Potrivit unei simulări a unui posibil conflict nuclear realizate de Princeton University, România și o bună parte a Europei ar fi rase de pe fața pământului.
simularea a fost realizată în contextul ultimelor declarații ale oficialilor ruși despre folosirea armelor nucleare tactice, „pentru a proteja securitatea națională”. Pentagonul și comandamentul NATO de la Bruxelles examinează posibile contramăsuri. Deși opinia predominantă este că bombardarea atomică a Ucrainei este încă o ipoteză puțin probabilă
Se estimează că în primele ore ale conflictului ar fi peste 90 de milioane de oameni morți și răniți.
Acest proiect este motivat de necesitatea de a evidenția consecințele potențial catastrofale ale actualelor planuri de război nuclear din SUA și Rusia. Riscul unui război nuclear a crescut dramatic în ultimii doi ani, deoarece Statele Unite și Rusia au abandonat tratatele vechi de control al armelor nucleare, au început să dezvolte noi tipuri de arme nucleare și au extins circumstanțele în care ar putea folosi arme nucleare.
Decesele și victimele imediate rezultate care ar avea loc în fiecare fază a conflictului sunt determinate folosind datele din NUKEMAP . Toate estimările de deces sunt limitate la decesele acute din explozii nucleare și ar fi crescute semnificativ de decesele care au loc din cauza precipitațiilor nucleare și alte efecte pe termen lung. Simularea a fost dezvoltată de Alex Wellerstein , Tamara Patton , Moritz Kütt și Alex Glaser cu asistență din partea Bruce Blair , Sharon Weiner și Zia Mian .
În același timp, Raed Arafat a declarat că în eventualitatea unui conflict nuclear, efectele asupra României ar avea o anvergură limitată.
„Zaporojie și CNCAN au zis că distanța face ca orice efect să fie unul limitat asupra României. Asta este evaluarea care s-a făcut acolo și pe care chiar noi am solicitat-o și care spune clar că impactul va fi unul minim. Asta nu înseamnă să nu fim pregătiți și îngrijorați pentru ce se întâmplă în țara vecină. Este pregătirea care revine Ministerului Sănătății, în sensul în care trebuie să existe stocuri de tablete de iod care sunt indicate în anumite condiții stricte și indicațiile vin în baza a ce se întâmplă și dacă e necesar să se dea sau nu și indicațiile vin către populație că la acest moment se pot administra sau nu”, a declarat Raed Arafat, șeful IGSU.