de lei taxă pe clădire si taxă pe teren. În urma acestui fapt, Sorin Moldovan, a depus un proiect legislativ pentru acordarea dreptului consiliilor locale de a aproba scutirea sau reducerea pentru taxele locale pe clădiri şi pe teren datorate către unitatea administrativ-teritorială de către operatorii concesionari ai sălilor polivalente. Acest demers a fost în afara legii, având în vedere că o companie publică nu poate primi ajutor de stat fiind împotriva principiilor de funcţionare a economiei de piaţă şi a legislaţiei europene. Orice scutire de taxe şi impozite este considerat ajutor de stat. Moldovat a semnat 84 de inițiative legislative, dintre acestea doar 5 au fost promulgate legi.

Nasra pasionat de oraş şi de spionaj

Liderul PSD Cluj, Horia Nasra, cu toate că a plecat la Bucureşti ca deputat, continuă să fie preocupat doar de administraţia locală, spionându-i primarului Emil Boc absolut toate mişcările şi declaraţiile publice. În tot acest timp în care este preocupat de fiecare pas al lui Boc, Nasra la Bucureşti este activ doar când vine vorba de antiterorism. Nu degeaba a fost Nasra numit în celebra comisie parlamentară de verificare a activităţii SRI. Până acum în Parlament, Nasra a iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, care actualizează conceptul de terorism, în care se motivează ca pricipalele surse de risc terorist la adresa României sunt externe. Nasra a semnat 51 de inițiative, din care 8 au fost promulgate legi.

Mihai Goţiu s-a remarcat prin episoadele de dormit în plen

Senatorul Mihai Goţiu a fost surprins de mai multe ori dormind în plen. Acesta a fost chiar şi filmat în timp ce dormea în plenul Parlamentului, în timp ce se discuta bugetul României pentru anul 2017. Chiar la două zile după acest incident a fost fotografiat iar dormind. Ulterior, într-o postare pe contul personal de Facebook, Goţiu a infirmat faptul că a aţipit în plenul Senatului, precizând că este ţinta unui atac, dar că nu se lasă intimidat de nimeni. Senatorul a acuzat că poza i-a fost făcută în timp ce clipea și nu dormea.

Probabil aceste reprize de somn în plen sunt şi motivul pentru care senatorul a realizat un număr incredibil de iniţiative legislative, şi anume zero. Dintre cele

83 de inițiative legislative semnate de Goțiu doar 2 au fost promulgate legi.

Cătăniciu, deputata “realizatoare” de la Antena 3

Chiar dacă în Consiliul Local Cluj-Napoca Steluţa Cătăniciu părea că mai mişcă câte un deget ca şi consilier, în Parlament este mai tăcută, prezenţa ei fiind aproape inexistentă. Cea mai evidențiată activitate pe care o are în momentul de faţă este la Antena 3, unde se laudă cu realizările ei. Cătăniciu a început chiar să folosească reţelele de socializare ca să işi anunţe prezenţele la emisiunile de la Antena 3. Cătăniciu a semnat cele mai puține inițiative dintre toți parlamentarii clujeni și anume 23, din care 8 promulgate legi.

Puterea feminină, Burciu Cristina, nu işi face simţită prezenţa

Deşi deputata Cristina Burciu a declarat în nenumărate rânduri că işi axează activitatea parlamentara pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii şi reprezentanţii autorităţilor locale, nu a propus nici o iniţiativă legislativă în acest sens. Probabil a vrut să concureze cu Cătăniciu, cealaltă prezenţă feminină din Parlament, care are cele mai puţine iniţiative legislative. Burciu are din 2016 până în momentul de față zero propuneri legislative. Dar nici de-a lungul timpului, până să ajungă deputat, Burciu nu a făcut nimic suficient de notabil. Aceasta a semnat totuși 67 de inițiative legislative, din care 20 au fost promulgate legi.

Ungureanu, omul care se lupta cu mafia transplanturilor

Deputatul Emanuel Ungureanu este cunoscut in Cluj pentru activitatea în cadrul Asociaţiei pentru Solidaritate si Empatie “Delia Gradinaru”, pe care a înfiinţat-o în 2007. Acesta susţinea înaintea mandatului că principalul motiv pentru care vrea să ajungă în Parlament este “modificarea Legii Transplantului de organe şi ţesuturi umane cu scopul de a elimina criteriile discreţionare de alocare a organelor pentru transplant şi asigurarea cadrului legal pentru funcţionarea unui transplant.” Deşi până în momentul actual nu a reuşit să propună o iniţiativă în acest sens s-a axat totuşi pe sănătate şi a propus Legea pentru completarea art. 180 din Legea nr 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, dar mai târziu şi Legea pentru completarea art. 135 din aceaşi lege. Acesta şi-a făcut griji şi în privinţa faptului că presa audio-vizuală din domeniul sănătăţii ar putea informa greşit publicul, fapt pentru care a propus Legea pentru modificarea şi completarea art. 26 din Legea audiovizualului nr 504/2002, argumentând în expunerea de motive cum că “Radiodifuzii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătăţii printr-un filtru de imparţialitate înţeleasă eronat: ei prezintă opiniile minorităţilor necalificate ca şi cum ar avea aceeaşi pondere cu consensul ştiinţific bazat pe dovezi şi studiile validate de comunitatea ştiinţifică internaţională.” Ungureanu a semnat 81 de inițiative, din care 3 au fost promulgate legi.

