În general, în cadrul unui restaurant/bucătării, cele mai mari consumuri se datorează echipamentelor de gătit (35%), sistemului HVAC – încălzire, ventilație/exhaustare și aer condiționat (28%), iluminat (18%), echipamente de răcire (6%) și alte echipamente (18%).

Primul pas pentru îmbunătățirea eficienței energetice în restaurantul sau bucătăria dumneavoastră este realizarea unui audit energetic cu ajutorul unui furnizor de soluții și servicii energetice, care va identifica oportunitățile de reducere a consumurilor și a costurilor energetice.

În continuare, vă recomandăm o serie de bune practici de eficienta energetica cu ajutorul cărora aveți oportunitatea de a vă reduce consumurile și costurile energetice.

Soluții pentru echipamentele de gătit și spălat.  Când doriți să achiziționați aparate noi sau când se înlocuiesc aparatele vechi dintr-un restaurant/bucătărie, vă recomandăm să analizați pe lângă prețul echipamentelor, și costurile cu mentenanța și costurile permanente cu utilitățile. Aceste costuri de exploatare depășesc considerabil prețul de achiziție pe durata de viață a echipamentului.
Pentru a maximiza economiile de energie, este important ca personalul care utilizează aceste echipamente să fie bine instruit pentru a utiliza energia eficient, urmând o serie de bune practici de operare.

Soluții pentru încălzire, ventilație/exhaustare și aer condiționat. Instalați un termostat programabil pentru a seta temperatura în funcție de gradul de ocupare al restaurantului. Vă recomandăm o temperatură de 12°C pentru încălzire pe timp de noapte, când activitatea este scăzută și 21°C pe timp de zi. Consumul de energie se va reduce cu 4-5% pentru fiecare grad redus.

Înlocuiți filtrele de aer de la aparatele de climatizare – un filtru murdar împiedică fluxul de aer, forțând motoarele de încălzire și răcire să lucreze mai mult, generând un consum suplimentar de energie.

Ventilația cu recuperare de căldură în incinte este o soluție tehnică prin care o încăpere este aerisită în permanență, în timp ce temperatura rămâne constantă, fără costuri suplimentare de încălzire sau răcire (după caz).

De asemenea, vă recomandăm identificarea și repararea pierderilor de aer pe traseul de distribuție al agentului frigoric.

Soluții pentru iluminat. Înlocuiți aparatele clasice cu aparate cu tehnologie LED – această soluție ar reducecu până la 60% consumul de energie electrică dedicat iluminatului. Montați senzori de prezență în locurile de depozitare sau în zona toaletelor, pentru a reduce timpul de funcționare a sistemului de iluminat cu aproximativ 2 ore/zi.

Soluții pentru frigidere și congelatoare. Asigurați un flux de aer adecvat în jurul unității – deoarece condensatorul unității elimină căldura din interiorul sistemului frigoric, nu este recomandat ca acestea să funcționeze în spații închise sau aglomerate, astfel căldura eliminată se va acumula și unitatea va ajunge să folosească mai multă energie. Închideți capacul de la sondele centrale de răcire – folosirea necorespunzătoare crește consumul de energie electrică cu până la 50% față de consumul existent. Verificați și setați ciclurile de dezgheț – vă recomandăm adaptarea setării ciclurilor de dezgheț de patru ori pe zi, câte 15 minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.