Anul trecut, mai mulţi locuitori din comuna Poieni ne-au semnalat nereguli cu care se confruntă. Aceştia susţineau că domnul primar, Gheorghe Boca şi apropiaţii lui au făcut ”multe nereguli şi ticăloşenii” şi nu se vede nicio realizare de pe urma mandatului său. Mai mult, sătenii erau supăraţi foarte tare că primarul îşi favorizează rudele şi prietenii. Astăzi, locuitorii comunei ne povestesc că situaţia e la fel şi nimic nu s-a schimbat.
Sătenilor din comuna Poieni li s-au aprobat anul trecut lemne de încălzire din 600 mc din pădurea comunală, însă s-a stabilit o sumă foarte mare, respectiv de 118 lei/mc, iar lumea a refuzat achiziţionarea tocmai din pe motiv că preţul era prea mare, iar lemnele le-ar ajunge să se încălzească două săptămâni, spun aceştia.
În plus, sunt mulţi locuitori care are au probleme de sănătate şi nu îşi permit dintr-o pensie mică să îşi cumpere lemne la preţul mult prea ridicat aprobat de Consiliul local. Mai mult, un sătean ne-a declarat că s-a aprobat 1 mc de lemn/ persoană, iar restul ”lua consilierul PSD Marin Potra şi oamenii lui. Ducea lemnul cu maşina şi îl vindea”.
Situaţia nu s-a schimbat prea mult nici în noul an, susţin aceştia. Viceprimarul comunei Poieni, Ioan Dejeu şi primarul Gheorghe Boca le-au spus cetăţenilor că vor putea beneficia de lemne de încălzire, însă un sătean se declară din nou nemulţumit de şmecheriile care se învârt în instituţie. Acesta ne-a povestit că lemnele se duc spre apropiaţii lui Ioan Costea, brigadier la Ocolul Silvic pe raza comunei Poieni şi spre apropiaţii pădurarului Marin Paşcalău şi spre comunitate.
Potrivit unui sătean, cei care beneficiază de lemne sunt Marin Potra, consilier local PSD şi Florin Paşcalău, apropiatul pădurarului. Aceştia au fost văzuţi de câţiva locuitori transportând lemne cu un Ford Transit alb cu numerele de înmatriculare CJ 35 PAM, respectiv un WW Transporter de culoare albă acoperită cu o prelată verde, având numerele de înmatriculare SJ 05 NYC.
Sătenii sunt supăraţi foc
”În loc să aprobe lemne şi celorlalţi oameni, mai ales celor bătrâni care au probleme de sănătate şi unde nevoile sunt mai mari, lemnele se îndreaptă spre şmecherii comunei. 5 mc de lemne s-au aprobat şi pentru Pensiunea Casa Alesia din Poieni. Băieţii probabil se simt bine acolo, au toate facilităţile, aşa că probabil plătesc cu lemne. Lemne s-au dus şi către Poliţia oraşului Huedin, către prietenii viceprimarului Dejeu”.
Surprizele nu s-au terminat: ”Înainte de Crăciun, toţi consilierii locali şi angajaţii primăriei care deţin maşini, au beneficiat din partea service-ului auto Melimo Autocom din Huedin (n.r. – administrată de Liviu Mereu) de unele reparaţii la autoturisme schimbându-şi şi cauciucurile de iarnă. Toate aceste servicii, pe banii primăriei. Spre exemplu, consilierul Marin Potra şi-a făcut o lucrare la Fordul Transit în valoare de 8.000 lei. Toată cheltuiala a suportat-o Primăria Poieni”.
Cum se apără Marin Potra
Pentru lămuriri cu privire la aceste aspecte, l-am contactat telefonic pe consilierul PSD Marin Potra care neagă vehement acuzaţiile aduse. Cu privire la lemnele pentru încălzire, acesta susţine că nu e singurul care beneficiază de lemne, ci sunt peste 100 de persoane din comună. În contradictoriu, unii săteni spun că nici măcar nu au fost anunţaţi, ci doar au văzut maşina consilierului şi al apropiatului pădurarului, Florin Paşcalău încărcată cu lemne.
