Ioan Tecar a vândut afacerea de producție a hârtiei, Pehar Tec, unui fond de investiții, Abris Capital, pentru suma de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, din acționariatul Pehar Tec a ieșit și BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) care intrase în acționariatul companiei lui Tecar în 2009 cu o infuzie de capital în valoare de 6 milioane de euro. Cei din Abris Capital au luat parte și la investiția IASI CITY CENTRE SA, alături de soții Schrotter, dar au ieșit din business cu un an înainte ca Irina Schrotter și soțul ei, Zaharia, să dea cu subsemnatul la DIICOT.

 

Dejeanul Ioan Tecar a renunțat la afacerile cu hârtie gestionate prin intermediul companiei Pehar Tec și a vândut compania unui fond de investiții, Abris Capital. Însă, până acum această tranzacție nu s-a concretizat, semnarea cesiunilor urmând să aibă loc după avizul dat de Consiliul Concurenței. Anul trecut, cei din cadrul fondului de investiții au cumpărat Urgent Curier, companie care a fuzionat cu Cargus, care se afla deja în portofoliul celor de la Abris.

Acest fond de investiții are o istorie interesantă în România. În 2008, compania era controlată în proporție de 99% de SC Copernicus Partners Limited (reprezentată de Octavian Vidu) și britanicul Stephen John Richmond. Cei doi au hotărât schimbarea numelui firmei în SC ABRIS CAPITAL PARTENERS.

Vidu este originar din Cluj Napoca, însă este cunoscut ca fiind reprezentantul unui alt consorțiu, CEE Equity Partners, controlat de statul chinez printr-o participare uriașă, de 500 de milioane de dolari. De asemenea, este cunoscut faptul că prin intermediul CEE, chinezii au investit masiv în Polonia. Astfel, conform unor surse din cadrul acestei tranzacții, practic, chinezii au cumpărat afacerea dejeanului Tecar. În momentul de față, compania românească ABRIS CAPITAL PARTNERS SRL este deținută de off-shore-ul cipriot ABRIS CEE HOLDINGS LTD.

 

Afaceri mai puțin inspirate

Practic, administratorii acestui fond s-au implicat în diferite afaceri din România. De la producția de energie, capacități de însilozare din agricultură, telecomunicații, infrastructura maritimă până la infrastructura din sectorul de petrol și gaze pe segmentul de transport și depozitare, cei 500 de milioane de dolari pot fi investiți în orice domeniu.

Însă, uneori, investițiile ajung să fie plasate în afacerile uneori persoane care fac vizite la DIICOT. Așa s-a întâmplat cu afacerea IASI CITY CENTRE SA, unde ”titulari” sunt creatoarea de modă Irina Scrotter și soțul ei, Zaharia. Cu un an înainte ca soții Scrotter să fie chemați la DIICOT pentru a da declarații, reprezentanții Abris au ieșit din structura Iași city Centre SA. Anul trecut, Irina Schrotter a fost audiată într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul se ridică la peste un milion de euro. Alături de soţii Schrotter, în atenţia anchetatorilor în această cauză sunt şi alţi oameni de afaceri din Iaşi, fiind vizate tranzacţii în principal cu produse şi materiale de construcţii, care ar fi fost vândute la preţ supraevaluat, iar banii obţinuţi ar fi ajuns la societăţi din străinătate, între care şi firme din Olanda, pentru a li se ascunde provenienţa. Irina Schrotter spune că unul dintre oamenii de afaceri ieşeni care va fi citat în acest caz este Sorin Ionescu, fost consilier local din partea PDL. “Din ce am înţeles de la soţul meu ar fi vorba de Sorin Ionescu. Mai sunt persoane chemate la DIICOT din diferite firme”, a specificat aceasta. Contactat telefonic de “Ziarul de Iaşi”, Ionescu spune că nu ştie nimic despre cazul soţilor Schrotter şi nici nu a primit vreo înştiinţare de la procurorii DIICOT. “Nu cunosc cazul. Eu sunt asociat cu Zaharia Schrotter doar în cadrul unei firme (Agregate Est SRL – n.red.). Încă nu am fost citat. Dacă o să fiu citat, mă duc şi pe urmă o să vă transmit despre ce e vorba”, a precizat Ionescu.

 

Cine-i șef la Dej?

Ioan Tecar controlează firma Samus Constructii SA și Metalic Plas Impex. El mai deține și Termotec, specializată în fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții dar și Refrabaz, companie care fabrica produse refractare, tot din Dej.

De fapt, Ioan Tecar este un antreprenor român care conduce un business de 125 de milioane de euro cu 1.300 de angajați și care locuiește în Dej. Tecar și-a clădit grupul de 13 firme cu activități de producție prin achiziții succesive, în mare parte a unor firme aflate aproape de faliment. Cea mai importantă preluare a fost fabrica de hârtie Pehart Tec din Petrești, tranzacție finalizată în 2005. Omul de afaceri din Dej a reușit să-i convingă pe reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să vină cu 6 milioane de euro pentru a dezvolta compania care produce hârtie tissue (servețele, hârtie igienică, prosoape din hârtie) și care rulează anual peste 20 de milioane de euro. Proiectul demarat în mai 2009 reprezintă prima implicare a băncii într-o afacere privată românească nebancară.

Potrivit informațiilor fiscale aferente anului 2014, MG-Tec Grup a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 42,7 milioane de euro, mai mică cu circa 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.

De ani buni, în municipiul Dej finanţatorii PSD-ului au exclusivitate pe afacerile de orice fel. Conform unor informaţii, majoritatea business-urilor sunt împărţite între grupurile conduse de Ioan Tecar şi fraţii Itu. Între aceştia gravitează oamenii de afaceri Mihai Petric, Traian Marius Hossu, Emil Săvan, precum şi politicieni cum sunt primarul oraşului, Morar Costan.

 

Afaceri cu șervețele

Cu o tradiție de 130 de ani în fabricarea hârtiei, Pehart deține trei fabrici ce produc hârtie tissue și produse igienico-sanitare (hârtie igienică, prosoape de bucătărie și șervețele) sub mărcile proprii, Pufina și Alint, dar și sub mărcile private ale diverșilor retaileri.

În urma investiției Abris Capital (care mai deține în România Urgent Courier) și a unui ajutor de stat, cea de-a patra fabrică va fi pusă în funcțiune până la finele acestui an și va duce capacitatea de hârtie tissue sub formă de role jumbo la 100.000 de tone, scrie businesscover.ro.

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acționar cu 25% din 2009 la Pehart Tec, își va vinde participația către Abris Capital. Înainte de această tranzacție, Ioan Tecar, care va rămâne acționar semnificativ și președinte al grupului, a negociat și cu Zewa pentru preluarea companiei.

Grupul de companii din care face parte și Pehart are peste 1.000 de angajați și afaceri de circa 130 milioane de euro.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.