O delegatie reprezentând românii de pe Valea Timocului din Serbia a petrecut câteva zile în județul Cluj,  atât în Cluj-Napoca, cât și la Tureni, Toplița  sau Salina Turda, unde cunoscutul interpret al cantecelor populare romanesti, tanarul Ștefan Radovanovici, a sustinut un concert in amfiteatrul Salinei, scrie bzc.ro.

Delegația românilor de pe Valea Timocului a vizitat întâi Institutul de Lingvistică și Istorie Literară Sextil Pușcariu din Cluj-Napoca, ulterior fiind găzduită la Tureni, din inițiativa primarului Elena Daniela Mănăilă, care a lansat invitația de a vizita localitatea clujeană în urmă cu aproximativ o lună, când a avut ocazia de a-l cunoaște pe președintele Asociaţiei pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”, Zavişa Zurz, în urma unei vizite la Parlamentul European.

”Noi cu domnul Zavişa Zurz avem o colaborare mai veche, ca instituție. Împreună am făcut cercetări lingvistice, dialectale, pentru graiurile din partea aceea din Serbia, din Valea Timocului. Avem în acest sens o lucrare în curs de elaborare, un studiu pe mai multe localități din zona respectivă,”, a declarat Nicolae Mocanu, din partea de Institutului de Lingvistică și Istorie Literară Sextil Pușcariu din Cluj-Napoca

Întâlnirea de la Tureni a avut ca temă de discuție situația precară a românilor de pe Valea Timocului din Serbia, care riscă să-și piardă identitatea națională și culturală, fiind mereu sub asaltul autorităților din țara vecină și neavând parte de niciun ajutor concret din partea instituțiilor românești.

La dicuții au participat atât personalități ale lumii culturale și universitare, precum decanul  facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei  din cadrul UBB Cluj, Călin Felezeu, profesorul Avram Fiţiu, de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Cluj, personalități ale administrației locale sau centrale, precum primarii comunelor clujeane Tureni și Aiton, Elena Daniela Mănăilă și Nicolae Făgădar sau deputatul Adrian Oros, dar și membrii ai clerului bisericesc, și anume preotul Marchis Grogore, de la Parohia Ortodoxa Turda,  sau părintele Sebastian Zahan, preot paroh la parohia “Învierea Domnului” din Câmpia Turzii.

Despre importanța acestei prime intâlniri am discutat cu decanul facultății de Psiholoigie și Științe ale Educației, Călin Felezeu, care ne-a declarat că: ”Întâlnirea a avut ca scop o discuție de ansamblu asupra situației triste a diasporei din Serbia, de pe Valea Timocului. Drepturile acestora nu sunt atât de bine conturate și recunoscute de către autoritățile sârbești, probleme fiind și la nivelul bisericii, neexistând niciun ajutor din partea autorităților ecleziastice sârbești. Este o situație destul de specială și de dură pentru românii de acolo. Pe de altă parte, s-au discutat câteva aspecte legate de constituirea unor tabere de vară, unde să vină elevii de pe Valea Timocului în județul Cluj.De asemenea, s-a discutat posibilitatea cordării unui ajutor financiar pentru realizarea unui muzeul al românilor pe Valea Timocului de pe partea sârbească, pentru ca anumite tradiții să nu se piardă și, în primul rând, să nu se piardă limba română, în condițiile în care nu mai există mulți vorbitori iar programele educaționale prevăd predarea limbii române undeva de la orele 19:00 seara. ”

Tot potrivit acestuia, ”Trist este și faptul că românii din diaspora sârbească nu au reprezentare la nivelul Parlamentului, al autorităților locale, chiar dacă există autorități regionale, acestea fiind doar de formă. Mă bucur că s-a făcut acest prim pas, care vine ca urmare a unor discuții anterioare și a unor invitații lansate în urma unei vizite la Parlamentul European, unde au participat mai mulți reprezentanți ai comunităților românești din afara granițelor țării și o să îbcercâm să punem la punct un program articulat, astfel încât să depășim o fază caracteristică nouă, și anume cea a vorbelor și a podurilor de flori. Este ne voie de chestiuni concrete, fără vorbărie foarte multă, și cu acțiuni punctuale.”

”Ne dorim să ne întâlnim cât mai des, prentru a găsi soluții pentru românii care aparțin diasporei sârbești. Încercăm să extindem acest mic grup cât de mult, să vedem ce putem face pentru comunitatea de români de pe Valea Timocului, pentru ca românismul să nu dispară.

În acest sens, undeva anul viitor, ne propunem să aducem cât mai multi copii de pe Valea Timocului la Cluj, în România, pentru ca aceștia să nu-și uite originile și tradițiile românești”, ne-a declarat și primarul din Tureni, Elena Daniela Mănăilă.

Vizita delegației românilor din Serbia a fost marcată și de un frumos concert susținut de către talentatul interpret al cântecelor autentice românești, tânărul Ștefan Radovanovici, câștigător al mai multor premii internaționale, care a încântat audiența din amfiteatrul Salinei Turda.

Material preluat de pe bzc.ro.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here