SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Creşterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de Euro pentru „consolidare şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice”. Proiectul, numit „SII Analytics”, are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale.

 

Proiectul îşi propune să aducă împreună baze de date de la majoritatea instituţiilor publice româneşti şi să permită căutarea avansată în acestea a oricăror informaţii despre toţi cetăţenii. De exemplu prin capitolul de „analiză comportamentală”, orice cetăţean ar putea avea o fişă „de bună purtare” (constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice (de ex. Informaţiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.

Prin agregarea bazelor de date, SRI va avea acces necontrolat la orice informaţie despre toţi cetăţenii, o chestiune nereglementată în acest moment în legislaţia română. Legea de funcţionare a SRI datează din 1991 şi ea nu prevede mecanisme eficiente de control prin care să se garanteze că riscul abuzurilor de orice fel este redus şi că atunci când se produc abuzuri ele vor putea fi sancţionate, iar victimele despăgubite.
Acest proiect, de exemplu prevede că informaţiile despre cetăţeni pot fi accesate de pe un număr uriaş de terminale (peste 750), deci practic orice persoană din cele peste 1000 ce vor avea acces la sistem va avea posibilitatea să îl folosească şi în orice scop personal, fără a putea fi controlate efectiv sau fără ca cetăţeanul să ştie.

dana garbovan judecator

Dana Gârbovan: „”

Preşedinta UNJR, clujeanca Dana Gârbovan militează şi ea împotriva implementării în taină a proiectului de către SRI. De altfel, aceasta apelează la presă invocând sintagma ” câinele de pază al democraţiei”

”Demararea de către SRI a unui program (“SII Analytics”) pe fonduri europene, cu potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României, a stârnit profunde îngrijorări legitime din partea unei părţi a societăţii civile, care l-au numit “un adevărat sistem informatic Big Brother”.

Amploarea riscului intruziunii în viaţă privată a fiecărui cetăţean din România de către un serviciu secret al statului, semnalată de organizaţii, constituie o problemă extrem de serioasă, motiv pentru care trebuie să fie tratată transparent şi responsabil de autorităţi.

Importanţa subiectului reclamă şi o discuţie mai amplă la nivel de societate, un rol fundamental revenind presei, ce trebuie să fie “câinele de pază al democraţiei”.

Orice putere crescândă a unui serviciu secret, cu atât mai mult cu cât face posibilă violări grave ale drepturilor şi libertăţilor individuale, înseamnă o îndepărtare de la democraţie.

Fiecare cetăţean trebuie să ştie, de aceea, ce implică o astfel de intruziune a unui serviciu secret în viaţă privată, să înţeleagă exact consecinţele îngrădirii propriilor drepturi şi libertăţi şi de ce plăteşte acest preţ.

Problemă este cu atât mai importantă cu cât finanţarea acestui proiect cu potenţial de supraveghere în masă a românilor se face din fonduri europene, iar Uniunea Europeană este fondată pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, că valori comune ale statelor membre” explică preşedinta UNJR, Dana Gârbovan.

 

SRI se apără:„ este o platformă modernă, similară altora existente în plan european”

Serviciul Român de Informaţii a făcut recent precizări cu privire la SII Analytics.  Ei susţin că noul proiect nu  se va ocupa de colectarea de informaţii noi, ci va facilita organizarea şi analizarea informaţiilor deja existente.

„Proiectul „SII Analytics – Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date” este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România.

Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient.

Sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente. Rapiditatea în accesarea bazelor de date este impusă ca necesitate de ameninţările specifice instituţiilor de intelligence din România – terorism, migraţie ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacţie în timp foarte scurt.

Proiectul are drept scop modernizarea si eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupţie şi evaziune fiscală, respectiv a instituţiilor publice beneficiare (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI).

Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectării legislaţiei în vigoare, precum şi al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizată automat şi analizată în sensul evitării oricărei forme de abuz.

Aceasta este o platformă modernă, similară altora existente în plan european. Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanţare din fonduri externe nerambursabile” motivează Serviciul Român de Informaţii.

1 COMENTARIU

  1. Nu e vorba de amenințarea DREPTURILOR și LIBERTĂȚILOR cetățenești, ci a INTIMITĂȚII PERSONALE. Cum altfel putem cataloga anumite funcții ale sistemului, cum este cea de RECUNOAȘTERE FACIALĂ pentru 3 MILIOANE DE SUBIECȚI?

    Dincolo de funcțiile sistemului, UNDE SUNT REGULILE, LIMITĂRILE ȘI CONTROLUL modului în care sistemul este folosit de SRI? SPECIFICE pentru acest sistem, nu pentru activitate generală a SRI.

    Dar lucrul cel mai grav este MODUL INFRACȚIONAL ÎN CARE A FOST DEDICATĂ LICITAȚIA unui CONSORȚIU DE FIRME CONDUSE DE CONDAMNAȚI SAU URMĂRIȚI PENAL, care AU SCRIS CAIETUL DE SARCINI (???)

    ATENȚIE, domnule IULIAN DOROBANȚU, după data de 22 AUGUST, ora 16:00, vă asumați riscuri de care funcția din SRI nu vă va putea proteja. Aveți UN SINGUR ȘEF SUPREM: POPORUL ROMÂN!!!

    https://www.facebook.com/vointanoastra/posts/489709421239860:0
    .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.