Csoma Botond, o iniţiativă după care 364 de zile vacanţă

Deşi deputatul Csoma Botond a început cu dreptul, a promis o iniţiativă legislativă privind administraţia publică locală şi una pentru reducerea pragului de folosire a limbii materne la 10%, nu s-a ţinut de promisiuni. Acesta a propus o iniţiativă după care restul anului şi-a luat pauza până la următoarea iniţiativă şi a continuat tot aşa de-a lungul mandatului. Botond a semnat 51 de inițiative, din care 8 au fost promulgate legi.

Stamatian rămâne în zona de confort

Deputatul PNL Florin Stamatian este de profesie medic ginecolog. Acesta a preferat să meargă la sigur aşa că a propus trei iniţiative legislative, toate pe domeniul sănătăţii. Spre deosebire de colegii lui care au dorit să pară pricepuţi la toate, Stamatian a rămas la domeniul în care excelează. Una dintre propuneri a fost pentru îmbunătățirea cadrului organizatoric și funcțional în vederea depistării precoce a cancerului profesional și a pneumoconiozelor, o altă propunere privea reforma în domeniul sănătății, în vederea clarificării interpretărilor care se fac în mod diferențiat privind posibilitatea continuării activității până la 70 de ani pentru unele categorii de medici.

Stamatian a semnat 69 de inițiative, din care 7 au fost promulgate legi.

Cornel Itu încearcă dar rămâne cu încercarea

Cornel Itu este cel mai vechi deputat PSD, fiind la al treilea mandat în Legislativul României. Acesta are o lista cu iniţiative pentru Cluj, dar multe dintre ele nu s-au realizat. Măcar în cazul lui Cornel Itu există interes şi iniţiativă. Printre propunerile sale legislative se află şi înfiinţarea parcului ştiinţific şi tehnologic Tetapolis. Deşi acest proiect a trecut de Camera Deputaţilor, este blocat la Consiliul Judeţean de mai bine de un an. Itu a semnat 66 de inițiative, din care 17 au fost promulgate legi.

Nicoară și-a dat în zadar silința

Senatorul Nicoară este parlamentarul clujean care a propus cele mai multe iniţiative legislative din 2016 până în prezent dar fără nici un rezultat. Deși Nicoară a semnat 36 de inițiative legislative doar una dintre acestea a fost promulgată lege. Măcar Nicoară a avut inițiativă, și-a dat silinţa şi a încercat să facă ceva spre deosebire de colegii lui. Dintre cele 36 de iniţiative, şapte au fost propuse de acesta, un număr semnificativ mai mare de propuneri faţă de ceilalţi parlamentari clujeni.

Ilea Vasile nu a avut curajul să se remarce

Senatorul PSD Ilea Vasile a fost trimis de clujeni în Parlamentul României să stea cuminte în banca lui. Deşi a semnat 72 de iniţiative legislative dintre care 25 au fost promulgate legi, nici una dintre acestea nu a fost propusă de Ilea, acesta a pierdut vremea degeaba timp de trei ani în Parlamentul României. Pe lângă faptul că nu a avut nici măcar o propunere legislativă, Ilea a luat a avut o singură luare de cuvânt. Astfel, nu a reuşit să se remarce cu nimic notabil nici vocal şi nici în scris.

Adrian Oros şi-a greşit comisia

Deşi deputatul Adrian Oros face partea din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, nu a propus nici măcar o iniţiativă legislativă în domeniul acestei comisii. Din cele 125 de iniţiative legislative semnate de acesta, doar trei au fost propuse de Oros, dintre care nici una în domeniul acestuia. Una dintre propunerile legislative priveşte modificarea şi completarea articolelor 6^1 şi 6^2 din Legea nr. 416 din 18 iulie 2001 privind venitul minim garantat. O altă propunere se referă la Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate. Cea de a trebuia iniţiativă a lui Adrian Oros propune declararea lui Vasile Lucaciu „Erou al Naţiunii Române”.

Laszlo Attila nu s-a abătut de la priorităţi

Parlamentarul UDMR de Cluj Laszlo Attila este preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului. Politicienul clujean a declarat încă de la începutul mandatului că are ca prioritare pe agenda sa proiecte care vizează domeniul sănătăţii. Aşadar, Laszlo a propus patru iniţiative legislative, toate fiind în acest domeniu.

Acesta a semnat 41 de propuneri legislative initiate dintre care 8 au fost promulgate legi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.