Hidrocanal SRL din Bistriţa a „ciugulit” câteva zeci bune de milioane de lei din afacerile pe bani publici, fiind antreprenorul general la una din cele mai mari lucrări finanţate din fonduri europene nerambursabile, beneficiar fiind Aquabis SA, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Bistrtiţa-Năsăud. Proiectul prevedea ca societatea să construiască/modernizeze patru staţii de epurare din judeţul Bistriţa-Năsăud. Ei bine, Hidrocanal este deţinută de Teamnet, grup de firme fondat de Sebastian Ghiţă, iar inspectorii fiscali au călcat pragul Hidrocanal şi au stabilit în sarcina societăţii obligaţii fiscale în cuantum total de 30 de miliarde de lei vechi. Totodată, vă prezentăm cât şi cum a plătit firma controlată, indirect, de Sebastian Ghiţă pentru prestaţia Loredanei Groza, show organizat de USL în campania electorală pentru referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu. Ce alte ilegalităţi au ieşit din marele proiect, ne-au spus inspectorii fiscali…
Hidrocanal s-a ţinut bine pe piaţă până anul trecut când cifra de afaceri a societăţii a scăzut brusc de la aproximativ 44,5 milioane, cât a înregistrat în 2015 la 2,8 milioane, în 2016. Înfiinţată la începutul anului 2011, la nici patru ani, Hidrocanal SRL a atins o cifră de afaceri de peste 32,5 milioane de lei cu doar 11 angajaţi.
În acte, administrator este Ionel Roman, iar asociaţi Teamnet Engineering SRL (majoritar) şi TNI Stock Invest SRL, în spatele firmelor aflându-se, prin interpuşi, Sebastian Ghiţă. La „Obiect de activitate” firma se încadrează la „Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide”. Zeci de firme sunt conectate direct sau indirect cu Hidrocanal. În această listă apar câteva firme ale căror denumire începe cu cuvântul cheie ”Teamnet” şi două cu ”TNI”, toate create în Bucureşti.
Proiectul de zeci de milioane de lei
În 2012, SC Hidrocanal SRL Bistriţa s-a asociat cu Von Roll BHU Umwelttechnik GmbH şi a adjudecat licitaţia deschisă lansată de Aquabis SA Bistriţa-Năsăud pentru contractul „Staţii de epurare apă uzată şi colectoare de transfer pentru clusterele Bistriţa, Beclean, Salva, Sângeorz-Băi”. Au existat 16 firme care şi-au transmis ofertele pentru acest contract, iar dacă valoarea iniţială a contractului era de 88.076.078 lei (fără TVA), finalmente s-a ajuns la 73.511.468 lei (fără TVA). Se licita proiectarea şi execuţia staţiilor de epurare apă uzată şi colectoare de transfer pentru clusterele Bistriţa, Beclean, Salva, Sângeorz-Băi.
Această investiţie includea şi proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, cofinanţat prin POS Mediu.
Valoarea totală era de 344.328.828 lei, dintre care suma 65.021.293 lei (77%) era acordată de către Uniunea Europeană, 40.532.668 lei (12%) şi era asigurată de la bugetul de stat, 6.235.793 lei (2%) din bugetul local, iar 32.539.074 lei (9%) reprezenta un împrumut bancar.
Ghiţă a intrat pe fir
La un an de la câştigarea licitaţiei de către spaniolii ce deţineau în 2012 firma, Sebastian Ghiţă intră pe fir prin Teamnet, o cumpără şi implicit preia contractul de 90 de milioane de lei. De altfel, Teamnet Internaţional, firma lui Sebastian Ghiţă a sponsorizat PDL cu 55.000 de lei. În acelaşi timp, compania a derulat contracte cu statul în valoare de peste 77 milioane de lei. Plin de bani, acesta a făcut tranzacţia pe loc şi a bătut palma cu spaniolii pentru a se extinde pe Bistriţa-Năsăud.
RISE Project a investigat afacerile deputatului Sebastian Ghiţă, om de bază al premierului Victor Ponta, urmărind traseul banilor într-o reţea complicată a tranzacţiilor simulate, a interpuşilor de tot felul, a funcţionarilor „de încredere”, a afacerilor cu serviciile secrete, cu fonduri europene şi, în general, cu mulţi bani publici.
Odată demonstrată ipoteza că Sebastian Ghiţă era protejatul lui Victor Ponta, nu durează mult să faci conexiunea dintre Ghiţă şi colegul de ideologie politică, Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Obligaţii fiscale de peste 13 milioane de euro
ANAF nu a dormit, astfel că în perioada 03.12.2015-26.10.2016, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bistriţa-Năsăud din cadrul DGRFP Cluj-Napoca a derulat o inspecţie fiscală la sediul social al societăţii, prin intermediul căreia a analizat obligaţiile fiscale ale Hidrocanal reprezentând impozit pe profit şi TVA aferent perioadei 11.01.2011 – 30.09.2015.
În baza raportului încheiat, au fost emise Decizia de impunere nr. F-BN 475/20.12.2016 şi Dispoziţia privind măsurile stabilite de organele de inspecţie fiscală nr. 530/20.12.2016.
