Federaţia Sanitas va organiza acţiuni de protest care se vor desfăşura gradual, în baza şi conform noii legi a dialogului social, până la soluţionarea revendicărilor şi îmbunătăţirea semnificativă a situaţiei membrilor de sindicat.

Pe lista revendicărilor Federaţiei se află creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială cu un procent de minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei.

Totodată, sindicaliştii solicită declanşarea, de urgenţă, a negocierilor între Guvernul României şi partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas întrunit în sesiune extraordinară marţi, 17 ianuarie 2023, a analizat nivelul de nemulţumire al salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială şi problemele cu care se confruntă cele două sisteme la începutul acestui an”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a hotărât „declanşarea tuturor formelor de protest în toate unităţile sanitare şi de asistenţă socială, inclusiv deschiderea conflictului colectiv de muncă la nivel de sector în situaţia în care Guvernul nu va manifesta deschiderea necesară pentru soluţionarea cu celeritate a revendicărilor”.

„Acţiunile de protest vor fi organizate şi desfăşurate gradual, în baza şi conform noii legi a dialogului social, până la soluţionarea revendicărilor noastre şi la îmbunătăţirea semnificativă a situaţiei membrilor noştri de sindicat”, se menţionează în document.

Reprezentanţii sindicatului au motivat luarea deciziei precizând că se află „la momentul la care Legea nr 153/2017 a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice trebuia să fi ajuns la maturitate şi toate drepturile prevăzute de aceasta să fie acordate fără nicio discriminare, lucru nerealizat şi fără perspective concrete şi previzibile”, deşi de mai bine de un an s-a promis un calendar concret de punere în aplicare.

„Ţinând cont de faptul că, deşi actuala lege de salarizare nu a fost integral pusă în aplicare, mai sunt doar două luni până când Guvernul ar trebui să redacteze o nouă lege a salarizării asumată prin PNRR, lege care nu a fost negociată cu partenerii sociali nici măcar la nivel de principii până la acest moment”, se spune în comunicat.

Sindicaliştii au menţionat şi „experienţa nefastă a apariţiei actualei legi, cu toate greşelile, inechităţile şi discriminările acesteia cauzate de aroganţa unei echipe guvernamentale care a considerat că nu sunt necesare consultările cu partenerii sociali pentru redactarea unui astfel de document legislativ” care afectează aproape jumătate din salariaţii acestei ţări.

De asemenea,potrivit sindicaliştilor, salariaţii din Sănătate şi Asistenţa Socială lucrează cu „obligativitatea asigurării continuităţii, condiţiile de muncă prezintă riscuri majore, permanente şi imposibil de eliminat”, fiind sisteme care se află mereu în prima linie atât în situaţii pandemice/epidemice cât şi de pace sau război.

Aceştia au amintit şi „impactul pe care trecerea de la finanţarea pe cheltuieli realizate la finanţarea pe servicii realizate a spitalelor îl va avea asupra bugetelor unităţilor sanitare şi implicit asupra acordării drepturilor salariale ale angajaţilor”.

Totodată, sindicaliştii au precizat că nivelul inflaţiei „a atins cote alarmante şi a determinat creşterea nepermisă a costului vieţii de zi cu zi, cost care a surclasat mult orice creştere salarială din ultimii 4 ani”.

Citește și: Filiala AUR Cluj devine tot mai atrăgătoare pentru clujeni: Unirea face puterea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here