Odată cu anunțul Vioricăi Dăncilă de a o propune pe Dana Gîrbovan pentru înlocuirea Anei Birchall la Ministerul Justiției, mai multe voci au contestat această variantă și au avut ieșiri inadmisibile la adresa Danei Gîrbovan. Președintele UNJR a fost subiect de fake news venite din partea multor așa-ziși jurnaliști, politicieni sau chiar magistrați. Teama că o judecătoare de calibru precum Dana Gîrbovan ar fi putut să ajungă ministru al Justiției ar fi dat peste cap toate planurile serviciilor secrete care nu s-au desprins de justiție nici în prezent pentru că asta ar însemna ca România să-și asume într-adevăr lupta împotriva corupției și respectarea principiului democrației, ceea ce pentru servicii ar însemna să iasă din matca care a acaparat efectiv puterea în această țară.

Nominalizarea Danei Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției a dat frisoane multora, tocmai pentru că de-a lungul timpului președintele UNJR a dat dovadă de verticalitate fiind un magistrat integru, foarte bine pregătit profesional. Dana Gîrbovan a fost unul dintre cei care au criticat protocoalele secrete încheiate între SRI și diferite instituții ale statului, protocoale prin care se abuzau libertățile cetățenilor, SRI exercitând astfel un control asupra justiției și a întregii societăți. Mai mult, alianța SRI cu DNA, spre exemplu, și înscăunarea unor foști colaboratori ai securității sau amici ai SRI-ului prin curți și tribunale a completat mașinăria, ceea ce a făcut-o pe Dana Gîrbovan, spre deosebire de alți magistrați, să aibă mereu poziții curajoase și vehemente spunând chiar că aceste competențe de cercetare penală ale SRI sunt dincolo de cele pe care le avea fosta Securitate comunistă care a comis în acea perioadă cele mai atroce abuzuri.

”Nimicirea” Danei Gîrbovan, ordin pe unitate

Lupta judecătoarei Dana Gîrbovan pentru eliminarea concubinajului nociv dintre justiţie şi servicii este principala cauză a atacurilor la adresa acesteia. Unul dintre cei care au criticat propunerea Danei Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției este, culmea, judecătorul clujean Cristi Danileț care a încercat, învăluit de ipocrizie, să scoată în evidență (credea el) cât de inadecvată este Dana Gîrbovan pentru a ocupa postul de ministru.

Ipocrizia acestui personaj care a sărit la gâtul președintei UNJR a fost demascată de avocatul clujean Radu Chiriță, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Chiriță afirmă într-un articol publicat pe blog că opoziţia faţă de numirea judecătoarei la Ministerul Justiţiei este un ordin pe unitate. Avocatul scoate în evidenţă şi ipocrizia unor critici.

„Dacă cineva se întreabă de unde vehemenţa împotriva acestei nominalizări şi de ce, spre exemplu, o lipsit orice urmă de scandal la nominalizarea doamnei care e acuma – am uitat cum o cheamă – şi care are treabă cum justiţia cam câtă am eu cu agricultura, răspunsul e simplu. Dana o fost unul dintre cei care au demarat acţiuni în instanţă contra SRI cerând declasificarea multor documente legate de justiţie, este cea care a luptat de ani de zile – pe vremea când toată lumea era blat cu băieţii, iar Dragnea mergea la chefuri la K1, K2 si Formula 3 – cu povestea acoperiţilor din instanţe şi parchete etc. În consecinţă, sunt convins că vestea nominalizării ei a picat ca trăsnetul la Băneasa, iar ordinul pe unitate o fost: “pe ea, pe mama ei”. Executat cu promptitudine de toate portavocile pe baza metodei ultra verificate: “nu contează ce rahat spui, spune-l pe toate canalele de 100 ori şi lumea o să creadă”.

Nu m-o mirat asta. M-o mirat stilul de kamicaze a Danei, dispusă să fie târâtă în lături de toţi porcii, pentru a încerca să treacă de la vorbe la fapte timp de câteva luni, că nu cred că va dura prea mult acest guvern. Şi să îşi asume riscul de a fi sabotată atât de pesede – care nu va fi încântat de unele dintre chestiile pe care ştiu sigur că vrea să le facă – cât şi de colonei. Nu cred că are vreo şansă rezonabilă să reuşească ceva, cu toată lumea aşteptând să-şi rupă gâtul. Că vrea să facă bine sunt convins, măcar din zecile de discuţii pe care le-am avut în ultimii 10 ani pe subiect, că ştie ce să facă sunt convins, că unde nu ştie o să întrebe iară sunt convins. Ca va reuşi ceva nu sunt deloc convins şi de aia m-a mirat profund gestul ei. Însă, ca să revin, atacul masiv şi concertat nu m-a mirat.

