Ovidiu Ohanesian este unul dintre cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, in 2005. A pornit o ancheta pe cont propriu pentru aflarea adevarului. Jurnalistul vorbeste despre amenintarile facute asupra conducerii ziarelor la care a lucrat, legaturile serviciilor secrete cu presa si efectele „Rapirii din Irak” asupra Guvernului Boc.

Carte de vizita

Ovidiu Ohanesian s-a nascut in data de 1 ianuarie 1968, la Bucuresti. Din 2003, a fost reporter de investigatii la „Romania libera”. S-a remarcat prin reportaje scrise despre Combinatul de la Krivoi Rog. A castigat premiul Clubului Roman de Presa pentru un reportaj – ancheta pe anul 2004. A realizat o serie de reportaje in Afganistan. In 2005, a plecat in Irak, pentru a realiza doua interviuri, unul cu premierul interimar, altul cu presedintele Irakului, unde a fost rapit. Dupa intoarcerea in tara, a fost singurul dintre cei trei jurnalisti rapiti care a decis sa rupa tacerea.

Reporter: Care este situatia actiunii indreptate impotriva Statului Roman pentru obtinerea de daune morale si cum credeti ca va evalua acest proces?

Ovidiu Ohanesian: S-a fixat un termen pe 13 martie, la Tribunalul Bucuresti. Eu am atras atentia de nenumarate ori ca reprezentantii statului roman, si aici ma refer si la procurori, si la politisti, si la serviciile secrete, pana sus, la presedintie, au musamalizat cazul acesta: rapirea din Irak. Mai mult, au scos din tara principalii vinovati sau ma rog, cei pe care justitia romana i-a scos principali vinovati si le-au dat voie sa-si spele averile. Ca urmare, noi vom cere pentru chestia asta despagubiri statului roman.

Rep.: Dosarul „Rapirea din Irak” a fost clasificat, astfel ca adevarul se va afla, oficial, doar peste 50 de ani. Credeti ca exista motive temeinice de clasificare, care afecteaza siguranta nationala, sau e vorba doar de acoperirea coruptiei?

O.O.: Pot sa va dau un motiv care trebuie sa fie de ajuns si care contine, oarecum, si elemente de siguranta, mai mult personala decat nationala, a demnitarilor din ziua de astazi, cei care conduc Romania: Omar Haysam este subiectul unui dosar extrem de sensibil, care este poreclit „Armamentul”, instrumentat de fostul procuror Ciprian Nastasiu, cel care a instrumentat si dosarul rapirii din Irak. In acest dosar, alaturi de Omar Haysam, erau si sunt inca partasi la contrabanda, trafic de armament si alte nemernicii, de-a lungul timpului, jumatate din politicienii importanti ai Romaniei. Iata de ce a fost musamalizat cazul rapiririi din Irak, iata de ce a fost scos afara din tara teroristul Omar Haysam, iata de ce a fost, de asemenea, scos din tara Mahammad Munaf, iata de ce acestia au fost scosi din tara si li s-a pierdut urma. De altfel, marturiile lui Haysam fac si acum furori.

Rep.: Credeti ca aceste „furori” se rasfrang si asupra Guvernului Boc? Vorbeati de o legatura dintre demisia ministrului Oprea si cazul rapirii din Irak.

O.O.: Absolut. Cei care au fost implicati in scandalul ala erau apropiati ai lui Omar Haysam sau, mai mult decat atat, au cunostinta despre activitatile pe care Omar Haysam si camarila le-au desfasurat, de-a lungul timpului, in Romania. De altfel, daca veti privi cu atentie declaratia inaintata de Virgil Ardelean in momentul in care si-a dat demisia a doua oara, veti vedea ca, la punctul Omar Haysam, scrie foarte clar: „Directia Generala de Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne a anuntat ca Omar Haysam are de gand sa fuga”. Deci, oficialii nostri stiau inainte ca teroristul sa dispara din Romania, ca fuge. Si l-au lasat, nu s-a intamplat nimic. In cazul acesta, Virgil Ardelean este o victima, el si-a facut datoria.

Rep.: Ati demarat pe cont propriu o ancheta pentru aflarea adevarului. Ce efecte au avut aceste dezvaluiri? Au existat amenintari, presiuni?
O.O.: Da, au existat presiuni enorme, dar mai putin asupra mea si, mai mult, asupra colegilor mei din presa, asupra sefilor mei. Am fost nevoit, de mai multe ori, sa-mi dau demisia, pentru ca materialele erau blocate. Sefii mei au fost chemati si pusi in situatia de a cenzura anumite materiale. Si ma refer aici la sefii mei de la ziarul Gardianul, la sefii mei de la ziarul Curentul, de la Romania Libera, toti au fost chemati de generalul securist Silviu Predoiu, prim-adjunct al directorului Serviciului de Informatii Externe, si toti au fost presati, intimidati, tuturor li s-a atras atentia sa nu mai publice materiale marca Ohanesian.

Rep.: Cum apreciati relatarile din presa legate de acest caz, dupa momentul eliberarii?

O.O.: Relatarile din presa au devenit din ce in ce mai aburite, din ce in ce mai lipsite de consistenta, pentru ca, incet-incet, serviciile secrete romanesti au preluat o mare parte din presa centrala si aveti dovezi si marturii nenumarate in acest sens. Sa ne aducem aminte de un cunoscut deontolog din presa romaneasca care s-a imbogatit din afaceri cu STS. Stim bine ce se intampla in presa romaneasca, mai ales in cea centrala si s-a cam dat interzis subiectului Omar Haysam sau „Rapirea din Irak”, pentru ca este un subiect din ce in ce mai actual, care face probleme in Guvernul Boc si in ziua de astazi.

Rep.: In alta ordine de idei, ati fost recent in Maramuresul din drepta Tisei. Cum apreciati respectarea drepturilor romanilor de acolo si sprijinul acordat de autoritatile romane acestei comunitati?

O.O.: In general, in jurul Romaniei, exista o dezamagire extraordinara in ceea ce priveste atitudinea autoritatilor. Aceeasi situatie e si in zona Maramuresului Istoric, in Transcarpatia, unde oamenii asteapta mai mult de la autoritatile romane, mai ales usurarea regimului vizelor pentru Romania si, zic eu, ar putea face actuala clasa politica ceva mai mult pentru ei. Este evident ca acolo s-a pastrat un nucleu dur al romanimii, care nu s-a lasat amestecat cu niciun fel de imperiu care a trecut peste ei. Au ramas romani-sadea, vorbesc o limba romaneasca extraordinara si sunt niste supravietuitori in sensul cel mai bun si curat al cuvantului.

Rep.: Credeti ca vor avea vreun efect protestele si starea generala de nemultumire legata de tavalugul legalizat de ingradire a drepturilor omului, gen Legea de stocare a datelor 298/2008?

O.O.: Este greu de crezut, odata ce au incercat sa faca magaria cu ultima lege a interceptarilor… Serviciile secrete, inainte de a sprijini aceasta lege nemernica, au facut un studiu amanuntit si si-au dat seama ca reactia generala va fi una negativa. Ca urmare, n-au supus-o unui studiu public, au preferat sa ne-o impuna pe sub masa, poate-poate nu vom baga de seama. Nici nu avem la ce sa ne asteptam din partea unui Guvern sub acoperire.

Ioana LUCACEL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.