Firma clujeană Electrogrup, controlată de frații Simion și Teofil Mureșan, și societatea Rasirom, care aparține de Serviciul Român de Informații (SRI) figurează printre asocierile care licitează pentru construcția proiectului de gazoduct Tuzla – Oprișor. Acționarii Electrogrup au făcut afaceri cu Alin Ardelean, fiul fostului șef al DGIPI, Virgil Ardelean, și cu Rareș Criste, unul dintre ”băieții deștepți” din energie din Cluj.

Procedura pentru depunerea ofertelor pentru construcția proiectului de gazoduct Tuzla Oprișor s-a încheiat. Una dintre oferte a fost depusă de un concern turc despre care presa a relatat că ar avea legături cu Președintele Turciei, recep Tayyip Erdogan. Printre subcontractanții companiei Kalyon Group,figurează SC Electrogrup, firma deținută de clujenii Simion și Teofil Mureșan, alături de Marian Pantazescu. Cel din urmă ocupă acum funcția de președinte al consiliului de administrație al Electrogrup și a fost membru în consiliul de administraţie a companiei Poşta Română şi fost director tehnic adjunct al Vodafone România (2004-2008).

Cea de-a doua ofertă este a companiei spaniole Elecnor SA, în cadrul căreia printre subcontractanți se numără firma franceză Horizontal Drilling International, Elcas Prodimpex SRL, Brexxon DDS, IAT Engineering&Design, Petroconst și Adrem Engineering.

De remarcat la aceste două oferte este că, în ambele cazuri, printre subcontractanți se numără firma Rasirom, una dintre companiile controlate de SRI. Rasirom este o regie autonomă care are ca activitate principală producția de sisteme de supraveghere pentru instituțiile de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale.

Participarea Rasirom la această licitație vine în următorul context: proiectul Tuzla Oprișor este gestionat de compania de stat Transgaz, care se ocupă de transportul gazelor pe teritoriul României. Fostul director al Rasirom, Aurelian Țolescu și soția lui, Gianina, lucrează de anul trecut exact la compania contractoare, adică la Transgaz.

De asemenea, Țolescu a fost și șeful Institutului pentru Tehnologii Avansate, o altă ”falangă” a SRI.

Valoarea licitaţiei pentru acest proiect este între 1,362 şi 1.567 miliarde lei, adică echivalentul a circa 287 – 330 milioane euro. Conducta Tuzla-Podişor face parte dintr-un proiect mai mare care vizează dezvoltarea capacităţilor de transport care să permită livrarea gazului natural pe piaţă de pe noile câmpuri off-shore din Marea Neagră, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz pentru consumatorii din România şi extinderea reţelei de transport către pieţele din Europa Centrală prin interconectarea cu BRUA şi permiterea accesului la viitoarele proiecte majore de infrastructură de gaze, cum ar fi TAP, precum şi hub-uri de gaze în Europa Centrală. 

De menţionat că Transgaz a solicitat un împrumut de la BERD pentru a finanţa construcţia conductei.

Clubul ”băieților deștepți” din energie

Frații Teofil și Simion Mureșan sunt implicați, cu preponderență, în afacerile cu energie electrică. Ei au cumpărat de la omul de afaceri Rareș Criste firma Ten Transilvania Energy, acum radiată de la Registrul Comerțului.

Cei doi au reuşit performanţa ca, prin Ten Transilvania Energy să fi cumpărat energie electrică de la  SC Beny Alex (societate din Satu Mare, cunoscută prin faptul că aparţine lui Vasile Ţânţaş şi Ioan Oltean şi că a beneficiat de posibilitatea de a cumpăra energie electrică la un preţ mult prea mic de la statul român), SC Green Energy (firmă din Piatra Neamţ, controlată de Gheorghe “Pinalti” Ştefan) şi Gevco SRL (controlată acum de Marinescu Gabriel). Energia cumpărată a fost revândută la preţuri mult mai mari.

De asemenea, prin intermediul Nova Power Gas SRL, frații Mureșan au câștigat de la compania de apă Aquatim din Oradea un contract de 8 milioane de lei, fără TVA, în situația în care valoarea estimată era de 24.000.000 de lei, fără TVA.

Virgil Ardelean

Inițial, societatea a fost controlată de Alin Ardelean, fiul fostului șef DGIPI Virgil Ardelean, și de Rareș Criste și a schimbat două denumiri. Până în 2007 firma a fost cunoscută sub numele de AMGAZ FURNIZARE SRL și, ulterior, până în 2010 a funcționat sub denumirea de TEN GAZ SRL

O altă afacere a patronilor de la Electrogrup este Direct One. Frații Teofil și Simion Mureșan au cumpărat aproximativ 1.000 de km de rețea de fibră optică din București prin intermediul căruia se realizează transferul de date. Până acum, compania Direct One, deținută de frații Mureșan, administra o rețea de aproximativ 5.000 de km de fibră optică. Prețul tranzacției a fost de aproximativ 30 de milioane de euro iar contractul a fost intermediat de KPMG, din partea fraților Mureșan și de firma de avocatură Leaua și Asociații, din partea grupului Uti, care a vândut. SC Direct One SA este o companie deținută de  MURESAN TEOFIL OVIDIU, MURESAN SIMION ADRIAN, PANTAZESCU MARIAN și DOBRESCU MIHAI.

Acuzați că au secat albii

În 2014, site-ul energyreport.ro scria cum ”câţiva dintre primii 10 cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cluj sunt asociaţi într-o firmă prin care se pregătesc să facă o nouă amenajare hidroenergetică, de data aceasta pe  Crişul Negru, în Bihor, unde au deja o microhidrocentrală. Acelaşi grup de afacerişti, numiţi uneori în presă “băieţii deştepţi” din Cluj, deţin şi alte microhidrocentrale în Bihor şi în Sibiu.

Oamenii de afaceri sunt Claudiu Sugar, Simion şi Teofil Mureşan, Sorin Ghiţe şi Alexandru Meciu. Aceştia au mai fost asociaţi şi în alte afaceri, printre care şi una tot pe energie, respectiv în firma SC Alesis, prin care au construit o microhidrocentrală într-o zonă protejată ecologic, mai precis Bistra-Pădurea Neagră-Budoi, tot din Bihor. Acolo au reuşit să capteze apa cu atâta putere încât… au secat albia naturală a râului. Astfel s-au ales cu amenzi, după un control al Gărzii de Mediu.

Și rușii licitează la proiectul gazoductului

A treia ofertă aparține companiei Feroterra SRL din Mediaș, înființată în 2017 și controlată de omul de afaceri Ioan Baciu, care nu și-a luat nici un subcontractant.

Ultima ofertă a fost depusă de către asocierea dintre TMK Artrom Slatina și compania rusă ZNGS – Prometey. TMK Artrom este la rândul său controlată indirect de către miliardarul rus Dmitri Pumpianski. Compania mamă a Artrom, PAO TMK, este terț susținător, iar subcontractori sunt firmele românești Rapid Complex, Petrostar, Tiab, Elcas Prodimpex, Inspet, Habau PPS și Roconsult Tech, precum și firma din Belarus Beltruboprovodstroy.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.