În cursul acestei luni, la una dintre ultimele şedinţe al Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul Sinterom s-a încercat atragerea răspunderii patrimoniale împotriva persoanelor din conducerea combinatului şi prezentarea unui raport din care să reiasă legăturile contractuale dintre Ştefan Vuza şi Sinterom, însă în cadrul şedinţei ambele încercări de a demasca afacerile cu cântec derulate de Vuza prin intermediul Sinterom nu au avut sorţi de izbândă. Conducerea combinatului este asigurată de Bognar Attila Iosif, unul dintre ”locotenenţii” lui Vuza.

 

În cadrul ultimei şedinţe a Adunării Generale a Acţionarilor de la Sinterom, pe ordinea de zi au fost propuse două puncte extrem de interesante, mai ales pentru omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine pachetul majoritar al combinatului clujean.

”Prezentarea, discutarea şi aprobarea unui raport al consiliului de Administraţie privind tranzacţiile încheiate de societate (Sinterom, n.red.) cu persoanele afiliate. Raportul va viza tranzacţiile efectuate cu persoanele afiliate (intragroup) din ultimii trei ani (actele juridice încheiate de societate cu persoane juridice care fac parte din grupul SCR, inclusiv cu domnul Ştefan Vuza, justificarea economică a tranzacţiilor încheiate, măsuri întreprinse de Consiliul de Administraţie pentru recuperarea prejudiciilor create societăţii prin aceste tranzacţii). De asemenea, raportul va prezenta informaţii cu privire la participaţiile deţinute de Sinterom la societăţile din grupul SCR, valoare, număr de acţiuni sau părţi sociale, cota din capitalul social deţinută, eficienţa economică a acestor deţineri. Declanşarea acţiunii în răspundere împotriva persoanelor din conducerea Sinterom SA (membrii ai consiliului de Administraţie şi ai conducerii executive) pentru prejudicii aduse societăţii prin tranzacţiile încheiate care nu au nici o justificare economică. Desemnarea persoanei însărcinate să exercite acţiunea în instanţă”, arăta ordinea de zi a şedinţei.

Însă, Sinterom este condus de oamenii lui Vuza, conducerea combinatului fiind asigurată de Bognar Attila Iosif, unul dintre ”locotenenţii” lui Vuza care face parte din conducerea Serviciilor comerciale române sau Uzuc Ploieşti.

Astfel că în urma votului, s-a respins aprobarea raportului care ar fi scos la iveală relaţiile comerciale de Vuza prin intermediul sau cu Sinterom, iar despre atragerea răspunderii împotriva şefilor combinatului nu a putut fi vorba, acest punct fiind respins şi el în cadrul şedinţei.

 

Vuza s-a asistat pe el înşuşi

În urmă cu doi ani, Sinterom a rezilat un contract de asistenţă juridică pe care Stefan Vuza îl încheiase cu el înşuşi! Stefan Vuza, a încheiat cu această companie un contract de asistenţă juridică în valoare de 17.000 de euro/lună pentru o perioadă de un an de zile. Practic, Vuza şi-a dat lui însuşi un contract de peste 200.000 de euro.

Acest contract nu a fost singura înţelegere prin care Stefan Vuza avea încheiate contracte de asistenţă juridică prin care primea bani pentru asistenţă juridică de la companiile pe care le controlează. În 2010, reprezentanţii SIF Oltenia acuzau că Vuza obţinuse externalizarea managementului Sinterom în favoarea companiilor AISA Invest şi a cabinetul de avocatură Florin Vrânceanu, din Sibiu, cabinet care acum îi aparţine lui Vuza. Conform SIF Oltenia, AISA Invest şi cabinetul de avocatură primeau între 20 şi 30% din profitul Sinterom. În caz de nerealizare a obiectivelor propuse, Vuza primea, totuşi, 334.300 de lei, sumă minimă garantată. De asemenea, potrivit SIF Oltenia, Sinterom ar mai fi plătit datorii fictive de aproape 300.000 de lei către alte companii controlate de omul de afaceri clujean.

În cadrul Sinterom, pe lângă Vuza, SIF Oltenia deţine  31,6% din pachetul de acţiuni al companiei clujene. Şeful acestui SIF spune că societatea este ”căpuşată” periodic şi nici ei sau instanţele, care le dau câştig de cauză, nu pot face nimic.

”Toate contractele pe cate cei de la Sinterom le încheie cu cabinetul de avocatură al lui Vuza sau cu alte societăţi care căpuşează practic societatea noi le contestăm în instanţă. În urma proceselor câştigăm anularea acestor decizii, dar Vuza beneficiază de calitatea de acţionar majoritar şi reface deciziile respective, aşa că ducem o bătălie cu morile de vânt. singura satisfacţie, minoră de altfel, este că justiţia ne dă dreptate de fiecare dată

Ceea ce se întâmplă la Sinterom este un procedeu prin care societatea este spoliată de fonduri importante pe care le-ar putea folosi la retehnologizare sau în alte investiţii. Este un război continuu între noi şi Vuza, însă vom continua să îl purtăm”, explică Tudor Ciurezu, şeful SIF Oltenia.

 

Sinterom lăsată fără scântei

Referitor la Sinterom,  Vuza a fost prins în “off-side” de SIF Oltenia. Dinel Staicu, şeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza că „plimbă” banii pentru a-i păstra în propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuză că Ştefan Vuza, care a cumpărat prin privatizare cele două mari combinate (Sinterom Cluj şi Contactoare Buzău), reuşeşte prin intermediul mai multor tranzacţii financiare de tip „suveică” să ruleze fondurile acestor două combinate pentru ca, în final, acestea să ajungă în capitalul unor firme pe care miliardarul le deţine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Române (SCR). În mai 2006, SIF Oltenia a dat în judecată Sinterom pentru a anula o hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firmă deţinută de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecătorii clujeni au dat câştig de cauză SIF-ului şi au obligat să se anuleze hotărârea. În decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces împotriva Sinterom pentru a anula o altă hotărâre prin care se mai încerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste şase milioane de lei. „Printr-un şir de operaţiuni financiare fondurile Sinterom sunt direcţionate către societăţi controlate de Ştefan Vuza”, se arată în plângerea SIF Oltenia. Şi această hotărâre este anulată de instanţa clujeană.

Unul dintre exemplele financiare practicate de Vuza a avut loc în cadrul SC Someş Dej. La începutul anului trecut, SC Someş Dej SA, firmă controlată de către Ştefan Vuza prin SC A1 Impex a împrumutat cu 3 milioane de lei SC Uzuc SA Ploieşti. La câteva luni după semnarea acestui contract de împrumut, în 09.07.2010, în cadrul unei şedinţe a acţionarilor Sinterom, s-au prezentat pentru aprobare situaţiile financiare ale societăţilor A1 Impex Cluj Napoca şi A1 Impex. După doar câteva zile, Sinterom a cerut intrarea în insolvenţă a SC A1 Impex, însă fără a preciza nici un alt detaliu referitor la acest lucru.


Ce a mai rămas din Uzina Triumf

Sinterom S.A a fost fondată în anul 1936 sub denumirea de “Uzina Triumf “ fabricând produse chimice. Anul 1948 marchează începerea fabricaţiei bujiilor auto cu izolator de mică, iar în 1955 se fabrică în serie bujiile cu izolator ceramic. În 2000 S.C Sinterom s-a privatizat, pachetul majoritar fiind achiziţionat de S.C Contactoare Buzău.


“Puii” lui Vuza

Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.