M-au scârbit însă o parte din rahaturile lansate. Am stomacul rezistent, dar tot am băut o limonadă. Io ştiu că oamenii au memoria scurtă, dar unii care au vorbit în ultimele zile ar trebui să îşi şteargă rahatul de gură înainte să o deschidă. Adică, pune Danileţ întrebări despre cum ajunge un jude ministru, iar el o fost consilier al ministrului în timp ce era jude? Dă-o dracu… Pune tot el întrebări despre reprezentativitate, după ce o fost revocat de sute de judecători? Dă-o-n mă-sa de treabă. Ne explică doct Horaţiu Dumbravă despre conflicte de interese, după ce o candidat la INM în timp ce controla INM-ul din postura de membru al CSM??? Zic doar de ei doi, pentru că pe ei îi cunosc şi ştiu suficient de multe încât să fi sperat că vor avea decenţa să tacă din gură, în ciuda ordinului pe unitate.

În rest, ce să zic: mai răsfiraţi, măi băieţi, mai răsfiraţi…”, scrie Radu Chiriţă pe blog.

Judecătoarea Adina Daria Lupea îl face praf pe Cristi Dănileț

Și judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj l-a nimicit pe Cristi Danileț, punându-i o serie de întrebări corozive judecătorului, pe modelul celor 12 întrebări cu care Danileț a atacat-o pe judecătoarea Dana Gîrbovan, după ce aceasta a fost propusa la conducerea Ministerului Justiției.

”Doamne ferește de memoria scurtă! Vorbesc așa, la persoana a doua singular de amorul artei, că dacă ne luam unii pe alții la întrebări, fiți siguri că sunt întrebări destule :

Dar când ai fost numit consilier la Macovei din judecător de tribunal, cu cine ai discutat și când?  Nu v-ați sunat la telefon deloc și nici nu v-ați scris, ați vorbit prin Morse.

Când ai mințit un tribunal întreg că ai probleme de familie și că ai nevoie de concediu de odihnă, când tu mergeai pe șest consilier la Macovei cum a fost? Transparent?

Dar când ai fost revocat din funcția de membru CSM de peste 1000 de judecători cum a fost?

Dar când te folosești de inamicii colegilor tai, punând troli la Inspecție pe numele lor, cum e? Te simți liber și inamovibil?

Dar când uiți de arestați și le expiră măsura, cum e? Ai vreo responsabilitate?

Când CCR era bună cu tine și te repunea în funcție cu 6-3 cum a fost?

Dar când ți-ai denunțat cel mai bun prieten la DNA, oferindu-te martor voluntar, cum a fost? Că până una alta Adi Neacșu a fost condamnat cu 5-3. Adică 5 judecători din 8 ai ÎCCJ au considerat că e nevinovat.

Ce instituție ai condus până atunci când ai fost pus să inventariezi arhiva SIPA? S-au făcut ceva cursuri de formare înainte sau ai intrat pur și simplu acolo?

Când UNJR te-a sprijinit în candidatura la CSM cum a fost? Atunci numărai membrii asociației?

Când participi la interviuri la televiziuni obscure cum a fost? Te invitau așa, că le era drag de tine, nu e așa?

Când ai mințit judecătorii de la Cluj că toată lumea va vota revocarea doamnelor Baltag și Oprina cum a fost?

Cum a fost când erai în fața Curții de Apel, primind inocent flori de la copii nevinovați, în spatele pălmițelor galbene #rezist pentru justiție cum a fost?

Când ai negociat cu un șef de stat numirea unui procuror în funcția de președinte al CSM cum a fost?

Răspuns: Pentru ca puteai!.

Eu nu formulez 12 întrebări, ci mai multe. Pot scrie și o carte despre cartofii prăjiți și primăria domnului Funar ”, spune judecătoarea Adina Daria Lupea.

P.S. Faptul că președintele Klaus Iohannis a respins-o pe Dana Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției, confirmă faptul că Werner nu a vrut să dea o șansă justiției. Ceva suficient de grav…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.