Curtea de Apel Cluj a menținut sentința dată de Judecătoria Cluj Napoca în Dosarul Flora prin care s-a stabilit că Nicolae și Emilia Bor au falsificat registrul acționarilor al societății Flora SA.  Întreaga afacere este “împânzită” de zeci de procese în care acționarii își dispută între ei drepturile asupra spațiilor comerciale deținute de Flora SA. În afacere este implicată şi Rozalia Păcurariu, soţia omului politic clujean Iuliu Păcurariu, fostul consilier personal al lui Emil Boc pe vremea când edilul clujean era prim-ministru.

În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Cluj a emis o sentință definitivă în Dosarul Flora, prin care a menținut decizia dată de Judecătoria Cluj Napoca, instanța de fond din acest caz.

Potrivit sentinței emise de Curtea de Apel Cluj, ”respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii PINTEA I. NICOLAE, BOR N. NICOLAE, BOR C. EMILIA, PĂCURARIU ROZALIA, TOŞA V. ANCA-MIRELA şi persoanele vătămate DUNCA GHEORGHE, INOAN MARIA, VIŞAN OLIMPIA, GALOS VIORICA, RÎPAN ALEXANDRU, BRUMAR IOAN, ZAH ANA împotriva sentinţei penale nr.2224 din 22.12.2017 a Judecătoriei Cluj Napoca. Obligă apelanţii să achite fiecare câte 300 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24 aprilie 2019”, arată soluția pe scurt a instanței.

Acest proces face parte dintr-o lungă saga a justiției clujean, Dosarul Flora. În cadrul zecilor de procese, se dispută patrimoniul fostei societăți Flora care deține spații comerciale extrem de valoroase în tot orașul. În afacere s-au constituit două tabere: una formată din soții Bor și Rozalia Păcurariu, soția fostului senator și consilier al lui Emil Boc, iar cealaltă dintr-o serie alți acționari, reprezentați de Gheorghe Dunca.

”Instanța a hotărât că registrul respectiv a fost falsificat și, prin urmare, familia Bor și ceilalți nu au avut calitatea de acționari la Flora. Au vândut abuziv spațiile comerciale ale societății Flora, iar acest lucru a fost posibil cu complicitatea organelor de cercetare penală care nu s-au ocupat de plângerile depuse de noi. Mereu au tergiversat rezolvarea lor”, a declarat Gheorghe Dunca pentru Gazeta de Cluj.

Scandal vizavi de Palatul Justiției

Sediul social al SC Flora SA se află pe strada Dorobanţilor, vizavi de Palatul de Justiţie, iar de-a lungul anilor clujenii au putut vedea bătăile purtate între tabăra Dunca şi Bor&Păcurariu, la care au participat jandarmi, bodyguarzi şi acţionarii acestei societăţi. Pe de o parte, Gheorghe Dunca îşi acuză adversarii de falsuri şi abuzuri şi a făcut mai multe plângeri la poliţie şi parchet, însă toate au primit neînceperea urmăririi penale. La sfârşitul lunii octombrie 2010, Gheorghe Dunca a obţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o sentinţă (decizia 3608 din dosarul 230/1285/2008) favorabilă lui, în sensul că după un lung şir de procese în care se dispută “paternitatea” asupra SC Flora, Curtea decide să respingă cererea prin care să se constate că în cadrul SC Flora structura acţionariatului este următoarea: SC Elboris-51%, Rozalia Păcurariu-24,36%, Emilia Bor-0,99%. În cadrul acestui proces, Emilia Bor şi Rozalia Păcurariu au fost reprezentate de avocaţii firmei Stoica şi Asociaţii, firma de avocatură a fostului ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, iar Gheorghe Dunca a fost reprezentat Claudiu Brehar, fostul soţ al Luciei Brehar, judecătoare în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

“S-a reţinut că acest registru al acţionarilor SC Flora SA, a fost reconstituit, potrivit dispoziţiilor legale, prin hotărârea Consiliului de Administraţie al societăţii pârâte din data de 11 iulie 2002. Ţinerea acestui registru era obligatorie, iar recurenta-reclamantă, Păcurariu rozalia are o culpă în ceea ce priveşte ţinerea acestui registru, ea nepredând actele pe care le deţinea în calitate de administrator al societăţii pârâte, după schimbarea sa din această funcţie”, se arată în motivarea sentinţei dată de ÎCCJ. Chiar dacă Dunca a obţinut această sentinţă irevocabilă, el spune nu a fost lăsat să ia actele societăţii pentru a îşi exercita calitatea de administrator.

“După această sentinţă am încercat să obţinem actele SC Flora pe care Bor şi Păcurariu le mutaseră de la sediul social de pe Dorobanţilor într-un punct de lucru că cică trebuia văruit. Când am fost cu executorul să luăm actele au venit niște derbedei şi au început să spargă geamurile şi uşa. Într-un final, cei de la firma de pază cu care eram au plecat şi derbedeii au ocupat încăperea unde sunt actele şi nu le putem lua. Am făcut şi plângeri la poliţie, da nu s-a întâmplat nimic. Sunt sigur că nu s-ar fi ajuns la situaţia asta dacă cei de la Poliţie şi Parchet şi-ar fi făcut treaba”, spune Dunca.

