De luna viitoare, grupul german Siemens se va delista de la London Stock Exchange şi în 2015 de la bursa elveţiană, principalul motiv fiind tranzacțiile reduse cu care acest concern se confruntă în ultimul timp. Ca o paralelă, același comportament l-a avut și concernul Nokia înainte de a își închide fabricile, inclusiv cea din Cluj. În momentul de față, Siemens a anunțat că a investit 4,5 milioane de euro în afacerea de la Cluj și în următorii trei ani va angaja aproximativ 200 de persoane.

 

Piața bursieră europeană a fost luată prin surprindere de anunțul făcut de reprezentanții concernului Siemens. Managerii au anunțat că se vor retrage de la tranzacționarea acțiunilor companiei de pe bursa londoneză, urmând ca anul viitor același lucru să se întâmple și cu bursa elvețiană. Delistarea de la bursa din Zurich va avea loc cel mai devreme în ianuarie 2015. În 2013, volumul de tranzacţionare la bursa de la Londra a fost sub 3%, iar la Swiss Stock Exchange sub 1% din volumul de tranzacţionare pe plan global. În momentul de față, Siemens deţine trei centre IT în România, în Cluj-Napoca şi Braşov, precum şi patru fabrici în Sibiu şi Buziaş și are angajate aproximativ 1.600 de persoane în România.

Conform specialiștilor, se pare că anunțul făcut de Siemens va crea un ”tăvălug galben” care va goli marile burse. Atunci când o companie mare la nivel global se delistează de la unele din cele mai mari burse din lume, dă în lanţ peste cap brokeri, afaceri şi cotaţiile altor acţiuni. Şi nu este exclus ca în perioada următoare şi alte companii să îşi anunţe delistarea acţiunilor de la burse, sunt de părere specialiștii.

La începutul acestei veri, Siemens a anunțat că va investi 4,5 milioane euro într-un nou centru de cercetare şi dezvoltare în România, la Cluj-Napoca, care va opera sub brandul companiei subsidiare Evosoft şi unde intenţionează să angajeze peste 200 de persoane în următorii trei ani.

 

Precedentul Nokia

Însă, privit din prisma evoluției pe care a avut-o compania Nokia, cu care clujenii au avut o experiență mai puțin fericită, delistarea de la aceste burse a concernului Siemens pare contradictorie cu anunțul privitor la investiția de 4,5 milioane de euro.

Spre exemplu, înainte de a închide fabricile, reprezentanții concernului Nokia anunțau că urmează să delisteze compania de la bursa germană din cauza volumului mic de tranzacționare. În 2011, reprezentanții Nokia anunțau că ”volumul de tranzacționare al acțiunilor Nokia de la Frankfurt Stock Exchange a scăzut în ultimii ani și în prezent reprezintă doar un mic procentaj din volumul global de tranzacționare al acțiunilor Nokia”.

Înainte de acest anunț, în perioada 2003-2007, acțiunile Nokia au fost delistate de la bursele din Londra, Paris şi Stockholm. Ulterior, Stephen Elop, directorul general al companiei finlandeze, a dezvăluit un plan care prevede eliminarea a 3.500 de locuri de muncă în al doilea program de restructurare lansat de Nokia. Ulterior, finlandezii au anunţat închiderea fabricii de telefoane de la Jucu.

Siemens pentru moldoveni

Spațiul în care se desfășoară afacerile Siemens la Cluj este Liberty Technology Park și îi aparține lui Ion Sturza, fost premier al Basarabiei. El este consul onorific al Kazahstanului la Chişinău, prieten cu Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte moldovean Vladimir Voronin, proprietarul băncii FinComBank. De asemenea, el este prieten cu fraţii kaghebişti care controlează giganţii Gazprom, Lukoil şi Tyumen. De asemenea, Sturza este personajul-cheie care a intermediat vânzarea grupului Rompetrol consorţiului kazah KazMunai Gaz. În aprilie 2005, Ion Sturza, directorul general al companiei Rompetrol Moldova, a fost numit în funcția de vicepreședinte pentru Dezvoltare al Grupului Rompetrol.

În aprilie 2006, Ion Sturza este ales ca membru în Consiliului de Administrație al Grupului Rompetrol N.V. A avut o contribuție importantă în tranzacția de cumpărare a Rompetrol de către KazMunaiGaz.

În septembrie 2009, părăsește Rompetrol, unde deținea funcția de director general adjunct și interimatul CEO. Ion Sturza este membrul Consiliilor de Administrație a mai multor companii și organizații non-guvernamentale.

Potrivit „Forbes”, fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, ar avea o avere de 90-95 de milioane de euro, în timp ce „Capital” estimează că omul de afaceri ar avea active de 84 de milioane de euro.

 

Liberty pentru Siemens!

Centrul va funcţiona în clădirea Liberty Technology Park Cluj, dezvoltată de fondul de investiţii Fribourg Capital, condus de omul de afaceri Ion Sturza. Până în 2017, compania intenţionează să angajeze 210 persoane, care vor lucra în proiecte globale de dezvoltare de software şi produs pentru toate diviziile Siemens, potrivit unui comunicat al companiei.

Deschiderea noului sediul presupune o investiţie de peste 4,5 milioane euro şi include costuri aferente chiriei pe următorii cinci ani, costuri de amenajare şi investiţia iniţială în infrastructură, fără a lua în calcul cheltuielile cu viitorii angajaţi.

„Compania Siemens este prezentă în Cluj-Napoca de peste 20 de ani. Începând cu luna august, facem un pas firesc: creştem într-o nouă direcţie şi ne dorim să recrutăm cei mai buni ingineri din zonă”, a declarat George Costache, directorul executiv Siemens România.

 

Anunțul prin care 2.200 de clujeni au rămas fără slujbă

„Nokia intenționează să închidă fabrica de la Jucu, înainte de sfârșitul anului 2011, deoarece unitățile de producție de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operațiunilor și beneficii de proximitate. Închiderea fabricii de la Cluj și ajustările aduse lanțului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajați asupra forței de muncă. Măsura se încadrează în strategia companiei și are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza și simplifica structura grupului”, se arăta în anunțul prin care peste 2.000 de clujeni au rămas fără loc de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.