„Cererile au fost transmise unui reprezentat al consulatului rus, în aeroportul Şeremetievo din Moscova” luni seara târziu, potrivit unui comunicat publicat de Wikileaks.

„Documentele subliniază riscurile de persecuţie la care se expune Snowden în Statele Unite, iar consulatul rus a început să le distribuie ambasadelor competente de la Moscova”, informează comunicatul.

Cererile de azil în numele lui Snowden au fost adresate, de asemenea, Austriei, Boliviei, Finlandei, Italiei, Irlandei, Olandei, Republicii Nicaragua, Norvegiei, Poloniei, Spaniei şi Elveţiei, potrivit Wikileaks.

Fostul consultant american l-a acuzat luni pe preşedintele Barack Obama că „face presiuni asupra liderilor” ţărilor cărora el le-a cerut protecţie.

De asemenea, el l-a acuzat pe preşedintele Statelor Unite că i-a ordonat vicepreşedintelui Joe Biden să exercite presiuni asupra liderilor ţărilor cărora el le-a cerut azil politic, pentru a obţine extrădarea sa.

Totodată, a fost publicată o scrisoare a lui Snowden către preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, în care acesta îi mulţumeşte pentru susţinere şi refuzul de a-l extrăda.

Correa a confirmat luni într-un interviu că Joe Biden i-a cerut în decursul weekendului să respingă cererea de azil politic a lui Snowden.Aceste cereri au fost făcute în numele lui Snowden de către Sarah Harrison, o angajată britanică a Wikileaks, care l-a însoţit pe fostul consultant NSA în călătoria de la Hong Kong la Moscova pe 23 iunie.Fostul consultant american Edward Snowden a depus cereri de azil politic în 21 de state, printre care Rusia, Islanda, Ecuador, Cuba, Venezuela, Brazilia, India, China, Germania şi Franţa, a indicat luni site-ul Wikileaks.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.