Societatea Hidrocanal a fost supusă unui control fiscal, constatările fiind materializate prin încheierea unui raport de inspecţie fiscală, ce a stat la baza emiterii deciziei de impunere. În urma verificării fiscale s-au stabilit în sarcina societăţii Hidrocanal obligaţii fiscale şi de plată suplimentare constând în impozit pe profit în cuantum de 1.076.829 lei şi TVA în cuantum de 1.934.645 lei, adică un total de aproximativ 3 milioane de lei.
Hidrocanal contestat actele administrative fiscale mai sus menţionate, însă AJFP Bistriţa-Năsăud a respins ca fiind neîntemeiată.
Având în vedere anvergura proiectului Aquabis, Hidrocanal a procedat atât la angajarea de personal, cât şi la încheierea de contracte de prestări servicii cu societăţi precum Bernofrancis Construct SRL, Terrania Inginerie & Construcţii SRL, Frasinul SRL, Teamnet Engineering SRL, Record SRL, Edil Concept SRL şi Von Roll GmbH.
Loredana a făcut show… pentru Ghiţă?
În ultima săptămână a lunii iulie 2012, Uniunea Social Liberală (USL) a organizat patru mitinguri electorale în oraşele din Bistriţa-Năsăud, în cadrul campaniei electorale pentru referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu. La aceste mitinguri au fost prezenţi şi unii oficiali guvernamentali, însă cea care a făcut show la Bistriţa a fost Loredana Groza. Întâmplător sau nu, Hidrocanal SRL a sponsorizat prestaţia Loredanei în cadrul acestui eveniment cu aproape 60 de milioane de lei, sponsorizare despre care inspectorii fiscali şi-au pus semne de întrebare.
„Conform datelor din evidenţa contabilă, în perioada verificată s-au înregistrat facturi de achiziţii prestări de servicii de la Show Bis Unlimited SRL Popeşti Leordeni (n.red. – administrată de Alexandru George Constantinescu), în sumă de 57.309 lei, baza impozabilă, în baza contractului din 23.07.2012, obiectul contractului îl reprezintă asigurarea de servicii artistice şi sonotehnică de către prestator în favoarea Hidrocanal SRL şi coordonarea unui moment artistic cu participarea artistului „Loredana”. Nu au fost prezentate documente care să confirme că sponsorizarea acestui eveniment s-a efectuat în scopul realizării de venituri impozabile”, arată inspectorii fiscali.
Cheltuieli nelegale cu duiumul
De asemenea, inspectorii fiscali au descoperit cheltuieli nelegale, având în vedere facturile fiscale emise pentru societatea Terrania Inginerie & Construcţii SRL, administrată de Lucian Manolea, facturi despre care ANAF spune că nu sunt aferente proiectului:
„În baza adresei Eptisa România SRL, rezultă că SC Terrania Inginerie & Construcţii SRL Bucureşti nu a fost aprobat ca şi contractor pentru proiectul Aquabis SA, în concluzie, lucrările înscrise în Situaţiile de lucrări nu sunt aferente veniturilor impozabile ale Hidrocanal SRL, având în vedere că în perioada 2013-2015 Proiectul public, Aquabis SA Bistriţa a fost singurul proiect urmare a căruia s-au înregistrat venituri impozabile de către Hidrocanal SRL. În concluzie, lucrările înscrise în facturile fiscale cu antet SC Terania Inginerie & Construcţii SRL nu sunt aferente proiectului Aquabis, contribuabilul a dedus nelegal cheltuieli în valoare de 1.655.827 lei.
Urmare a răspunsului la nota explicativă, administratorul a precizat că ”Obiectul Contractului de subcontractare prevede lucrări de construcţii pentru execuţia Colectorul de transfer ape uzate Rodna – Sângeorz-Băi. Aceste lucrări constau în: lucrări de săpătură, pozare conductă, umpluturi, compactări, aducere la stare iniţială a terenului etc. Potrivit situaţiilor de lucrări anexate se constată că lucrările de construcţii la Colectorul de transfer ape uzate Rodna – Sângeorz-Băi a fost contractat de Frasinul SRL”.
Larionesi, implicat în neregulile lui Ghiţă
Firma condusă de Traian Larionesi, SC Frasinul SRL, i-a închiriat lui Ghiţă utilaje, însă ce lucrări s-au executat, nici măcar ANAF nu ştie…
„S-a înregistrat TVA deductibil prin încălcarea prevederilor legale în baza unor facturi fiscale reprezentând chirie utilaje (buldoexcavator, excavator pe senile, buldozer, macara etc.) de la Frasinul SRL, utilaje pentru care contribuabilul nu justifică utilizarea în scopul realizării de operaţiuni taxabile. Anexele la facturi cuprind ore şi tarife fără a menţiona ce s-a realizat efectiv, respectiv care parte din lucrările proiectate au fost executate în timpul acestor ore de muncă. În răspunsul de la nota explicativă nu s-a precizat expres în ce linie financiară certificată şi aprobată de Consultantul proiectului finanţat (Eptisa România SA) se regăsesc lucrările înscrise în facturile fiscale reprezentând chirie utilaje. Potrivit Situaţiilor de lucrări anexate, se constată că lucrările de construcţii la Colectorul de transfer ape uzate Rodna – Sângeorz-Băi a fost contractat de către Frasinul SRL, iar în situaţiile de lucrări se regăsesc înscrise lucrări executate cu astfel de utilaje”, spun inspectorii fiscali.
