Administrația Bazinală Someș Tișa (ABAST) riscă să intre în vrie din cauza scandalurilor dintre șefii instituțiilor. Potrivit surselor Gazetei de Cluj, grupul de puciști ar fi condus de Valentin Avram, șeful departamentului de inspectori din cadrul ABAST. El ar urmări postul de conducere al administrației bazinale. Dacă salariile ”actorilor” principali din această telenovelă nu ar fi plătite din bani publici, intrigile regizate ar putea constitui scenarii demne de Las Fierbinți.

Numit cu scandal la conducerea departamentului de Inspecție ABAST, Valentin Avram, încearcă să se înșurubeze în postul de șef al ABAST, ocupat acum de liberalul Ovidiu Vișan. Sursele Gazeta de Cluj spun că Avram orchestrează un puci, punând presiune pe subalterni.   

”Avram merge la departamentul juridic și le spune angajaților să nu facă recepția lucrărilor contractate prin ordonanță de urgență dată de Guvern pentru refacerea calamităților, chiar dacă lucrările sunt conforme”, explică sursa citată.

Lucrurile nu stau pe roze nici în departamentul pe care îl conduce. Spre finele anului trecut el a solicitat ca subalternii lui să facă telemuncă, adică să lucreze de acasă, în condițiile în care inspectorii bazinali trebuie, potrivit fișei de post, să se deplaseze în teritoriu pentru a verifica cotele de apă sau deversările ilegale în albiile râurilor administrate de ABAST. Cererea i-a fost aprobată, însă Administrația Națională Apele Române (ANAR) a solicitat rapoartele pe care inspectorii ar fi trebuit să le facă. Așa că Avram le-a pus în vedere angajaților, indiferent dacă ei se află sau nu în concediu, să întocmească referatele.

Drept mărturie stă postarea unuia dintre subalternii lui Avram, nemulțumit de directivă.

”În perioada aceasta, când mama a fost depistată cu Covid, iar eu am simptome de Covid specifice și o stare generală proastă și am solicitat să mi se facă testul Covid, eu fiind în această perioadă în concediu medical, pe actualul șef al Inspecției Bazinale a apelor din cadrul ABAST îl interesează raportările pentru București. Îl informez pe această cale că în concediu medical nu sunt obligat să lucrez pentru serviciu”, arată unul dintre angajații biroului condus de Valentin Avram.

De asemenea, conform unor surse, poliția clujeană anchetează spargerea mail-ului uneia dintre angajatele biroului și folosirea datelor ei personale, iar ancheta l-ar viza și pe Avram.

În replică la aceste acuzații, Avram spune că nu îl interesează postul.

”Nu cred că se pune problema de a ocupa funcția de Director General al Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, aceasta fiind în prezent ocupată deja de domnul Ovidiu Visan.

După cum probabil că știți în prezent ocup postul de șef al serviciului Inspecției Bazinale de Apă, serviciu care la nivelul anului 2020 a avut rezultate record în ceea ce privește atât numărul controalelor planificate cât și numărul de sancțiuni aplicate, chiar și în ciuda tuturor restricțiilor generate de către Covid 19, care au îngreunat activitatea. În instituțiile publice funcțiile se ocupă prin concurs, examen, organizat în condițiile legii sau temporar, prin decizia conducătorului instituției, până la ocuparea acestor posturi prin concurs. Legat de afirmația dumneavoastră în legătura cu vreo anchetă a IPJ Cluj, pot să vă spun cu certitudine că nu cunosc să mi se fi adus astfel de acuzații până în prezent, aflând astăzi în premieră de la dumneavoastră despre ele. În final cred cu tărie că o astfel de instituție de interes strategic, care gestionează o resursă atât de importanta și vitală, trebuie să fie condusă de oameni profesioniști care îndeplinesc toate condițiile legale pentru a ocupa aceste posturi”, a declarat Valentin Avram.

Cum a ajuns Avram în postul de șef al inspectorilor de la ABAST

În 20 martie, pe site-ul ABAST a fost postat un anunț conform căruia postul de conducere eliberat intempestiv este scos la concurs!

