Sile Pușcaș, prin firma Florisal pe care o deține a deschis șase dosare în instanță împotriva Consiliului Local Cluj, după ce Emil Boc a hotărât că va face un parc pe terenul deținut în Zorilor de fostul ginere al lui Ioan Rus. Zilele trecute, Sile Pușcaș a pierdut un proces în fața municipalității.

În cele șase procese, Sile Pușcaș dorește fie suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat amenajarea parcului pe terenul deținut de Sile Pușcaș, fie pentru a obține o despăgubire mai mare decât cea propusă de consilierii locali.

La sfârșitul lunii trecute, Sile Pușcaș a pierdut unul dintre procesele intentate împotriva Consiliului Local Cluj. Este vorba despre procesul aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare, în care Florisal a solicitat suspendarea executării Hotărârii de Consiliu Local din 3 iunie 2020 prin care s-a aprobat declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor ce constituie coridorul de expropriere aferent lucrărilor pentru amenajarea parcului din zona Observator.

Procesul a avut doar trei termene de judecată, iar la sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Satu Mare a respins cererea formulată de Sile Pușcaș prin firma Florisal. Cu alte cuvinte, actul administrativ prin care s-a aprobat declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor rămâne în picioare. Decizia nu este definitivă! 

”Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare a actului administrativ formulată de reclamanta SC Florisal S.A., ce a fost invocată în cauză de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi UAT Municipiul Cluj-Napoca reprezentaţi prin Primarul Municipiului Cluj-Napoca. Respinge cererea formulată de reclamanta SC Florisal S.A., în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, şi UAT Municipiul Cluj-Napoca, ambii pârâţi reprezentaţi prin Primarul Municipiului Cluj-Napoca, pentru suspendarea actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr.267 din 03.06.2020 a Consiliului Local al Municipiului Cluj Napoca. Fără cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare care se depune la Tribunalul Satu Mare”, se arată în soluția pe scurt.

Stadiul celorlalte dosare deschise de Sile Pușcaș împotriva Primăriei

Într-unul dintre dosarele aflate pe rolul Curții de Apel Oradea, Sile Pușcaș cere instanței ”constatarea refuzului nejustificat de înaintare a documentației la CL, recunoașterea dreptului la aprobarea PUZ și obligarea Consiliului local la emiterea HCL de aprobare a PUZ pentru ansambluri cu funcțiuni mixte pe str. Observatorului fn ca urmare a constatării refuzului nejustificat de înaintare a documentației urbanistice de către primar spre aprobare Consiliului”.

În acest dosar, instanța de la Oradea judecă recursul, după ce Sile Pușcaș a avut o primă victorie obținută la Tribunalul Satu Mare, instanță care a decis suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat amenajarea parcului pe terenul deținut de acesta până la soluționarea procesului, totodată obligându-l pe Emil Boc să înainteze documentația urbanistică PUZ solicitată de Sile Pușcaș. Amintim în acest context că Sile Pușcaș să edifice pe terenul din Zorilor un ansamblu rezidențial. Toate părțile din proces au declarat recurs împotriva acestei soluții, motiv pentru care dosarul se judecă acum la Curtea de Apel Oradea, primul termen fiind stabilit în septembrie.

Un alt dosar se află pe rol la Tribunalul Satu Mare, dosar în care Florisal solicită suspendarea și anularea Hotărârii de Consiliu Local (HCL) prin care a fost aprobat studiul de oportunitate realizat în vederea identificării unui teren pentru amenajarea unui parc în cartierul Zorilor, respectiv varianta 1 Zona Observator, recomandată de către elaboratorul studiului, colectiv format din specialiști în domeniu.

În februarie 2020, Tribunalul Satu Mare a admis cererea Florisal și a dispus suspendarea executării acestui HCL menționat până la soluționarea definitivă a cauzei. Primăria a făcut recurs, însă în 5 iunie 2020, Curtea de Apel Oradea a respins recursul autorității. Cererea de anulare a HCL are termen de judecată în 21 iulie 2020 la Tribunalul Satu Mare.

Într-un alt dosar, Sile Pușcaș a solicitat Tribunalului Satu Mare suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care a fost aprobată documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul investiții ”Amenajare parc Zona Observator, cartier Zorilor”. În 23 aprilie,Tribunalul Satu Mare a respins cererea de suspendare ca neîntemeiată. În esență, Florisal a invocat aceleași motive în ambele dosare de suspendare, iar cea din urmă instanță a considerat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru suspendarea judiciară a actului administrativ. Ulterior, în mai 2020, Sile Pușcaș a făcut recurs, nefiind stabilit deocamdată primul termen de judecată.

Totodată, Florisal a cerut într-un alt dosar aflat tot pe rolul Tribunalului Satu Mare anularea HCL menționat mai sus, acțiunea fiind înregistrată în martie 2020, în perioada stării de urgență. Primul termen de judecată a fost stabilit în septembrie.

Într-un dosar aflat pe rol la Tribunalul Cluj, Florisal a dat în judecată Primăria fiind nemulțumit de despăgubirile estimate pentru exproprierea terenului de pe strada Observatorului. Prin urmare Sile Pușcaș a contestat în instanță HCL prin care s-au estimat aceste despăgubiri și a solicitat stabilirea valorii juste la suma de 202.000.000 lei, cu obligarea autorității la consemnarea și plata acestei sume ulterioare emiterii deciziei de expropriere. Sile Pușcaș a cerut strămutarea acestui dosar, prin urmare în 25 iunie s-a dispus scoaterea cauzei de pe rolul instanței de la Cluj și trimiterea la Tribunalul Bistrița. Primul termen de judecată a fost stabilit tot în septembrie.

Sile Pușcaș și parcurile lui Boc

Neînțelegerile dintre Sile Pușcaș și Primăria Cluj-Napoca au început după ce Emil Boc a anunțat că dorește să amenajeze un parc în cartierul Zorilor pe terenul de 12.095 mp deținut de firma Florisal. Pe terenul pe care îl deține, Sile Pușcaș dorea să realizeze un proiect imobiliar.

La începutul lunii iunie, consilierii locali ai aprobat au aprobat cuantumul pe care Sile Pușcaș îl va primi în urma exproprierii demarate de Primărie pentru terenul din Zorilor.

Pentru cele trei parcele de teren deținute de Florisal (6.877 mp, 3.260 mp și 1.958 mp), Sile Pușcaș va fi despăgubit cu 10.911.765 lei, valoarea terenului fiind cotată la 171,5 euro/mp (circa 830 lei/mp). Prețul de expropriere a fost calculat de Mondev Real Estate din București. Expertul Valentin Ostiadal a calculat și o valoare a prejudiciului creat proprietarului privat care intră în acest preț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here