Registre paralele

Emilia Bor, care prin firma Elboris ar deţine acţionariatul majoritar la SC Flora, l-a acuzat anterior pe Dunca că, de fapt, el ar fi falsificat o serie de documente şi că interesul acestuia ar fi de a vinde spaţiile deţinute de Flora.

“Dunca face plângeri de opt ani pentru că scopul lui este să dizolve societatea şi să o vândă pe bucăţi. Eu sunt administrator de drept într-un registru, iar el a făcut alt registru în care el apare administrator, însă registrul ţinut de Dunca este un fals. El susţine că este acţionar cu circa 30% din acţiuni, dar majoritatea celor de la care susţine că a cumpărat acţiunile au dat în scris că nu i-au vândut niciodată acţiunile, aşa că sunt 61 de persoane care contestă modul în care Dunca a devenit acţionar cu 31%. Cine vrea să ştie  cum stau lucrurile ar trebui să întrebe oamenii. Toţi sunt mulţumiţi, în afară de el si de un grup de un grup de persoane care îl susţin. În SC Flora, preşedinte sunt eu, cu 51%, iar împreună cu doamna Păcurariu, deţinem 70% din acţiuni. Iniţial, în cadrul Flora, Dunca a fost cenzor iar apoi a devenit acţionar, dar sunt 61 de persoane care, iniţial, ne-au vândut nouă acţiunile lor pentru ca apoi să apară că i le-ar fi vândut lor. Ei compun 31%, adică acţiunile lui Dunca”, spunea Emilia Bor.

În cadrul SC Flora SA există două registre de administrare paralele. Pe de o parte, conform certificatului constatator nr. 15073/07.10.2004 al ORC Cluj (Oficiul de Registru al Comerţului) se “atestă faptul că Dunca Gheorghe este administrator şi preşedinte al consiliului de Administraţie al pârâtei SC Flora”, iar pe de altă parte, conform certificatului 119740/18.11.2010 Rozalia Păcuraru este administrator al aceleiaşi societăţi.

Onorariu de fost ministru al Justiţie

Conform unor documente puse la dispoziţie de Gheorghe Dunca, Rozalia Păcurariu a vândut în 2005, când SC Flora era prinsă în cadrul proceselor mai multe spaţii comerciale. Un magazin (485 mp) de pe strada Gârbău nr.12 a fost vândut către SC Pablo Impex, reprezentată de Pop Mircea Adrian, cu suma de 32.927 de euro, la aceeaşi adresă, Păcurariu a mai vândut un spaţiu de 117 mp către SC Eco Prisal, reprezentată de Prigoană Daniel, pentru suma de 36.000 de euro, iar către Rosal Grup un spaţiu de 196 mp pentru 60.000 de euro. De asemenea, Dunca mai arată că în cadrul ultimelor procese, în care Rozalia Păcurariu şi Emilia Bor au fost reprezentate de casa de avocatură a lui Valeriu Stoica, onorariul avocaţial a fost plătit din conturile SC Flora SA, iar conform a sapte facturi suma plătită a fost de peste 75.000 de lei.

Valeriu Stoica

Conform contractului de asistenţă juridică, societatea de avocatură Stoica&Asociaţii percepe 11.900 de euro doar pentru studierea dosarului şi depunerea diverselor documente, 5.950 de euro pentru reprezentarea asigurată de Valeriu Stoica. În cazul admiterii recursului la Înalta curte, onorariul este de 11.900 de euro, iar dacă în urma admiterii recursului  se modifică decizia Curţii de Apel Cluj, onorariul, suplimentar, este de 23.800 de euro. Din partea SC Flora SA, contractul este semnat de Rozalia Păcurariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Flora.

În urma apariției acestui articol, Emilia si Nicolae Bor au transmis urmatorul drept la replică

CĂTRE,

GAZETA DE CLUJ

SEDIU: Strada Teodor Mihali nr. 31-35 spaţiu comercial nr 5; Cluj-Napoca

Tel/Fax: 0364/263.691; Email: redactie@gazetadecluj.ro; office@gazetadecluj.ro

Subsemnaţii: BOR  NICOLAE și BOR EMILIA cu adresǎ de corespondenţaǎ: str. Avram Iancu, nr. 448-452; Florești, jud. Cluj e-mail: office@elboris.ro, tel: 0264433465, vǎ adresǎm prezenta:

Cerere pentru drept la rectificare și replică

Ȋn fapt:

Site-ul gazetadecluj.ro a publicat duminicǎ, 28 aprilie a.c., informaţii eronate şi afirmaţii mincinoase în articolul intitulat „ Sentință definitivă în Dosarul Flora SA. Spații comerciale de sute de mii de euro din Cluj Napoca au fost vândute cu acte false,, articol publicat sub semnǎtura d-nului Rǎzvan Robu,

