Senatorul PSD, Călin Matieș, a solicitat Ministerului Culturii, printr-o interpelare parlamentară, demolarea statuii lui Bethlen Gábor, Principe al Transilvaniei și Rege al Ungariei „care a avut un rol primordial în maghiarizarea sistematică a Ardealului și ștergerea identității naționale a românilor din Transilvania”.

„Bethlen Gábor a avut o politică de eradicare a conștiinței naționale românești construite sub unificarea făcută de Mihai Viteazul, ștergând din istoria vremii realizările marelui voievod român și ideea de națiune română”, susține senatorul Călin Matieș.

Motiv pentru care întreabă ministerul Culturii dacă va efectua, prin structura teritorială, un control privind modalitatea în care a fost aprobată și executată construirea și amplasarea statuii „Bethlen Gábor” în sensul giratoriu de pe strada Unirii, ca și dacă va dispune desființarea construcției și sesizarea organelor de urmărire penală, scrie inpolitics.ro

Statuia a fost dezvelită recent în Alba Iulia, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare, în prezența președintei Ungariei, Katalin Novak și a liderilor UDMR. La eveniment a participat și senatorul Călin Matieș, care a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui maghiar.

Într-un interviu pentru Gazeta de Cluj, senatorul PSD a expus motivele care l-au determinat să facă acest gest și a semnalat posibilele ilegalități care planează în jurul construcției.

Citește și: Senatorul Călin Matieș: Președinta Ungariei trebuie să înțeleagă că Transilvania nu este colonie ungară

1 COMENTARIU

  1. Este foarte corect demersul domnului Cali Maties, dar cu siguranta trebuie sa fie lamuriti si foarte multi demnitari romani, incepand de la presedintele Romaniei, primul ministru, ministrul de externe … si pana la primarul municipiului Alba Iulia, ca Transilvania nu este colonie ungara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here