Judecătoria Cluj-Napoca a decis asupra unei pedepse de șase ani și jumătate pentru Ana Vidican, în dosarul în care a fost judecată pentru înșelăciune, aceasta fiind eliberată condiționat la data de 14.05.2014 cu un rest de pedeapsa rămas neexecutat de 1519 zile închisoare. Femeia are nu mai puțin de șapte dosare judecate la Judecătoria Cluj-Napoca, în care este acuzată de complicitate la înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, și complicitate la uz de fals.

 

Din cele șapte dosare, cinci au ca obiect falsificarea unor documente pentru persoane care doreau să obțină credite bancare, dar nu erau angajate, iar două dintre ele au ca obiect falsificarea de documente pentru obținerea unor indemnizații de creștere a copilului.

Potrivit acuzării, Ana Vidican solicita o copie a cărţii de identitate și întocmea actele necesare, respectiv adeverinţe de salariu, folosind datele unor firme la care ținea contabilitatea. Aceasta semna în fals în locul directorului, respectiv al directorului economic pe adeverința de salariu. De asemenea, ea trecea numere de telefon false pe aceste adeverințe  numerele sale personale – pentru ca angajații băncii, atunci când le verificau, să ajungă la ea pentru confirmare.

Pentru a completa înșelătoria, Vidican a falsificat copii după carnete de muncă care să ateste calitatea de angajați ai complicilor săi. Aceasta înregistra la ITM Cluj contracte de muncă pe numele complicilor, până la obţinerea creditului, fără însă ca aceștia să apară pe statele de plată ale firmelor şi astfel fără să fie virate la stat contribuţiile aferente angajării.

Acesta era pachetul complet oferit de inculpată celor care doreau să obțină în mod fraudulos credite bancare, inducând în eroare atât băncile, cât și autoritățile statului.

 

Credite cu adeverințe false

”În luna Septembrie a anului –-, inculpatul CG a obţinut un credit de la SC –- SA, în valoare de 31.000 Lei, inducând în eroare această unitate bancară, prin folosirea unor înscrisuri falsificate de către inculpata VA şi beneficiind de complicitatea inculpatului HGI. În luna Ianuarie a anului –-inculpaţii TCV şi TAA au obţinut două credite în valoare de 26.250 euro la data de 01.02.–-, respectiv 9.992 euro la data de 02.02.–-, de la SC  –- SA, inducând în eroare această unitate bancară prin folosirea unor înscrisuri falsificate de către inculpata VA.

În luna Iulie a anului –- inculpaţii AMM şi ND au obţinut două credite de la SC  –- SA respectiv numita ND a contractat un credit în valoare 8156 euro la data de 28.06.–-, iar numitul AMM a contractat un credit în valoare 10.195 euro, la data de 05.07.–-lei, inducând în eroare această unitate bancară prin folosirea unor înscrisuri falsificate de către inculpata VA şi inculpatul AMM, beneficiind totodată de complicitatea inculpatului DVM”, arată procurorii într-unul din cele șapte dosare de la Judecătoria Cluj-Napoca.

Contabila condamnată de Judecătoria Cluj-Napoca falsifica, pe un sistem similar, documente pentru persoane care doreau să obțină indemnizații pentru creșterea copiilor, ele nefiind angajate ale vreunei societăți. În schimbul unei sume de bani, Ana Vidican lua de la complici o copie după cartea de identitate, una după certificatul de căsătorie și una după certificatul de naștere al copilului. În baza acestor acte, Vidican falsifica toate documentele necesare dosarului, mai exact cererea și declarația pe propria răspundere pentru creșterea copilului și alocației de copii, formulată în numele complicilor; o adeverință din care să rezulte că, în calitatea de angajat la una dintre societățile la Vidican era contabilă, mama a beneficiat de indemnizație de maternitate; decizia de suspendare a contractului de muncă pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani și, în sfârșit, o cerere formulată prin care solicita aprobarea concediului pentru îngrijirea copilului.

Contabila depunea toate aceste documente false la Direcția de Muncă și Protecție Socială Cluj, în baza cărora complicele primea o indemnizația de 800 de lei pe lună.