Cu privire la preţul mare al lemnului, Marin Potra spune că într-adevăr, oamenii refuză să cumpere lemne din cauza preţului, însă preţul este dat de Ocolul Silvic şi nu de consilierii locali. Sătenii sunt supăraţişi spun că, consilierii locali puteau să voteze un preţ mediu şi nu cel maxim pentru ca oamenii, mai ales cei cu probleme de sănătate şi o situaţie financiară precară să-şi permită cumpărarea lemnului pentru încălzire.
”Volumul de masă lemnoasă care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale se stabileşte, în condiţiile legii, de ocolul silvic care administrează/asigură serviciile silvice şi se aprobă prin hotărâre a consiliului local, în baza prevederilor amenajamentelor silvice şi în condiţiile reglementate de art. 19, art.52, art.53, lit.”a” şi art. 59 din Legea nr.46/2008, republicată, cu modificările ulterioare”, se arată în regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.
Întrebat de lucrările maşinii pe care şi le-a efectuat la service-ul Melimo Autocom din Huedin, Marin Potra neagă că acestea ar fi plătite de primărie.
”Nu e adevărat! Eu mi-am făcut maşina şi a costat 1.800 de lei. Rămân blocat la ce aud. Eu nu înţeleg de unde scot oamenii aşa invenţii! `Ai de mine…”, se apără Marin Potra.
Sătean: ”Primarul şi apropiaţii lui ne duc cu zăhărelul”
Legat de problemele de care Gazeta de Cluj a relatat la sfârşitul anului trecut, un sătean care a dorit să rămână anonim motivând că ”riscu-i mare” ca identitatea acestuia să fie cunoscută de către primar şi de apropiaţi lui, ne-a povestit atât în numele lui, cât şi a mai multor locuitori din comună, cum primarul Gheorghe Boca încearcă să îi ducă cu zăhărelul şi să nu le acorde drepturile cuvenite.
”Din 2014 tot încerc să iau şi eu ce mi se cuvine, o păşune în pădurea comunală. Am făcut şi eu la fel ca şi alţi săteni demersuri, dar nimic. Nimeni nu dă curs solicitărilor. De exemplu, viceprimarul, Ioan Dejeu nu vrea să trimită mai departe hârtiile pentru a pune titlurile de proprietate cu toate că legea îi obligă acest lucru. Ei totuşi refuză să le pună în posesie”, declară un locuitor din comună.
Neregularităţi găsite şi de Prefectură
În aceeaşi situaţie, mai sunt persoane care au făcut cereri pentru păşune şi nu li s-au aprobat. Astfel că, în 2014, câţiva săteni au solicitat Prefecturii Cluj sprijin în rezolvarea unor probleme legate de modul de închiriere a păşunilor din Comuna Poieni. Ca răspuns în urma petiţiilor înregistrate de aceştia, instituţia a făcut verificări unde s-au constatat neregularităţi.
Cu privire la aceste sesizări, l-am contactat telefonic pe primarul Gheorghe Boca pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la acuzaţiile şi nemulţumirile sătenilor din comuna Poieni, în fruntea căreia se află, însă acesta a negat cu tărie că acuzaţiile aduse: ”Astea sunt poveşti”.
Mai mulţi locuitori din Poieni ne-au trimis dovezi despre modul deficitar în care au fost realizate proiectele publice. Spre exemplu, o bază sportivă care a costat peste jumătate de milion de lei arată deplorabil, chiar dacă ea figurează ca fiind finalizată. Reţeaua publică de apă potabilă poate pune în pericol sănătatea celor conectaţi la ea. O groapă de gunoi ilegală este ”amenajată” într-un loc cu potenţial turistic, la confluenţa a două râuri din zonă. Despre toate acestea, reporterii Gazeta de Cluj au scris într-un număr anterior.
