Senatorul Goțiu cere anchetă și va depune plângere pentru complicitatea Poliției în jaful pădurilor de pe Valea Topologului.

Cum e protejată firma forestieră a familiei unui polițist condamnat penal și cum au fost încurajate termitele pădurilor României chiar de către ministrul Apelor și Pădurilor

Cum să nu prindă curaj hoții de lemne, cum să nu asistăm la tragedii în pădurile României, cu pădurari împușcați și bătuți, când autoritățile publice, în frunte cu Poliția, sunt complici ai tâlharilor, iar ministrul Mediului protejează firmele acestora?

În această săptămână, am depus o nouă interpelare, în cazul devastării pădurilor de pe Valea Topologului, adresată Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), prin care am solicitat anchetarea de urgență a refuzului angajaților Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, care au refuzat să participe la controalele efectuate de Garda de Mediu și Garda Forestieră în zonă. Coincidență (sau nu?), în cadrul IPJ Vâlcea lucrează un ofițer (condamnat penal pentru ucidere din culpă, cu suspendare!), ai cărui părinți sunt: mama – administrator și proprietar al unei firme care a exploatat ilegal pe Valea Topologului, iar tatăl – administrator al pădurilor furate!”, a explicat senatorul, într-o postare pe Facebook.

Totul s-a întâmplat la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august, când, în urma sesizărilor făcute publice de senatorul USR, s-a demarat un control pe Valea Topologului. Potrivit Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier ”Scutul Pădurii”, pe lângă Garda Forestieră și Garda de Mediu, ar fi trebuit să participe și inspectori ai IPJ Vâlcea. ”Ei bine, în prima zi a controlului, polițiștii au refuzat să participe. În urma informărilor la nivel de ministere, IGPR le-a transmit celor de la Vâlcea să-și trimită angajații pe teren. De voie, de nevoie, s-au prezentat inspectorii Răzvan Moțoc și Costin Cernătescu. Aceștia au refuzat, însă, să semneze procesele verbale și rapoartele întocmite de către inspectorii Gărzii de Mediu și ai Gărzii Forestiere!

Cei doi ofițerii IJP Vâlcea, d-nul Cătălin Nicușor Dănălache (condamnat penal, în anul 2015, pentru ucidere din culpă, la trei ani de închisoare cu suspendare), este fiul patroanei firmei Raluxia Impex SRL, Maria Dănălache, respectiv al administratorului Obștii Scara Mâzgavului. Așa cum se arată în concluziile raportului Corpului de control, care mi-au fost trimise, Raluxia Impex SRL a fost sancționată pentru tăieri de arbori fără drept, tocmai în pădurile Obștii Scara Mâzgavului, pentru aceste fapte fiind deschis și un dosar de cercetare penală. Aștept să aflu care a fost motivația colegilor penalului Dănălache pentru a obstrucționa controlul legat de tăierile ilegale de păduri de pe Valea Topologului”.

Acesta crede că obstrucționarea chiar de către angajați ai Poliției a anchetelor despre distrugerea pădurilor din România nu e singurul lucru care îi încurajează pe tâlhari să treacă la agresiuni fizice (inclusiv letale) împotriva silvicilor și inspectorilor care își fac datoria.

Cu ocazia controalelor de pe Valea Topologului, am fost revoltat de faptul că Garda Forestieră nu a solicitat retragerea atestatului firmei care a tăiat ilegal și a distrus pădurea în zonă. Cu surprindere am aflat că d-l (încă) ministru Ioan Deneș a semnat un Ordin, în noiembrie 2018, prin care Garda Forestieră a fost lăsată fără această atribuție!

Mai exact, e vorba de Regulamentul din 21 noiembrie 2018, adoptat prin ordin de ministru, prin care posibilitatea retragerii atestatelor în urma rapoartelor de control, a tăierilor ilegale și a distrugerilor de păduri a fost anulată! Practic, Gărzile Forestiere au fost lăsate de d-nul ministru, fără principala armă și sancțiune împotriva firmelor care distrug păduri! Iar acest lucru s-a întâmplat la scurt timp, după ce tot pentru tăieri ilegale de arbori de pe Valea Topologului, s-a solicitat retragerea atestatului unei firme de exploatere! Singurul mod prin care o firmă care distruge pădure își poate pierde atestatul e prin hotărâre judecătorească definitivă, adică la doi-trei ani de la constatarea distrugerii, perioadă în care poate să taie ilegal în continuare. Iar după un an, firma se poate re-atesta! Cum ar veni, singura sancțiune ar fi… un an de concediu.

În aceste condiții, în care Poliția obstrucționează anchetele pe teren și în care ministrul Apelor și Pădurilor apară firmele care distrug pădurea, ne mirăm că hoții de păduri împușcă pădurari, amenință și lovesc funcționari și inspectori care își fac datoria? Ne mirăm că pădurile României dispar fără ca cineva să răspundă?”, a încheiat senatorul.

Parlamentarul USR pregătește și o sesizare penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.