 

Prejudicii și la bănci, și la stat

”Înv. VA a falsificat următoarele înscrisuri (f. 38-43): „cerere şi declaraţie pe proprie răspundere pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului/stimulentului şi alocaţiei de stat pentru copii” formulată în numele coînvinuitei din data de –-, adeverinţa nr. –- din data de 19.05.–- din care rezulta în mod neadevărat faptul că înv. BVN era angajată în cadrul SC E C SRL începând cu data de –, beneficiind în perioada – de indemnizaţie de maternitate, „decizia de suspendare a contractului individual de muncă pentru îngrijirea copilului de până la 2 ani” din data de –cererea formulată în numele înv. BVN prin care solicită SC E C SRL aprobarea concediului de îngrijire a copilului, înscrisuri pe care le-a depus la Primăria A. În baza acestora s-a emis de către Direcţia de Muncă, SS FC, Decizia nr –- din 20.09.–- prin care s-a aprobat obţinerea de către înv. BVN a indemnizaţiei de creştere a copilului în cuantum de 800 lei lunar, începând cu data de –- (f. 49). Ulterior obţinerii primei indemnizaţii lunare, înv. BVN i-a remis înv. VA suma de 1.000 lei pentru ajutorul acordat.”, arată procurorii într-unul dintre dosarele de pe rolul Judecătoriei.

 

Decizia Judecătoriei Cluj-Napoca

Condamnă inculpata V.A la pedepsele de:

– 2 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune prev și ped de art. 26 rap la art. 215 alin.1, 2 și 3 Cod Penal 1969 cu aplicarea art. 5 Cod Penal în condițiile art. 342 alin.2 si art. 396 alin.10 Cod Procedură Penală, cu referire la Decizia Curții Constituționale nr. 265/06.05.2014,

– 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale prev și ped de art. 288 alin.1 Cod Penal 1969 cu aplicarea art. 5 Cod Penal în condițiile art. 342 alin.2 și art. 396 alin. 10 Cod Procedură Penală, cu referire la Decizia Curții Constituționale nr. 265/06.05.2014 ,

– 5 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privata prev și ped de art. 290 alin.1 Cod Penal 1969 cu aplicarea art. 5 Cod Penal în condițiile art. 342 alin.2 și art. 396 alin. 10 Cod Procedură Penală, cu referire la Decizia Curții Constituționale nr. 265/06.05.2014 ,

– 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la uz de fals prev și ped de art. 26 rap la art. 291 teza I Cod Penal 1969 cu aplicarea art. 5 Cod Penal în condițiile art. 342 alin.2 și art. 396 alin. 10 Cod Procedură Penală, cu referire la Decizia Curții Constituționale nr. 265/06.05.2014 . 

În temeiul art.33 alin.1 lit.a Cod Penal 1969 si art. 36 alin.2 – art. 33 lit.a Cod Penal 1969 cu aplicarea art. 5 CP constată că cele trei infracțiuni sunt concurente între ele și concurente cu infracțiunile pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentințele penale nr. 430/2011 a Judecătoriei Cluj-Napoca, nr. 538/2010 a Tribunalului Cluj , nr. 82/2012 a Judecătoriei Cluj-Napoca, nr. 327/2012 a Judecătoriei Cluj-Napoca si nr. 252/2013 a Tribunalului Cluj.

 

I-a luat Dumnezeu mințile

La o dezbatere din 2012 cu foști deținuți de la Gherla (unde a fost închisă timp de un an și trei luni până în 2010 pentru înșelăciune), Ana Vidican spunea că este nevinovată și a vrut doar să facă un bine. „Am crezut că ajut nişte angajaţi, şi am făcut falsul, le-am trecut o lună, două în plus, pentru că se cereau şase-nouă luni şi nu le aveau”, spunea atunci contabila.

”Oamenii au întârziat cu creditele, s-a aflat de falsul respectiv şi legea-i lege, nu-i tocmeală. Prejudiciul a fost acoperit, dar faptele nu se iartă. Experienţa din penitenciar m-a marcat, nu credeam că la vârsta de 60 de ani voi ajunge acolo. Întotdeauna am fost atentă, să nu fac evaziune fiscală, să nu fac greşeli. Am fost crescută de oameni harnici, părinţii mei sunt de la ţară. Nu m-am gândit că ceea ce fac e o infracţiune, am luat-o ca o faptă de comerţ. Poate că Dumnezeu mi-a luat minţile”, a povestit Ana Vidican reporterilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.