În urmă cu o săptămână, Guvernul Ciucă a aprobat o ordonanță prin care formează o comisie ce va avea rolul de a analiza investițiile făcute de companii sau persoane din afara Uniunii Europene. Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE) sunt „invitați permanenți” în această comisie și dau avize, lucru care nemulțumește societatea civilă din România, care acuză că astfel vor fi făcute jocuri opace.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, spune că serviciile secrete votează de zece ani în privința achizițiilor și fuziunilor care ar putea pune în pericol securitatea națională din simplul motiv că sunt membre ale Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT).

„Mecanism mai suplu”

Diferența ar fi că acum mecanismul după care va funcționa Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD) este mai suplu. Mecanismul este mai simplu, companiile vor trebui să vină cu o singură hârtie. Și nu se mai încarcă CSAT. Serviciile erau de zece ani acolo, nu se schimbă lucrurile pe fond, doar că mecanismul e mai suplu. Comisia va filtra unde sunt probleme, iar Guvernul poate bloca apoi tranzacția, la fel cum era în legislația de până acum. Până acum n-am blocat pe nimeni. Comisia va cere avize instituțiilor, iar dacă serviciile vor spune că sunt probleme atunci cazul merge la CSAT. Practic, comisia va face ce făcea înainte secretariatul CSAT., spune Bogdan Chirițoiu.

Acesta a mai spus că noua va fi operațională în cel mult două luni. Hotărârea lui Băsescu Investițiile din domeniile siguranței, frontierelor, energiei, transporturilor, aprovizionării, infrastructurii critice, comunicațiilor, apărării, industriei, agriculturii și în întreprinderile de stat trebuiau avizate de CSAT conform Hotărârii 73 din 2012 a acestuia.

Potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, membrii CSAT sunt: președintele Klaus Iohannis, premierul NicolaeCiucă, ministrul Apărării – Vasile Dîncu, ministrul de Interne – Lucian Bode, ministrul de Externe – Bogdan Aurescu, ministrul Justiției – Cătălin Predoiu, ministrul Economiei – Florin Spătaru, ministrul Finanțelor – Adrian Câciu, șeful SRI – Eduard Hellvig, șeful SIE – Gabriel Vlase, șeful Statului Major al Armatei – Daniel Petrescu, Ion Oprișor, consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Mihai Șomorodea, consilier de stat, secretarul CSAT.

Nu orice caz va mai ajunge la CSAT

Chirițoiu spune că CSAT va analiza în continuare cazurile de siguranță națională, dar nu toate cazurile vor mai ajunge pe masa sa. Cele simple, care nu necesită o analiză aprofundată vor fi filtrate de către Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD).

„Toate solicitările se fac la Consiliul Concurenței. Dacă sunt companii din afara Uniunii Europene (UE) vor merge la această comisie, iar Comisia le trimite la CSAT dacă sunt cu probleme. Cele care sunt din UE merg prin mecanismul vechi, adică în CSAT. Mecanismul ăsta pe care l-am făcut acum e mai bun”, susține șeful instituției.

Mecanism separat pentru investiții greenfield

Chirițoiu a mai arătat că va exista un mecanism separat pentru investițiile greenfield, cel mai probabil la Ministerul Economiei. Acesta va analiza cazurile de companii care vor face investiții de la zero.

Din cauză că nu e vorba de preluări de alte firme sau active, acestea nu sunt investigate de Consiliul Concurenței, CSAT sau Comisia de investiții.

O investiție greenfield este construcția unei fabrici, de exemplu. Niciun cuvânt despre servicii în regulamentul european Ordonanța aprobată de Guvern implementează Regulamentul european 452/2019 cu privire la investițiile străine.

Însă nu există nicio prevedere în regulamentul european privind implicarea serviciilor secrete.

Sunt vizate în special investițiile din China și Rusia, însă în afara Uniunii Europene se află și state precum SUA, Canada, Elveția, Japonia, Australia sau Turcia, astfel că și acestea vor intra sub lupa comisiei cu pricina.

Pragul de la care vor fi analizate este de 2 milioane de euro, dar vor putea fi analizate și investițiile sub acest nivel dacă pun în pericol securitatea națională.

Acuzații privind jocurile serviciilor

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, declara săptămâna trecută că nu se justifică urgența ordonanței și acuza că implicarea serviciilor înseamnă „o pierdere de democrație”.

Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene din pareta USR, acuza la rândul său că regulamentul european cerea doar crearea unui mecanism de verificare a investițiilor, dar Guvernul Ciucă preferă să introducă serviciile secrete în cât mai multe aspecte ale vieții.

Sursa: libertatea.ro

Citește și: Firma Maurer, constructorul celui mai mare bloc din Cluj Napoca, preluată de un fond de investiții din Luxembourg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.