Sursa foto: Cluj24

Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spațiu, susține că nu este nicio șansă ca un astronaut român să ajungă curând în spațiu în cadrul misiunii Artemis în condițiile în care România nu și-a plătit cotizația la Agenția Spațială Europeană (ESA) deoarece nu a considerat acest domeniu o prioritate.

Întrebat, luni, la Cluj-Napoca, ce șanse sunt ca un astronaut român să facă parte dintr-un viitor echipaj european care ar zbura spre Lună în cadrul misiunii Artemis – 3, Prunariu a fost tranșant: ”Niciuna”.

”De mai mult de 4 ani, Guvernul României nu a plătit contribuția noastră la Agenția Spațială Europeană (ESA). Nu a înțeles ce reprezintă acele fonduri care se reîntorc în România și care înseamnă dezvoltare. Sunt state europene care insistă să își crească această contribuție la ESA dar nu se poate.

Fiecare ban investit acolo înseamnă un ban revenit la nivel național pentru dezvoltare tehnologică, industrială. ESA a reprezentat un factor important de dezvoltare pentru diferite națiuni – Spania, Italia sau Austria.
La noi nu s-au mai plătit banii. Guvernul a înțeles că nu este o prioritate, nu a înțeles care sunt consecințele pe termen lung”, a spus Prunariu.

Acesta a precizat că abia în toamna acestui an s-a plătit jumătate din suma estimată la 110 milioane de euro, iar în ianuarie 2023 se va achita diferența, la care se adaugă plata contribuției anuale.

”Aceste fonduri sunt de dezvoltare, nu sunt irosite”, a explicat Dumitru Prunariu.

40 de candidați selectați, niciun român
Fostul cosmonaut a explicat că misiunea spațială Artemis 3, inițiată și coordonată de NASA, prevede că în anul 2025 va duce oameni pe Lună, iar 22 de state, printre care și România, au semnat un acord de cooperare pentru misiune.

Proiectul prevede participarea a 3 astronauți europeni în zborul spre Lună.

”La ultima selecție a ESA pentru astronauți s-au înscris peste 12.500 de voluntari europeni din care 255 de români, s-a făcut o selecție după CV –uri, apoi teste scrise, care reflectă o anumită motivație și comportament psihologic. Au urmat teste medicale, interviuri, și au rămas 40 de candidați perfect eligibili pentru zboruri cosmic viitoare, dar printre ei nu se regăsește niciun român.

În final vor fi selecționați 6 candidați pentru că Europa nu are capacitatea de a trimite mai mulți astronauți în spațiul cosmic. Din ei poate unul sau doi vor fi din Europa de Est”, a precizat Dumitru Prunariu.

Până în 2030 doar 6 astronauți europeni vor putea fi trimiși în spațiu, iar cei care vor zbura spre Lună fac parte dintr-un detașament de astronauți selectați în 2009.

”Să nu ne așteptăm ca după 2025, când primul echipaj american va coborî pe Lună, al doilea echipaj să fie european. Va fi mai încolo”, a menționat fostul cosmonaut.

Dumitru Prunariu a participat la Cluj-Napoca la workshop-ul Space Systems Engineering, organizat cu sprijinul Asociației Space Tech din care face parte și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – INCDTIM Cluj.

În cosmos în 1981
Dumitru Prunariu este singurul cosmonaut român care a zburat în spațiu în 14 mai 1981 în cadrul misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” al URSS. Acesta a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, scrie Cluj24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here