Averea declarată şi nedeclarată a consilierului Marin Potra
Potrivit declaraţiei de avere din anul 2012, Marin Potra deţinea trei terenuri dobândite în anul 1991. Conform declaraţiei din anul 2016 acesta deţinea cinci terenuri dobândite în anul 1991, aşadar cu două mai mult decât ceea ce declarase în anul 2012. În prezent mai deţine o casă în satul Bologa şi două autoturisme, un Ford Transit şi un Ford Mondeo. Încasează anual ca şi lucrător în comerţ 10.440 lei, exact acelaşi venit ca soţieia sa Lenuţa-Angela. Ca şi consilier local, mai câştigă anual modesta sumă 3.828 lei.
riscul nu-i ii mare aici la poieni,nimeni nu vrea sa iasa public sa-i faca reclamatie primarului si grupului infractional organizat condus de primar,daca mai multe persoane i-ar face plangere la procuratura la bucuresti s-ar schimba situatia,aici la Cluj nu are rost sa-i faci plangere,are mai multe dosare la procuratura Huedin tinute la sertar de procuroarea Cojocaru Mihaela,are mai multe dosare la politia Huedin tinute la sertar de politistul Marincas Adrian,are dosare si la Politia Cluj tinute la sertar de cei la economic,si toate acestea de nota faptul ca aici la huedin ciuma portocalie este protejata intens atat de procuratura cat si de politie
Daca acele dosare stau la dospit si va veni cineva sa le vada si atunci va fi vai si amar de acela care le are in lucru.D.N.A. SE AUDEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sunt nereguli si la plata asistentilor sociali. Nu se dau bani de concediu si nici maririle care se fac an toata tara.O angajata de la primaria Poieni a spus ca la ei sunt alte legi.Deci com Poieni este din alta tara.
Acest Golban Sorin care sa da cetateanul nemultumit din comuna noastră este un turnător tip Felix Voiculescu, care nu are treaba cu realitatea vietii si se ocupa numai de instigare si minciuna. Este invidios ca a facut in alegeri 10 voturi si acum crede el ca o sa inlature cel mai bun primar pe care il are comuna noastră cu tot felul de inventii si vise pe care le are el.
@-dragan:-Matrapazlacurile oricui pana la urma ies la suprafata cat de tarziu si atunci am sa te vad ce o sa mai spui.
Dute dragan si dati foc cu tot cu boca. Gunoaielor. Si el si marin de la bologa turnatori la politia huedin. Mai ales potra marin care este finul lui calatan , un alt gunoi al regiunii huedin. Nu inteleg de ce oamenii nu fac un protest. Nu e vorba de inviidie cum zice prostu de Dragan, este vorba ca cetatenii comunei sunt furati si nimeni nu e tras la raspundere. Sincer sunt curios din ce banii si-au facut primarul boca case sau marin de la bologa ….cu ce actee pot dovedi ei acei bani??!!!si vorbind de melimo huedin… o adunatura de limbrici , pupincuristii lui calatan bagati la inaintare de calatan ca si multi altii din regiunea huedin ca sa ii acopere afacerile. Un exemplu este fostul politai todorut, sageata lui calatan. Toata problema nu este primarul sau marin, problema este politaiul calata care ii protejeaza pe hotii din zona. Oricu daca legea nu isi face treaba sunt convins ca Dumnezeu nu doarme!!!!!
faceti demersuri insistati oameni buni in instante stiu eu chiar la Bucuresti , in Huedin n-aveti nici o sansa ! Huedinul este ca imprejurimile Bucurestiului , sunt corupti toti chiar si cei de la trezorerie , Huedinul este mancat , ros pana la maduva de acesti nenorociti din politie, primarie , tribunal s.a.m.d , nu va lasati.