Dovada, unde-i dovada?
Inspectorii fiscali au mai stabilit au stabilit că lucrările înscrise în facturile dintre Hidrocanal şi societatea Bernofrancos Constrict SRL (administrată de spaniolul Fernandez Paz Avelino) nu au legătură cu lucrările pentru proiectul Aquabis.
„În baza constatărilor şi a informaţiilor deţinute de organul fiscal, apreciem că, contribuabilul în baza documentelor prezentate, a explicaţiilor date, precum şi a informaţiilor obţinute în baza art. 58 din Codul de procedură fiscală, nu poate dovedi că lucrările înscrise în cele trei facturi fiscale cu antet Bernofrancis Construct SRL sunt aferente proiectului Aquabis SA. Având în vedere că în situaţiile de lucrări este prevăzut că s-au executat lucrări de către Bernofrancis Construct SRL pentru proiectul Aquabis SA în lunile ianuarie şi mai 2015, iar în baza proceselor-verbale transmise de Eptisa România SRL (consultantul proiectului), lucrările cuprinse în situaţiile de lucrări anexate facturilor cu antet Bernofrancis Construct SRL nu sunt aferente operaţiunilor taxabile pentru proiectul Aqabis SA (”Proiectul Aquabis SA” fiind singurul proiect al Hidrocanal SRL în perioada 2013-2015)”.
Alte mişmaşuri descoperite de ANAF
„S-au înregistrat servicii juridice care potrivit anexelor la facturi au înscris «servicii juridice în favoarea proiectului – Proiect Strejnic», proiect care nu a fost realizat de Hidrocanal SRL, prin urmare serviciile nu sunt aferente veniturilor impozabile ale contribuabilului.
Cheltuielile cu servicii înscrise în facturi fiscale, nu sunt aferente proiectului Aquabis, aşa cum rezultă din adresa Eptisa România SRL, societatea Teamnet Enginerrring SRL nu a fost avizată cu prestator pentru servicii de coordonare a proiectului, managementului proiectului (…), în concluzie serviciile nu sunt aferente veniturilor impozabile ale contribuabilului”, se mai arată în raportul întocmit de ANAF.
Teamnet, cea mai mare insolvenţă din IT
Compania Teamnet Internaţional, firma fondată de urmăritul internaţional Sebastian Ghiţă, care era jucătorul dominant de pe piaţa locală de integrare IT&C, şi care a intrat în insolvenţă în primăvara acestui an, a acumulat datorii totale de 290,2 mil. lei, conform tabelului preliminar de creanţe publicat de administratorul judiciar la finele lunii mai 2017, pe lista creditorilor fiind unele dintre cele mai mari bănci şi companii locale.
Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, la care statul mai deţine 45,9% din acţiuni, are de recuperat cea mai mare sumă de bani de la Teamnet: 67,5 mil. lei, sumă care nu intră în lista creanţelor garantate din tabelul creanţelor, şi care a fost generată în urma unui contract cadru de vânzare cumpărare de soluţii IT&C.
Pe lista companiilor care au de recuperat bani de la Teamnet, dar ale căror datorii intră pe lista creanţelor negarantate (chirografare), se află şi Rovim Energy – cu 2,08 ml. lei şi Expert One Research – 1,4 mil. lei.
Datorii la buget ale Teamnet sunt către: ANAF Bucureşti – 3,7 mil. lei, Ministerul Dezvoltării Regionale – 16,3 mil. lei, Comisia Europeană – prin agenţia executivă de cercetare – 0,92 mil. lei şi Comisia Europeană – 0,97 mil. lei.
Suma totală a datoriilor pentru care creditorii au drept de preferinţă se ridică la 151,5 mil. lei şi este formată din datoriile Teamnet către: Black Sea Trade & Development Bank – 32,9 mil. lei; International Finance Corporation (divizia de investiţii a Băncii Mondiale) – 32,9 mil. lei, OTP Bank – 9,2 mil. lei, Raiffeisen Leasing IFN – 1,18 mil. lei, ANAF – 3,5 mil. lei, Piraeus Bank – 13,7 mil. lei, Credit Europe Bank – 4,5 mil. lei, Banca Transilvania – 19,9 mil. lei şi Raiffeisen Bank – 33,4 mil. lei.
Telekom România Communications a formulat ulterior o contestaţie la tabelul preliminar de creanţe solicitând ca datoria Teamnet de 63,18 mil. lei să fie inclusă în rândul creanţelor garantate (care beneficiază de o clauză de preferinţă) în timp o altă sumă de 4,3 mil. lei să fie inclusă în rândul creanţelor chirografare. Iniţial compania de comunicaţii solicitase înscrierea întregii datorii sub forma unei creanţe chirografare.
Administratorul judiciar al Teamnet Internaţional este Trust Insolvency SPRL.