Potrivit unor explicații date de oficialii Companiei de Transport Public Cluj Napoca, tramvaiele din Cluj Napoca sunt limitate la viteza de 32 km/oră pe motive de ”siguranța circulației”.

Tudor Măcicaşan, specialist în mobilitate urbană, susţine că noile tramvaie Astra din Cluj au fost limitate la 32 km/h, desi caietul de sarcini cerea tramvaie limitate la 50 km/h.  „În contextul unui sistem de tramvaie cu 30% mai lent decât acum 35 de ani, limitarea unor tramvaie noi, în garanţie, la jumătate din viteza lor constructivă este impardonabilă, contrară bunelor practici şi ascunde, cel mai probabil, grave vicii de fabricaţie ale tramvaielor. Asemenea măsuri nu s-au aplicat nici vechilor tramvaie autohtone, nici tramvaielor CKD KT4D fabricate în anii ’70 şi aduse la mana a 2-a din Germania, nici tramvaielor mov Pesa Swing care rulează de noi de peste 10 ani pe liniile de sub Feleac”, a spus acesta. 

Măcicăşan a mai precizat că, în lume, tramvaiele electrice rulează uzual cu 50-60km/h de mai mult de jumătate de secol.  „Prin atingerea vitezelor permise de lege între staţii se asigură viteza medie operaţională atractivă şi implicit timpi de călătorie cât mai buni. La inaugurarea reţelei de tramvaie din Cluj-Napoca, în 1987, tramvaie autohtone Timiş II realizau o cursă de 101 în 40 de minute tur-retur, mergând sistematic cu 50km/h intre staţii şi menţinând o viteza medie comerciala de 18-20km/h”, a mai spus el, pentru adevarul.ro.

Într-un răspuns oficial, Compania de Transport Public Cluj confirmă informaţia, arătând însă că măsura are ca scop „creşterea siguranţei călătorilor şi a celorlalţi participanţi la trafic”, „astfel încât, în cazul apariţieni unei necesităţi de frânare pentru evitarea unui accident, eficienţa acestei operaţiuni să fie mai ridicată”.   

În răspuns se mai arată că „viteza medie de deplasare a tramvaielor în municipiul Cluj-Napoca este de 16 kilometri/oră. Prin limitarea vitezei maxime de deplasare la 32 km/oră, nu este afectată durata călătoriei, întrucât nu se modifică viteza medie de exploatare, iar timpii pe cursă nu sunt modificaţi”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.