Sistemul de sănătate din România este grav bolnav, cu toții știm asta, iar șansele ca în următorii ani lucrurile să se schimbe sunt destul de reduse, în ciuda cuvintelor pompoase și promisiunilor venite din toate părțile. După ce în presa națională a ieșit la iveală faptul că sunt  refolosite dispozitivele cardiace luate de la morți și reutilizate, Gazeta de Cluj a intrat în posesia unor informații privind modul în care, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare sunt refolosite materialele de unică folosință sau echipamente medicale cu termenul de valabilitate expirat. 

Toată povestea a început în luna martie, când inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș au efectuat un control igienico-sanitar în cadrul Laboratorului de Angiografie de la Spitalul de Urgență, pentru verificarea remedierilor neconformităților identificate anterior. În urma verificării, inspectorii au constatat faptul că unele echipamente medicale aveau termenul de valabilitate expirat, (ex. laringoscop, sonda de dren). 

Mai mult decât atât, la unele pachete cu materiale sterilizate era modificat termenul de valabilitate cu pixul peste termenul de valabilitate inscripționat la stația de sterilizare centrală a unității. Pe lângă acestea, inspectorii au descoperit că unele materiale sanitare nu erau păstrate corespunzător, adică erau așezate pe pervaz. 

Potrivit sursei noastre, care a dorit să-și păstreze anonimatul, aceste materiale de unică folosință sunt refolosite în Laboratorul de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională.

„Este vorba de produsele Abbott Laboratories (USA), Medtronic (USA), Boston Scientific (USA), Terumo (Japonia). Aceste produse resterilizate sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și programele naționale de sănătate ca produse noi.  (acțiuni prioritare pentru tratamentul pacienților critici cu infarct miocardic acut, implantare de stimulatoare cardiace, proceduri de dilatare percutană)”, a precizat sursa noastră. 

Această practică de refolosire a materialelor de unică folosință nu reprezintă o noutate 

Întrebat dacă acest lucru s-a mai întâmplat în trecut, persoana care a dorit să-și păstreze anonimatul a spus pentru Gazeta de Cluj că astfel de practici au loc de ani de zile, dar nimeni nu a avut curajul să spună ceva. Mai mult, la întrebarea noastră dacă știe cazuri de pacienți care au avut de suferit din cauza refolosirii acelor materiale de unică folosință, sursa ne-a precizat că pentru a putea demonstra așa ceva este nevoie de studiu pe fiecare pacient și este destul de dificil. 

Producătorii de produse medicale specifică unica utilizare pe produsele speciale. Așa este scris în legislație, ordin nr. 1761 din 3 septembrie 2021: j) dispozitiv de unică folosinţă – dispozitiv destinat unei singure utilizări pe parcursul unei singure proceduri la un pacient; acestea sunt marcate cu simbolul specific (un cerc în care se află cifra 2, tăiată cu o linie oblică); LEGE nr. 3 din 8 ianuarie 2021, infecțiile nosocomiale. 

„Această practică este de ani de zile, iar în Baia Mare se încearcă ascunderea și distrugerea probelor. Materialele nesterilizate sunt decontate ca materiale noi. Siguranța și sănătatea pacienților este în pericol. Firmele care produc aceste produse pentru cardiologia intervențională nu aproba așa ceva”, a mai spus sursa noastră. 

Ce spune legea despre o astfel de practică 

Ministerul Sănătății precizează clar că potrivit legislației în vigoare, reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință este interzisă. Mai exact, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2021 privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, care modifică Directivele 2001/83/CE, Regulamentul (CE) nr. 178/2002 și Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 și abrogă Directivele 90/385/CEE și 93/42/CEE ale Consiliului, reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință este interzisă în mod explicit. Această clasă de produse include dispozitivele implantabile menționate.

La articolul 4, alineatul (1) se stipulează că „este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă”, iar alineatul (2) prevede că „este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”.

Pe data de 18 februarie, medicul cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în urma acuzației formulate de Parchetul General că ar fi refolosit stimulatoare cardiace extrase de la cadavre. Conform acuzațiilor formulate de procurori, medicul Dan Tesloianu ar fi oferit aproximativ 240 de pacienți dispozitive medicale cardiace refolosite în ultimii cinci ani, încălcând legislația din România care a interzis această practică din iunie 2021. Înainte de această dată, refolosirea acestor dispozitive era permisă numai în cazurile în care nu erau disponibile suficiente dispozitive noi. Pe lângă acuzațiile legate de încălcarea legii, procurorii suspectează și existența unor posibile plăți informale de la pacienți în acest caz.

Bani pentru modernizare, dar nu pentru achiziționare de produse noi 

Este greu de înțeles de ce se ajunge la astfel de practici, când există bani suficienți pentru achiziționarea de produse noi, pentru ca pacienții să poată fi tratați omenește. Spre exemplu, anul trecut, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare a accesat un proiect european de peste 2 milioane de euro pentru instalarea unui sistem de detectare/semnalizare/alarmare a concentraţiei de oxigen şi modernizarea/extinderea infrastructurii electrice şi de fluide medicale. 

Mai mult, pe lângă acesta, Consiliul Judeţean Maramureş a accesat un proiect european  de 4 milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru modernizarea şi dotarea ambulatoriului integrat din cadrul spitalului. 

Potrivit sursei noastre, astfel de practici, de refolosire a materialelor de unică folosință are loc de ani de zile în spital și nu vrea să știe ce se întâmplă în alte spitale din țară, unde nimeni nu-i trage la răspundere pe cei vinovați pentru astfel de practici. Mușamalizarea  venită de sus, de la conducere,  îi pune într-un pericol imens pe pacienții care vreau doar să se facă bine într-un loc unde așa e normal. Vom continua seria de dezvăluiri în următoarele săptămâni. 

Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare este cea mai mare unitate medicală din județul Maramureș, oferind asistență medicală de specialitate pentru peste 100.000 de locuitori ai municipiului Baia Mare și pentru peste 500.000 de locuitori din întreg județul. În plus, pentru anumite specialități medicale, precum cardiologie intervențională, neurochirurgie și chirurgie vasculară periferică, spitalul deservește și pacienți din județele limitrofe, respectiv Satu Mare și Sălaj, și îndeplinește și funcția de spital de urgență.

Structura spitalului include 920 de paturi pentru spitalizare continuă și 70 de paturi pentru spitalizare de zi. În cadrul spitalului există mai multe secții de specialitate, printre care gastroenterologie, chirurgie buco-maxilo-facială, toxicologie, arși și neuropsihiatrie pediatrică, precum și o structură de balneo fizioterapie, cabinete pentru medicina sportivă și un departament de primire a urgențelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.