După ani întregi de procese, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ) au hotărât definitiv: Biblioteca Batthyaneum din Alba-Iulia, cu volume rare, rămâne în proprietatea statului român.

Biserica Romano-Catolică nu a avut sorți de izbândă în procesul cu Biblioteca Batthyaneum,  chiar dacă a cerut revendicarea clădirii. Este o victorie pentru Transilvania, pentru România, spun angajații instituției de cultură.

“Respinge recursul declarat de reclamanta Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia împotriva sentinţei nr. 153/2018 din 4 iulie 2018 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în minuta  instanţei supreme, publicată, vineri, 28 mai, pe portalul instanței.

Trecutul Bibliotecii Batthyaneum este fabulos. A fost donată Transilvaniei de episcopul  Batthyany Ignac, în 1798, informează Academia Română, parte în proces.După Unirea de la 1918, imobilul și donațiile de carte au intrat în administrarea Episcopiei Romano-Catolice. Ulterior, în anul 1961 a fost Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, în prezent Bibliotecă Naţională a României.

Ce a invocat Academia Română pentru a-i convinge pe judecători

Motivarea ÎCCJ încă nu a fost redactată, dar oficialii Academiei Române spun că motivele invocate, în cursul judecății, ar putea crea un precedent judiciar pentru toate litigiile care privesc retrocedarea imobilelor din Transilvania.

Este vorba despre Tratatul de la Trianon.  Acesta    menționază foarte clar: noul stat, legitimat prin voința poporului(n.r. În cazul de față , statul român) devine proprietar. Acest argument juridic a stat și la baza primei decizii în cazul retrocedărilor din Retezat, despre care evz.ro de Transilvania a relatat în exclusivitate

Biblioteca Batthyaneum, simbol cultural mondial

Patrimoniul Bibliotecii Battyaneum este valoros. Acesta cuprinde colecții de carte deosebite. Piesa de rezistență a instituției este  Codex-ul, cel mai cunoscut  manuscris medieval occidental anluminat.  Este un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810, scris cu cerneală aurită.

Reprezentanții Bibliotecii spun că, de acum înainte, se vor concentra pe digitalizarea instituției de cultură.

Sursa: evzdetransilvania.ro

1 COMENTARIU

  1. Tratatul de la Trianon trebuia invocat la toate cererile de retrocedare ale celor ce au confiscat proprietatile statului Roman la inceputul celui de-al doile razboi, si apoi le-a luat inapoi Romania dupa razboi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.