Tensiunea si stresul cotidian isi pun amprenta asupra noastra si reprezinta o provocare careia trebuie sa ii facem fata in fiecare zi. Sarcinile pe care le avem de indeplinit, alimentatia nesanatoasa, somnul insuficient ne coplesesc si pot avea efecte nefaste asupra intregului organism.

Tensiunea si stresul cotidian isi pun amprenta asupra noastra si reprezinta o provocare careia trebuie sa ii facem fata in fiecare zi. Sarcinile pe care le avem de indeplinit, alimentatia nesanatoasa, somnul insuficient ne coplesesc si pot avea efecte nefaste asupra intregului organism. Atat corpul, cat si mintea noastra are nevoie de relaxare, fara de care nu am putea da randament in fiecare zi.

Gestionarea stresului nu este usoara, insa cu ajutorul unor tehnici usoare si practice de relaxare pe care le poti introduce in viata de zi cu zi, iti poti calma corpul si mintea chiar si in cele mai tensionate momente. Deconectarea chiar si pentru cateva minute este extrem de importanta, deoarece stresul cauzeaza nenumarate probleme de sanatate precum scaderea imunitatii, depresie, hipertensiune si nu numai. Iata asadar cateva sfaturi simple pe care le poti pune in practica astfel incat tu sa te bucuri de mai multa liniste si sa iti ajuti corpul si mintea sa se destinda.

Asculta muzica

Cercetatorii au descoperit ca muzica are efecte terapeutice si calmante asupra intregului organism. Atunci cand simti ca nu mai faci fata stresului, ia o pereche de casti wireless si asculta muzica preferata cel putin pentru 10 minute. Vei vedea ca starea ta de spirit de va imbunatati considerabil, ca puterea de concentrare va creste si ca nivelul de stres se va reduce considerabil.

Pe langa eliberarea de stres, muzica are si alte efecte benefice asupra organismului precum imbunatatirea auzului, stimularea sanatatii cardiace, distragerea atentiei de la durerile fizice, imbunatatirea randamentului cerebral, reducerea semnificativa a nivelului de anxietate, schimbarea starii de spirit intr-una mai pozitiva, mentinerea echilibrului emotional si nu numai. Fie ca asculti muzica la boxe sau ca folosesti o pereche de casti, incearca aceasta metoda de relaxare de fiecare data cand te simti coplesit din cauza stresului.

Concentreaza-te pe respiratie

O alta metoda extrem de eficienta de combatere a stresului si de relaxare este controlul respiratiei. Tot ce trebuie sa faci este sa te concentrezi cateva minute pe respiratie astfel incat bataile inimii sa se regleze, iar tu sa simti imediat o detensionare la nivelul intregului organism.

Gaseste un loc unde sa ai parte de liniste pentru a efectua acest exercitiu de relaxare. Inchide ochii si incearca sa respiri profund astfel incat sa simti cum plamanii tai se umplu de aer, iar stomacul se extinde. Tine aerul in piept pentru cateva secunde si incearca apoi sa expiri lent, pe nas sau pe gura, pana simti ca ai eliberat tot aerul din plamani. Repeta acest exercitiu de cateva ori de fiecare data cand simti ca ai nevoie sa te deconectezi putin. 

Incearca sa meditezi

Meditatia are de asemenea multiple beneficii atat la nivel fizic, cat si la nivel mental. Aceasta amelioreaza considerabil stresul, imbunatateste tensiunea arteriala, reduce anxietatea si este folosita si pentru combaterea depresiei. 

Ca si in cazul exercitiului de respiratie si in cazul meditatiei trebuie sa gasesti un loc linistit in care sa te asezi in sezut si sa iti limpezesti mintea. Seteaza alarma sa sune dupa 10 minute sau mai mult, inchide ochii si incearca iti imaginezi ca esti intr-o locatie linistita, in natura. Respira din partea inferioara a abdomenului si lasa emotiile sa treaca pe langa tine, in timp ce te concentrezi pe respiratie. Dupa ce suna alarma, nu te si ridica rapid. Aloca-ti cateva minute pentru a iesi din starea de meditatie. Pe masura ce vei repeta procesul, vei vedea ca iti va fi tot mai usor sa te deconectezi si sa meditezi.

Fa sport 

Sportul este extrem de benefic pentru toata lumea, indiferent de varsta. Pe langa imbunatatirea conditiei fizice, cresterea rezistentei si a imunitatii, sportul este aliatul de nadejde si impotriva stresului cotidian. Chiar daca esti obosit dupa o zi lunga de munca, este indicat sa faci miscare cel putin 30 de minute pentru a putea la finalul zilei sa te bucuri de un somn mai odihnitor si pentru a-ti creste nivelul endorfinelor care reduc depresia si contribuie la o stare de bine. 

Poti asadar merge la alergat, daca vremea de afara iti permite, poti face sport la tine acasa, poti merge la sala sau poti practica yoga, care este o metoda ideala de a realiza echilibrul perfect intre corp si minte. Indiferent de sportul ales, nu uita ca acesta te ajuta sa scapi de stres, depresie si anxietate, dar si mentine o greutate corporala optima, sprijina functiile cognitive, imbunatateste calitatea somnului, creste imunitatea si imbunatateste activitatea sistemului cardiovascular. 

Fa o baie calda si bea un ceai

O baia calda inainte de culcare este una din cele mai rapide metode de relaxare care te ajuta sa lasi deoparte grijile si iti relaxeaza muschii din intregul corp. Baile calde sunt ideale in special daca ai un job sedentar si stai ore intregi pe scaun deoarece acestea vor relaxa zona lombara si cervicala, vor reduce tensiunea arteriala si vor imbunatati circulatia sangelui. Poti adauga diverse saruri in apa sau, pentru o experienta completa, poti folosi uleiuri esentiale pe care sa le pui in apa sau intr-un difuzor. Uleiul esential de lavanda te ajuta sa te relaxezi si regleaza emotiile, fiind un ajutor de nadejde in momentele de stres si anxietate.

De asemenea, o cana de ceai de tei sau de musetel te va ajuta sa te calmezi, va reduce stresul si va contribui la un somn mai odihnitor.

Alte metode practice si eficiente de relaxare

O alta tehnica eficienta de relaxare este practicarea recunostintei si a gandirii pozitive. Incearca sa gasesti in fiecare zi motive pentru care esti recunoscator, scrie-le pe o foaie apoi citeste-le oridecateori ai nevoie. Fie ca te bucuri de o ceasca de cafea savurata in liniste, de vremea de afara sau de o discutie placuta avuta cu cineva, in fiecare zi trebuie sa gasim motive pentru care sa fim recunoscatori si care sa ne ajute sa avem o gandire pozitiva.

Stresul si supararile pot fi reduse si prin scris sau desen. Poti alege sa tii un jurnal in care sa notezi cum ti-a descurs ziua, cu bune si cu rele, un jurnal in care sa iti poti exprima liber emotiile. Daca nu iti place sa scrii, poti face terapie prin desen. Poti desena la liber sau poti achizitiona carti de colorat cu mandale, care te vor ajuta sa te concentrezi asupra desenului si vor reduce starile de anxietate si de tensiune. 

Nu in ultimul rand, este foarte important sa acorzi o atentie deosebita si asupra dietei. O dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume este benefica asupra intregului organism si este in stransa legatura cu starea psihica. Un corp si o minte sanatoasa te vor ajuta sa dai randament in fiecare zi si vor creste semnificativ calitatea vietii tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.