Jiga Moldovan este un rom, văduv, în vârstă de 51 de ani, din comuna clujeană Sînpaul. Are la activ ceva ani de puşcărie, pentru furtişaguri, ultimii petrecuţi chiar alături de Daniel, fratele mai tânăr cu opt ani. Mărturiseşte, la I.M.L. Cluj, că duminică 2 septembrie i-a atras atenţia fratelui său –  ieşit de două luni din detenţie – să aibă grijă fiindcă mai are nişte furturi la activ şi să stea liniştit fiindcă acestea îl vor înfunda până la urmă. Remarca lui Jiga a stârnit furia lui Daniel care – nici una, nici alta –  după ce a părăsit încăperea, s-a întors, cu o furcă în mâini, şi l-a altoit cu ea, pe Jiga, rupându-i braţul drept. Acum cazul celor doi a ajuns în atenţia poliţiei.

Bărbatul mărturiseşte, fără menajamente, că a făcut ceva ani de puşcărie pentru diverse furturi, poate şi datorită faptului că e văduv şi are trei guri de hrănit. Plus că are compromise şase inele de la coloana cervicală, rezultat al unui accident de automobil pe care l-a suferit în 2016 , de pe urma căreia a rămas cu semiparalizia braţului drept, deficienţă care nu-i permite să muncească. În aceste condiţii, în care n-a putut nici măcar să riposteze, şi-a certat fratele şi a încercat să-l mai potolească în a comite mici furtişaguri, averizându-l că aceste fapte îl vor duce din nou la puşcărie, loc unde a fost, de altfel, împreună cu el  nu cu mult timp în urmă. „A plecat furios de la mine din casă şi după vreo douăzeci de minute a năvălit înarmat cu o furcă şi fără, să-i pese de rugăminţile vecinilor din curte – chiar sub ochii copiilor mei, care ţipau de groază – s-a apucat să mă croiască peste cap şi mâini cu ea. După ce s-a plictisit să mă lovească a plecat ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”, mărturiseşte, pleoştit, Jiga. Între timp la faţa locului au sosit reprezentanţii poliţiei de la Baciu, care, văzând gravitatea faptei au chemat ambulanţa. „M-au dus la U.P.U. şi de acolo la Ortopedie, lângă Tribunal, unde medicii mi-au spus că am fractură şi n-o să pot face nimic cu mâna timp de patru-cinci săptămâni… Nu că aş fi putut face mare lucru şi până acum, din cauza semiparaliziei, dar de-acum îmi va fi cu mult mai greu. Apoi, după ce m-au externat, pentru că n-am avut bani să merg acasă, am dormit în gară până azi dimineaţă, când m-am prezentat la I.M.L. să-mi scot certificat”, arată bărbatul în continuare. Jiga este invitat în cabinetul de consultaţii al I.M.L. Cluj, de unde se întoarce cu un certificat în care medicii i-au recomandat între 28 şi 30 de zile de îngrijiri medicale. Explică bărbatul, împăturindu-şi cu grijă hârtia: “Chiar dacă-mi e frate, de data asta nu-l mai iert. Mi-a mai rupt piciorul în urmă cu  vreo cinci ani, dar atunci am trecut fapta cu vederea, gândindu-mă că, totuşi, mi-e frate. Dar, deja, Daniel a devenit de la o vreme de o violenţă rar întâlnită, aşa că trebuie să-l trimit înapoi la puşcărie, ca să se mai liniştească”…

 

“Până la această oră nu este depusă plângere la poliţie, însă ne încadrăm deocamdată în limita celor 90 de zile în care se poate depune plângere. La momentul comiterii faptei victima nu a dorit să depună plângere iar poliţiştii, prezenţi la faţa locului, le-au oferit îndrumările legale”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Traian Morar, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here