Senatorul Costache Chertif i-a adresat premierului Marcel Ciolacu o interpelare oficială privind situația gravă a localităților rurale din România care nu sunt racordate la rețeaua de electricitate, deși primele programe naționale de electrificare au început încă din anii ’50.

În documentul transmis prim-ministrului, Chertif arată că, la aproape opt decenii de la debutul acestui proces, România încă are aproape 100.000 de gospodării fără acces la electricitate, un fapt pe care îl consideră „inacceptabil pentru un stat membru al UE și NATO”. Acesta invocă eșecul programelor post-decembriste, inclusiv cel din 2007 și inițiativa „Prima lumină” din 2016, care nu au reușit să rezolve problema în mod sistematic.

„În secolul XXI, niciun cetățean al României nu ar trebui să trăiască fără acces la energie electrică. Nu este doar o problemă tehnică, ci una de demnitate umană”, a declarat senatorul.

Chertif solicită o listă completă cu:

  1. numărul de gospodării neelectrificate, defalcat pe județe și localități;
  2. localitățile și cătunele afectate;
  3. costurile estimate ale lucrărilor de electrificare;
  4. măsurile și termenele concrete pentru finalizarea acestora.

De asemenea, întreabă în ce măsură Guvernul este dispus să colaboreze cu organizații internaționale și ONG-uri, precum Asociația Energia Inteligentă, și dacă există intenția lansării unui program național de electrificare, cu sprijin pentru:

  1. racordarea la rețeaua națională,
  2. instalarea de sisteme off-grid (panouri, baterii, miniturbine),
  3. dezvoltarea cooperativelor de energie regenerabilă.

 Citește șiCNA pregătește cenzura oficială în România. Guvernul vrea să controleze tot ce vezi, auzi și spui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.