Protestele anticomuniste de săptămânile trecute din Republica Moldova au făcut încă o victimă. Până în momentul de faţă, numărul acestora a ajuns la trei. Presa de la Chişinău semnalează în continuare dispariţia mai multor tineri.

Familia Ţapu din Soroca a fost informată săptămâna trecută de către  poliţie că fiul lor, Eugen Ţapu, a decedat. Tatăl lui Eugen a plecat imediat spre Chişinău, unde şi-a găsit fiul de 26 de ani aproape imposibil de recunoscut. "E o tragedie foarte mare, prea mare", a declarat pentru Ziarul de Gardă Andrei Ţapu, adăugând că nu i s-a explicat clar ce s-a întamplat cu fiul lor. Familia îndurerată a lui Eugen Ţapu a povestit că a fost informată să se adreseze Poliţiei din sectorul Râşcani (Chişinău) pentru a ridica corpul neînsufleţit al băiatului. Poliţiştii le-au spus că Eugen a fost găsit strangulat cu propriile şireturi într-o clădire părăsită, la câteva zile după ce acesta şi-ar fi pus capăt zilelor. Familia pune la îndoială ipoteza poliţiei, deoarece Eugen avea peste 80 kg, iar şireturile nu ar fi rezistat unei asemenea greutăţi. Mai mult, aceştia au afirmat că fiul lor nu prezenta nicio tăietură pe gât. Sora lui Eugen a informat acelaşi ziar că poliţiştii le-au mai spus că Eugen a decedat cu 9 zile în urmă şi că de aceea tânărul a fost pus într-un sicriu ermetizat. Alte rude au precizat pentru ziarul De Gardă că mama lui Eugen se află în străinătate şi este aşteptată la înmormântare. Iniţial, familia a comunicat că îl va înmormânta sâmbătă, ca să reuşească să vină mama. Se fac totuşi presiuni ca înmormântarea să aibă loc vineri, sub pretextul că trupul ese găseşte într-o stare avansată de descompunere. Deşi rudele lui Eugen Ţapu susţin că pe corp sunt urme de violenţă, conform Unimedia, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care  pretinde că “la 15 aprilie, ora 13:30, la etajul tehnic (între nivelul nouă şi acoperiş) al unui bloc din strada Albişoara din capitală, a fost depistat corpul neînsufleţit al cet. Eugen Ţapu, strangulat cu şireturile de la încălţăminte”, iar “decesul acestuia a survenit cu aproximativ 2 – 3 săptămâni în urmă”. În Republica Moldova nu există experţi în medicină legală independenţi, precizează Ziarul de Gardă. Conform Unimedia, Primarul oraşului Soroca a precizat că deja cadavrul tânărului este într-o stare avansată de descompunere. “Am sunat preoţii din Soroca şi vom fi, mâine, la înmormântare. Nimeni nu ştie unde a fost găsit. Poliţia nu oferă nicio informaţie. Există o legătură între acţiunea de protest din 7 aprilie şi moartea lui Eugen Ţapu, deoarece poliţia refuză să ofere explicaţii suplimentare, iar  data decesului coincide  cu data mitingului de la Parlament şi Preşedinţie”, a declarat Victor Său pentru Unimedia.

Trei doamne, şi toţi trei!

Eugen Ţapu este cel de-al treilea tânăr moldovean care a murit în urma protestelor ce au avut loc în Republica Moldova, în urma alegerilor parlamentare. Cadavrul lui Ion Ţăbuleac, în vârstă de 22 de ani, a fost aruncat, în noaptea de 7 aprilie, în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Cadavrul lui Ion Ţăbuleac a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie, în urma evenimentelor din centrul capitalei, în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Acesta avea coastele rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat. Martorii afirmă că trupul neînsufleţit al tânărului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o maşină albă, marca Niva, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne”, scrie Jurnal de Chişinău.Valeriu Boboc, 23 de ani, a fost ucis în urma descinderii în forţă a poliţiei asupra protestatarilor la miezul nopţii de 7 spre 8 aprilie, iar, conform organelor de poliţie, a fost găsit mort în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Potrivit martorilor, acesta a fost maltratat până şi-a dat sufletul. Deşi cadavrul avea o gaură neagră în cap, ministrul sănătăţii, Larisa Catrinici, precum şi medicii legişti, au declarat că aceasta era doar o zgârietură. Ziarul Timpul preciza că Valeriu Boboc nu figura pe lista celor arestaţi, listă făcută publică de Ministerul de Interne.

Alţi dispăruţi

Presa de la Chişinău semnalează în continuare dispariţia mai multor tineri pe care părintii ii caută disperaţi pe la toate comisariatele de poliţie. Astfel, potrivit Ziarului de Garda, nu se ştie nimic despre fraţii Curechi, Dumitru Tarsana, Ion Tudorache, Ion Certan şi Serghei Donici, care au fost ridicaţi de poliţie după protestele de săptămânile trecute.

Voronin eliberează protestatarii închişi

Toţi tinerii arestaţi şi maltrataţi de către poliţie în ultimele zile vor fi eliberaţi! Acesta a fost, conform Unimedia, ordinul preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin, expus în cadrul unei adresări către cetăţeni la postul public de televiziune Moldova 1 la o oră de maximă audienţă (21:35, imediat după principalul buletin de ştiri al zilei). Voronin a acuzat PL, PLDM şi AMN de acţiunile violente din 7 aprilie, iar pe România – că ar „susţine făţiş” opoziţia liberală şi că ar fi „participat la acţiuni stradale în altă ţară”. Voronin a apreciat că protestul tinerilor din 7 aprilie „a traumatizat şi a polarizat societatea”, iar vinovate de situaţia creată sunt „partidele liberale”, care „au aruncat Moldova în anii 1990” şi vor „să abată ţara de pe calea integrării europene”, scrie Unimedia. Şeful statului moldovenesc a mai declarat că guvernarea de la Chişinău „nu se răzbună pe nimeni” şi că „se deosebeşte de dictatură”. Astfel, în acest sens, Voronin a precizat că toţi tinerii arestaţi şi maltrataţi de către poliţie în ultimele zile vor fi eliberaţi, urmând ca „reprezentanţii lumii interlope şi recidiviştii, care au profitat de situaţia politică complicată, să rămână în locurile de detenţie”. Şeful comunist nu a ezitat să constate şi „ostilitatea deosebită a televiziunilor române” faţă de acţiunile de protest de la Chişinău.

În altă ordine de idei, chiar dacă o anumită doză de fraudă electorală ar fi dovedită în Moldova, aceasta nu va schimba nimic pentru Uniunea Europeană. Comparată cu anumite state din parteneriatul oriental al UE, Moldova constituie un veritabil model de democraţie şi liberalism, scrie ziarul rusesc Kommersant.

Adina Fartuşnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.