Singura persoană trimisă în judecată la Cluj pentru zădărnicirea combaterii bolilor nu avea COVID-19. Pe de altă parte, în dosarul „Sparanghelul”,  în care 2.000 de persoane s-au înghesuit în stare de urgenţă în aeroport, şi la alte evenimente cu sute de persoane nu s-a găsit niciun vinovat.

Textul legal privind infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor a fost modificat la începutul anului, pentru a fi adaptat la „lupta” cu COVID-19, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Sergiu Bogdan, de la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, care este şi avocat specializat pe Drept penal. 

În Cluj, aflat în topul infectărilor cu COVID-19, un singur dosar penal pentru infracţiunea „zădărnicirea combaterii bolilor” a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, deşi s-au cercetat 21 de fapte. 

Dintre acele 21 de fapte amintim situaţii cu potenţial mare de pericol de transmitere a COVID-19 precum dosarul „Sparanghelul” (2.000 de oameni înghesuiţi în parcarea Aeroportului Cluj), inaugurarea unei tribune de stadion în comuna Floreşti (400 de participanţi care nu au respectat distanţarea fizică), o petrecere cu circa 320 de persoane în club la Cluj Arena sau slujba de Paşti cu prezenţa enoriaşilor în biserică, deşi acest lucru era interzis. 

La niciunul dintre aceste dosare nu s-a reuşit trimiterea în judecată din diferite motive. Principalul motiv, conform profesorului Sergiu Bogdan, este dificultatea de a proba că o persoană care a participat la unul dintre evenimentele amintite a luat COVID-19 de la petrecerea, inaugurarea de stadio sau îmbuleaza din aeroport.     

MIsiunea s-a dovedit imposibilă pentru procurorii de la Parchetul de pe lângă Juecătoria Cluj. Aceştia au reuşit totuşi să trimiă un singur dosar în judecată. Culmea ironiei, inculpatul din acel dosar nici măcar nu avea COVID-19. 

Singurul clujean „vinovat” de zădărnicirea combaterii COVID nu are COVID

Adevărul” a intrat în posesia singurului rechizitoriu întocmit de procurorii clujeni într-un dosar de zădărnicirea combaterii bolilor.  Inculptatul a fost singurul considerat de procurori îndeajuns de periculos încât să-i determine să-l trimită în judecată. Vinovăţia lui va fi stabilită de instanţă.

Dosarul este destul de complex, dar pe scurt ideea este că singura persoană trimisă în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor este un pacient internat, în luna martie, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, cu diagnosticul „suspiciune SARS-COV2”. Până să afle rezultatul testului, bărbatul a fugit din spital. A fost prins de jandarmi şi internat din nou. Supriza a fost când a venit rezultatul testului: negativ. El a mai fost ţinut 6 zile în spital şi a fost externat. 

Sursa: Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.