Viitorul parc pe care primarul Emil Boc dorește să-l construiască în cartierul Zorilor este obiectul unei dispute între administrația locală și Sile Pușcaș, fostul ginere a lui Ioan Rus, proprietarul terenului. După ce nu a ajuns la niciun numitor comun cu Boc, Sile Pușcaș, prin firma Florisal pe care o deține a deschis o serie de dosare în instanță împotriva Consiliului Local. Sile Pușcaș pierde rând pe rând procesele intentate împotriva municipalității. 

În procesele deschise de Sile Pușcaș împotriva administrației locale, afaceristul dorește fie suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat amenajarea parcului pe terenul deținut de Sile Pușcaș, fie pentru a obține o despăgubire mai mare decât cea propusă de consilierii locali.

Luna trecută, Florisal SA a pierdut definitiv un proces pe care l-a intentat împotriva Consiliului Local și al UAT Municipiul Cluj-Napoca. Este vorba despre procesul ce s-a judecat inițial la Tribunal Satu Mare, în care Florisal a solicitat suspendarea executării Hotărârii de Consiliu Local din 3 iunie 2020 prin care s-a aprobat declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor ce constituie coridorul de expropriere aferent lucrărilor pentru amenajarea parcului din zona Observator.

Procesul a avut doar trei termene de judecată, iar la sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Satu Mare a respins cererea formulată de Sile Pușcaș prin firma Florisal. Cu alte cuvinte, actul administrativ prin care s-a aprobat declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor rămâne în picioare. 

”Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare a actului administrativ formulată de reclamanta SC Florisal S.A., ce a fost invocată în cauză de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi UAT Municipiul Cluj-Napoca reprezentaţi prin Primarul Municipiului Cluj-Napoca. Respinge cererea formulată de reclamanta SC Florisal S.A., în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, şi UAT Municipiul Cluj-Napoca, ambii pârâţi reprezentaţi prin Primarul Municipiului Cluj-Napoca, pentru suspendarea actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr.267 din 03.06.2020 a Consiliului Local al Municipiului Cluj Napoca. Fără cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare care se depune la Tribunalul Satu Mare”, se arată în soluția pe scurt.

Decizia a fost atacată cu recurs. Luna trecută, Curtea de Apel Oradea a respins apelul declarat de Florisal, astfel că sentința dată de Tribunalul Satu Mare se menține. Decizia este definitivă!

Într-un alt dosar aflat pe rolul Curții de Apel Oradea, Sile Pușcaș a cerut instanței ”constatarea refuzului nejustificat de înaintare a documentației la CL, recunoașterea dreptului la aprobarea PUZ și obligarea Consiliului local la emiterea HCL de aprobare a PUZ pentru ansambluri cu funcțiuni mixte pe str. Observatorului fn ca urmare a constatării refuzului nejustificat de înaintare a documentației urbanistice de către primar spre aprobare Consiliului”.

În acest dosar, instanța de la Oradea a judecat recursul, după ce Sile Pușcaș a avut o primă victorie obținută la Tribunalul Satu Mare, instanță care a decis suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat amenajarea parcului pe terenul deținut de acesta până la soluționarea procesului, totodată obligându-l pe Emil Boc să înainteze documentația urbanistică PUZ solicitată de Sile Pușcaș. Amintim în acest context că Sile Pușcaș să edifice pe terenul din Zorilor un ansamblu rezidențial. Toate părțile din proces au declarat recurs împotriva acestei soluții, motiv pentru care dosarul s-a judecat  la Curtea de Apel Oradea. Luna trecută, instanța a respins recursul declarat de Florisal și a admis recursul făcut de Emil Boc, Consiliul Local și Municipiul Cluj-Napoca. Decizia este definitivă!
Un alt dosar se află pe rol la Tribunalul Satu Mare, dosar în care Florisal solicită suspendarea și anularea Hotărârii de Consiliu Local (HCL) prin care a fost aprobat studiul de oportunitate realizat în vederea identificării unui teren pentru amenajarea unui parc în cartierul Zorilor, respectiv varianta 1 Zona Observator, recomandată de către elaboratorul studiului, colectiv format din specialiști în domeniu. În februarie 2020, Tribunalul Satu Mare a admis cererea Florisal și a dispus suspendarea executării acestui HCL menționat până la soluționarea definitivă a cauzei. Primăria a făcut recurs, însă în 5 iunie 2020, Curtea de Apel Oradea a respins recursul autorității. Cererea de anulare a HCL are termen de judecată în 15 decembrie 2020 la Tribunalul Satu Mare.
Într-un alt dosar, Sile Pușcaș a solicitat Tribunalului Satu Mare suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care a fost aprobată documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul investiții ”Amenajare parc Zona Observator, cartier Zorilor”. În 23 aprilie, Tribunalul Satu Mare a respins cererea de suspendare ca neîntemeiată. În esență, Florisal a invocat aceleași motive în ambele dosare de suspendare, însă instanța a considerat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru suspendarea judiciară a actului administrativ. Ulterior, Sile Pușcaș a făcut recurs, care în septembrie a fost respins de către Curtea de Apel Oradea. Decizia este definitivă!

Totodată, Florisal a cerut într-un alt dosar aflat tot pe rolul Tribunalului Satu Mare anularea HCL menționat mai sus, acțiunea fiind înregistrată în martie 2020, în perioada stării de urgență. La sfârșitul lunii trecute Tribunalul Satu Mare a respins cererea. Deocamdată nu s-a formulat recurs!

Într-un dosar aflat pe rol la Tribunalul Cluj, Florisal a dat în judecată Primăria fiind nemulțumit de despăgubirile estimate pentru exproprierea terenului de pe strada Observatorului. Prin urmare Sile Pușcaș a contestat în instanță HCL prin care s-au estimat aceste despăgubiri și a solicitat stabilirea valorii juste la suma de 202.000.000 lei, cu obligarea autorității la consemnarea și plata acestei sume ulterioare emiterii deciziei de expropriere. Sile Pușcaș a cerut strămutarea acestui dosar, prin urmare în 25 iunie s-a dispus scoaterea cauzei de pe rolul instanței de la Cluj și trimiterea la Tribunalul Bistrița. Următorul termen de judecată are loc la începutul lunii decembrie. 

Sile vrea despăgubiri de peste 200.000.000 lei. Primăria nu-i oferă nici 11.000.000 lei

Neînțelegerile dintre Sile Pușcaș și Primăria Cluj-Napoca au început după ce Emil Boc a anunțat că dorește să amenajeze un parc în cartierul Zorilor pe terenul de 12.095 mp deținut de firma Florisal. Pe terenul pe care îl deține, Sile Pușcaș dorea să realizeze un proiect imobiliar.

La începutul lunii iunie, consilierii locali au aprobat cuantumul pe care Sile Pușcaș îl va primi în urma exproprierii demarate de Primărie pentru terenul din Zorilor.

Pentru cele trei parcele de teren deținute de Florisal (6.877 mp, 3.260 mp și 1.958 mp), Sile Pușcaș va fi despăgubit cu 10.911.765 lei, valoarea terenului fiind cotată la 171,5 euro/mp (circa 830 lei/mp). Practic, Primăria vrea să-i ofere lui Sile Pușcaș aproximativ 5% din valoarea terenului. Prețul de expropriere a fost calculat de Mondev Real Estate din București. Expertul Valentin Ostiadal a calculat și o valoare a prejudiciului creat proprietarului privat care intră în acest preț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.