Textul articolului reflectă o abordare nedocumentata şi o analiză părtinitoare a autorului, Rǎzvan Robu, asupra situaţiei juridice reale din cadrul SC FLORA SA  respectiv a obiectului și soluţiei din dosarul penal nr. 8402/211/2016, articol care nu reprezintă un demers jurnalistic profesional ce ar trebui să caracterizeze obiectivitatea şi realitatea informaţiilor oferite de ziarul ,,GAZETA DE CLUJ”

Contrar afirmaţiilor din titlul articolului publicat pe site-ul www.gazetadecluj.ro, hotǎrârea judecatoreascǎ din Dosarul nr. 8402/211/2016 nu are nicio legaturǎ cu ,,vânzarea unor spaţii comerciale de sute de mii de euro,, si nicio instanţǎ de judecatǎ nu a stabilit cu titlu definitiv cǎ vânzarea vreunui spatiu s-ar fi fǎcut cu acte false.

Referitor la ,,interpretările” autorului din conţinutul articolului care relevă  și atribuie alte acuzaţii decât cele vizate prin Dosarul nr. 8402/211/2016, în virtutea dreptului constituţional conform căruia libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine, ţinând cont de faptul că exercitarea dreptului la liberǎ exprimare comportă îndatoriri şi responsabilităţi facem precizarea cǎ: obiectul dosarului nr. 8402/211/2016 s-a limitat strict la analiza unei infracţiunii de fals fǎrǎ a avea ca obiect:

  1. stabilirea calitǎţilor de acţionar și/sau administrator al SC FLORA SA în favoarea numitului Dunca Gheorghe;
  2. dosarul nr. 8402/211/2016 în care s-a pronunţat decizia din 24.04.2019 nu are nicio legǎturǎ cu vreun contract de asistenţǎ juridicǎ ce ar fi fost încheiat cu SCP STOICA și Asociaţii. Referirea în cadrul ,,dezvǎlurilor,, din acest articol la aceastǎ casǎ de avocaturǎ și onorariul practicat este pur speculativǎ si nedocumentatǎ.
  3. afirmţia din publicaţie cum cǎ: ,,Ȋn cadrul SC Flora SA există două registre de administrare paralele,, este eronatǎ și nedocumentatǎ

Afirmaţia este contrazisǎ de statuǎrile definitive ale Curtii de Apel Cluj dispuse prin Decizia nr. 935/2016 din Dosarul nr. 173/1285/2013. Prin aceastǎ decizie s-a stabilit cǎ societatea ELBORIS COM SRL; BOR EMILIA și PĂCURARIU ROZALIA deţin calitatea de acţionar și reprezintǎ în mod legal FLORA SA.

În consecinţă, apreciem ca fiind neconforme cu realitatea aserțiunile autorului, având în vedere și documentarea lacunară în elaborarea articolului.

Pentru considerentele de mai sus vă solicităm să publicaţi acest drept la replică în aceleaşi condiţii ca articolul invocat în vederea rectificării informaţiilor prezentate opiniei publice deoarece acestea nu sunt conforme realităţii şi sunt de natură să aducă atingere imaginii şi prestigiului subsemnatilor prin atribuirea unor ALTE acuzaţii ,,penale,, decât a celei care a  fǎcut obiectul Dosarul penal nr. 8402/211/2016.

În plus față de cele de mai sus, în articolul susmenţionat aţi procedat la publicarea unor fotografii ale subsemnaţilor (fǎrǎ drept și mai ales fǎrǎ a avea acordul – neindicând sursa preluǎrii) fiind încǎlcate atât prevederile Regulamentului nr. 679/2016 cât și ale Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor. Ca atare, va solicitǎm sǎ ștergeţi de îndatǎ (în termen de o orǎ de la primirea prezentei) aceste imagini foto.

3 COMENTARII

  1. Doamne ce ginoaie sunteti din aceasi grupare cu hoti Dunca si acoliti lui tot ce ati scris aici sunt minciuni si am sa va fac plangere penala . Cum indrazniti sa ma terfeliti pe mine si familia mea .
    Cred ca toti aveti aceasi ochi albastri .
    Gruparea Dunca si cei care ii sustin ma terfelesc prin justitia de doi bani din Romania de 17 ani pt ca am indraznit sa cumpar pe bani cinstiti actiunile unei societati pe care urmau ei sa o ia cu japca .

  2. merita intervievati si patronii firmelor care i-au construit casa lui Peco in anii ’90; personal am discutat cu unul care decalara ca, dupa terminarea lucrarilor la unul dintre niveluri, a fost efectiv alungat, fara nicio plata, iar la amenintarea cu Justitia, Peco i-a zis „n-ai decat, eu sunt deputat si fac ceva pe reclamatia ta”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.