Ioana Rus, adică angajatul demis pentru eliberarea postului vizat de Avram, s-a înscris la concurs și a obținut la proba scrisă media de 95 puncte.

Însă, Valentin Avram a făcut o contestație, în pofida faptului că nu a participat la concurs pentru că nu îndeplinea criteriile de vechime cerute prin fișa postului.

Contestația lui este arbitrată de prietenul lui de la ANAR, Relu Adam, care i-o acceptă.

Carmen Grozavu care, în calitate de avertizor de integritate, a trimis o sesizare către sindicat.

”În urma susținerii probei scrise, dna. Florina Rus a obținut 95 puncte din 100 posibile, a primit 7 subiecte, răspunzând la fiecare întrebare. După afișarea rezultatului la proba scrisă, numitul AVRAM VALENTIN, deși nu a avut calitatea de participant, a contestat proba scrisă.  Până după susținerea probei scrise acesta nu a contestat modul de desfășurare a concursului, deși în cadrul contestației lui, face referire la modul de organizare, total eronat după cum se poate vedea în contestarea depusă de Florina Rus.

Specific faptul că numitul Avram Valentin, este în prezent șef serviciu IBA, până la ocuparea postului prin concurs, acesta fiind numit prin decizia nr. 75/18.03.2020, în locul doamnei Florina Rus, care a ocupat acest post în ultimii 6 ani. Florina Rus a ocupat funcția de șef serviciu IBA, până la scoaterea la concurs a postului. După depunerea contestației la proba scrisă, comisia de soluționare a contestațiilor, altă decât cea stabilită prin decizia nr. 78/19.03.2020, a aprobat ,,în parte’’ contestația la probă scrisă. (…) Mai mult comisia de soluționare a contestațiilor a fost modificată prin decizia 96/14.04.2020, deși comisiile de concurs și soluționare a contestațiilor trebuie stabilite până cel târziu în ziua publicării anunțului, potrivit HG 286/2011 art. 8 (1) Prin act administrativ al ordonatorului de credite al autorității sau instituției publice organizatoare a concursului, în condițiile prezentului regulament-cadru, se constituie comisia de concurs, respectiv comisia de soluționare a contestațiilor, până cel târziu la data publicării anunțului de concurs. Prin ANUNȚUL nr. 4804/14.04.2020 se suspendă concursul, anunț publicat pe site-ul instituției, fără informarea concurenței asupra acestei suspendări, consecința fiind că, a două zi Florina Rus s-a prezentată la proba interviu și așa a aflat că de fapt concursul s-a suspendat. Anunțul de suspendare fiind semnat de către o altă comisie de concurs decât cea legală constituită inițial (președinte de comisie fiind numit cel mai bun prieten al contestatarului) care își asumă anularea concursului fără motivarea ori invocarea unui temei legal”, arată sesizarea.

Alba-neagra cu mașina șefului

O întâmplare caragialească s-a creat în jurul mașinii șefului ABAST, un jeep Nissan Navara.  În cadrul unor controale încrucișate, unul dintre inspectorii biroului a fost desemnat să efectueze o serie de verificări în zona Moldovei. Însă, mașina cu care trebuia să se deplaseze nu corespundea din punct de vedere tehnic, așa că directorul Vișan i-a cedat una dintre mașinile instituției, un Nissan Navara, pe care o folosea el. Însă, șeful departamentului juridic, Ioan Curt, a cerut jeep-ul pentru a o folosi el. Aceasta a fost una dintre scânteile pe care Avram a încercat să o transforme într-un foc.  

În urma unei solicitări venite din partea Companiei de Apă Someș pentru decolmatarea conductelor din zona Someșeni, Valentin Avram a contactat mai mulți militanți pentru protecția mediului în speranța că de aici va ieși un scandal. Însă, deversarea s-a făcut într-un cadrul este legal, astfel că încercarea de a-l răsturna din funcție pe directorul ABAST nu a avut succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.