Senatul a adoptat Legea privind plafonarea dobânzilor la credite, propunere a liberalului Daniel Zamfir. Legea a fost adoptată cu 73 de voturi pentru, 8 abțineri și 18 împotrivă. PNL a decis să nu susțină acest demers. Proiectul merge la Camera Deputaților, for decizional.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, luni, după ședința conducerii partidului, că parlamentarii liberali au fost mandataţi să voteze împotriva proiectului privind plafonarea dobânzilor, explicând că „nimeni nu a pus pistolul în tâmplă niciunui beneficiar de credite să semneze contractul în momentul în care a solicitat creditul respectiv”.
„PNL este consecvent poziţiei exprimate de mine. PNL nu susţine nicio măsură intervenţionistă care să încalce principiile şi valorile liberale, ca atare parlamentarii PNL au fost mandataţi să voteze împotriva acestei propuneri legislative. (…) Pe această idee au crescut preţurile la ouă. Dacă domnul Zamfir iniţiază un proiect de lege pentru plafonarea preţului la ouă sau la unt, că şi la unt a crescut preţul, normal că foarte mulţi oameni vor considera: iată, domnule, ce iniţiativă bună că se plafonează. (…) În materie de creditare funcţionează aceleaşi legi. Nimeni nu a pus pistolul în tâmplă niciunui beneficiar de credite să semneze contractul de credit în momentul în care a solicitat creditul respectiv. De ce să operăm o discriminare între cei care îşi plătesc creditele? Niciodată băncile nu vor pierde bani”, a afirmat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.
”PNL nu o să susțină această inițiativă legislativă și întrucât ea este inițiată de un coleg de-al nostru și este semnată și de alți colegi, îmi revine mie plăcerea să vă informez de ce nu susținem acest proiect. Vreau să-i întreb pe inițiatori ce au cu milioanele de români care au depozite în bănci, ei cu ce au greșit? Dacă plafonăm dobânzile, atunci fi luați banii de la depozite. Practic, dacă această lege se va aplica de mâine, atunci vor fi luați banii din buzunarele românilor”, a spus și liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu.
El a precizat că, prin această lege, sunt favorizate marile companii și defavorizate IMM-urile.
”Se știe că marile companii contractează mult mai ușor credite, în timp ce IMM-urile vor lua foarte, foarte greu.”, a spus Iulian Dumitrescu, liderul senatorilor PNL.
Potrivit amendamentelor, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor ipotecare ar putea fi plafonată la dobânda BNR (în prezent 2,25%) înmulţit cu 2,5, deci un total de 5,62%. Cel de-al doilea amendament vizează nivelul dobânzii anuale efective la creditele de consum la 18%
Astfel, dobânzile anuale efective medii în Franţa sunt de 3,38%, în Germania de 3,36%, iar plafonul maxim al DAE în Spania este de 2,5 ori dobânda-cheie a băncii centrale.
Pentru creditele de consum, dobânda nu va putea depăși 18%.
”Ca să eliminăm orice fel de discuţie care a existat şi care va mai exista în spaţiul public ca ar exista o limitare a dreptului agenţilor economici într-o piaţă liberă, este o practică europeană. Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor. Am decis ca şi noi, în România, să intram în rândul ţărilor europene în ceea ce priveşte creditarea (…). Am stabilit foarte clar ca DAE să nu depăşească respectivele plafoane, spunea Zamfir despre proiect.
Pe 20 februarie, comisiile de buget, economică şi juridică din Senat au acordat raport de admitere cu amendamente unei propuneri legislative care modifică OG 13/2011, astfel încât dobânda pentru creditele ipotecare nu va depăşi de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. Unul dintre iniţiatorii propunerii este senatorul PNL Daniel Zamfir.