Știrile cu impact pentru jocurile politice sunt ocolite în comentariile ce abundă zilnic, iar motivul e legat de bugetele pentru presă ale partidelor mari, ce au interesul să blocheze informații ce le-ar arăta, prin comparație, imobilismul.
MEDIAFLUX a publicat ieri o astfel de știre, cu filmuleț inclus, ce descrie o întâlnire de lucru între Victor Ponta și George Simion, pe care o voi comenta tocmai pentru că mi se pare că poate implica dezvoltări majore .

Să descriu personajele în contextul curent: Victor Ponta rămâne în continuare o promisiune neonorată în politica românească, considerat a fi fost persecutat în ultimii opt ani de regimul lui Iohannis, mazilit chiar de către partidul pe care l-a condus, un PSD preocupat mereu să scape de foștii șefi (Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea, Dăncilă) ce i-ar fi putut strica aranjamentele de obediență cu președinții nou aleși (Băsescu, Iohannis). Ponta a supraviețuit politic din 2015 în diverse moduri, beneficiind de atuuri survenite din experiența și secretele dobândite la vârful statului român, respectiv de sprijinul unor indivizi și structuri ce l-au ajutat încă de la debutul în politică din 2001. Rezistă încă pe scena politică cu Pro România, deși a fost transparentă procedura de eliminare aplicată partidului său la alegerile parlamentare din 2020, are cea mai diversă și constantă mediatizare dintre președinții de partide, deci știm astfel că beneficiază de fonduri și sprijin informal, respectiv acționează bine în mediul internațional, descriind în mod discret, dar clar, un triunghi relațional privilegiat de tip Turcia-Serbia-China, fiind singurul om politic activ român ce beneficiază de asemenea atuuri externe.

George Simion s-a lansat puternic după alegerile din 2020, dar treptat și-a împotmolit traseul prin fel de fel de acțiuni și asocieri păguboase, lipsa de experiență politică și veleitarismul fiind în principal responsabile pentru reculul său. Simion are însă beneficiul marelui bazin electoral suveranist, ce asigură AUR-ului și scorul actual în sondaje, scor care este însă fragil și conjunctural în condițiile în care Simion și ai săi apar tot ca oaste de strânsură, lipsiți de expertiza necesară furnizării soluțiilor de guvernare.

Ei bine, chiar din aceste prezentări succinte, puteți pricepe că asocierea Ponta-Simion poate fi un proiect ce completează neajunsurile fiecăruia, iar dacă vor reuși să se acomodeze într-un echipaj politic de tipul ”AUR-ProRomânia”, e limpede că vor fi unii dintre protagoniștii alegerilor din 2024. Chiar și aritmetic, scorul lor cumulat actual merge spre 25-30%, iar emoția pozitivă generată de orice construcție nouă îi va propulsa în mod suplimentar. Desigur că mai e mult până departe, vorbim totuși despre doi individualiști în politică, e posibil ca înțelepciunea să nu-i fi atins încă în ciuda înaintării în vârstă, au atuuri evidente dar și defecte majore, pe care le pot compensa doar prin spirit de echipă și atragerea de oameni consolidați, de a căror încredere azi nu beneficiază.

Judecând comparativ cu restul partidelor, ce sunt blocate și-și târâie în public neînțelegerile interne și lipsa evidentă de soluții, asocierea ”AUR-ProRomânia” îmi apare ca fiind potrivită pentru contextul intern în care se va da lupta electorală. Blocul Factorului Extern, moșit de rezerviști prin încercarea de asociere între USR, Reper și Forța Dreptei, n-are lideri și portanță, plus că se adresează unui bazin electoral maximal de cca 15-20%. Alte construcții de tip suveranist nu beneficiază nici de expertiză și nici de fonduri, vor sfârși prin certuri interne sau fiind anexate înaintea alegerilor de către PSD sau PNL, ce le vor folosi pe post de ”fard tricolor”. În fine, PSD și PNL n-au candidați asumați pentru prezidențialele din 2024, guvernarea haotică și cu impresie de impotență o să le decimeze electoratul, iar statul la cheremul lui Iohannis și al comandamentelor serviciilor secrete le va bloca soluțiile eficiente de tip electoral, până când ar putea deveni prea târziu.

De ieri, echipajul Simion-Ponta a semnalizat public că se înscrie în viitoarea cursă și, mai ales pentru că pista de concurs este în mod evident una de tip anti-Iohannis, apar ca favoriți să preia conducerea în primele tururi. De-aici încolo totul se poate modifica însă rapid, pentru că vor fi cele mai complexe alegeri din România de după 1989, cu răsturnări de situații ce vor fi generate în principal de mega acțiunile geopolitice ce vor ajunge la apogeu în zona noastră exact pe durata parcursului nostru electoral.

(Cozmin Gușă/preluare ziuanews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.