Începând cu acest numar, Gazeta va realiza o analiza a solutiilor oferite de candidatii pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca la problemele stringente ale municipiului. În aceasta saptamâna principalii candidati pentru fotoliul de primar al municipiului au dezbatut problema zonei metropolitane.
Autoritatile locale si judetene au lansat în urma cu ceva vreme ideea infintarii unei zone metropolitane care sa cuprinda mai multe sate din împrejurimile municipiului Cluj-Napoca. Proiectul este menit sa ajute toate comunitatile locale, principalul beneficiu constând în posibilitatea de a accesa fonduri europene, mult mai mari, pentru dezvoltarea întregii comunitati. Chiar daca ideea este „îmbratisata” de toate partidele si de toti liderii politici, cel putin la nivel declarativ, pâna în momentul de fata nu s-au facut nici macar primii pasi pentru realizarea acesteia. Acest lucru este întarit si de faptul ca pâna în acest moment nu exista o prevedere legala care sa stabileasca statutul zonelor metropolitane. Candidatii la fotoliul de primar al urbei de pe Somes se declara, unanim, în favoarea acestui proiect, acestia afirmând ca este un proiect inevitabil si extrem de necesar.
Funar îsi face planuri cu Nicoara
Gheorghe Funar, candidat la postul de primar al municipiului din partea PRM a declarat ca proiectul privind zona metropolitana a fost initiativa sa, dar în momentul în care el a pus în discutie acest proiect, nimeni nu vedea oportunitatea acestuia. „Acum 15 ani când am înitiat proiectul zonei metropolitane clujene, unora dintre liderii politici locali, analisti politici si jurnalisti li s-a parut stranie aceasta propunere. Cel mai înversunat adversar în momentul respectiv a fost PSD, care, împreuna cu toate celelate partide, au mers pâna într-acolo încât au interzis consilierilor locali si primarilor din comunele care urmau sa constituie zona metropolitana sa vina la dezbatere. Acum, toata lumea vorbeste despre acest proiect, viata demonstrând ca am avut iarasi dreptate. Înca nu este creat cadrul necesar, iar la nivel national nu avem o lege care sa stabileasca statutul zonelor metropolitane. Sper, ca în cazul în care eu o sa revin la primarie si Marius Nicoara va obtine un nou post de presedinte al CJ Cluj sa avem o colaborare cât mai buna si împreuna cu celelate partide politice sa trecem la creerea cadrului juridic necesar constituirii zonei metropolitane. În ipoteza în care eu si domnul Nicoara vom fi alesi, dupa parerea mea, în cel mult o jumatate de an vom realiza zona metropolitana Cluj-Napoca. Acesta este unul din principalele proiecte de pe agenda mea de candidat la Primaria Cluj-Napoca”, a încheiat Gheorghe Funar.
Un lucru necesar
Remus Lapusan, candidat din partea PSD afirma ca zona metropolitana trebuie realizata în urma consultarilor cu restul comunitatilor. „Municipiul Cluj-Napoca trebuie intregrat în judet. Pentru a se realiza acest lucru trebuie constituita zona metropolitana. Pentru a se contura zona metropolitana trebuie sa începem cu consultarile. În primul rând, trebuie sa existe un plan general de transport la nivel zonal. De asemenea, rebuie sa vedem exact cum stam cu spatiile verzi. Unul dintre câstigurile zonei metropolitane este ca se pot identifica terenuri noi pe care se pot dezvolta investitii, asta, normal în functie de strategia dorita. Prin aceasta zona trebuie sa gasim solutii de dezvoltare a tuturor zonelor. Daca si în momentul de fata unele comune sunt în plin proces de dezvoltare, altele nu au atâta noroc. Municipiul Cluj-Napoca este limitat din punct de vedere geografic. De aceea, daca se doreste continuarea dezvoltarii municipiuului, trebuie constituita aceasta zona metropolitana. Va fi mult mai usor când se va dori accesarea de fonduri europene pentru ca nu va mai fi numai municipiul Cluj-Napoca, vor fi si comunele din jur, iar atunci se va putea avea acces mult mai usor la fonduri europene si la fondurile structurale. Zona metropolitana trebuie sa fie o prioritate pentru comunitate, pentru ca daca vrem sa ne dezvolam, avem nevoie de acest lucru ”, a încheiat Remus Lapusan.
Dan si brandul
Horea Dan, reprezentantul PNTCD pentru fotoliul de primar afirma ca în primul rând municipul Cluj-Napoca trebuie sa-si gaseasca identitatea. „În realizarea zonei metropolitane trebuie urmata o anumita logica. În primul rând trebuie realizat un Plan Urbanistic General, pentru ca trebuie vazut înspre ce directie merge Clujul. Trebuie sa avem o viziune clara despre ceea ce se doreste a fi Clujul, trebuie sa stabilim clar ce brand dorim sa-i impunem municipiului. Avem un oras mare, dezvoltat, dorim sa-l facem si mai mare, nu e nicio problema, dar trebuie sa gândim o viziune strategica asupra acestei probleme. Si pentru acest lucru trebuie consultari, trebuie instituit un referendum. Pentru ca nu poate un om sau un grup mic de oameni sa hotarasca asupra unui proiect care vizaza o arie larga de interese. Trebuie sa ne stabilim un brand solid pe care sa marsam de acum înainte. Ideea de metropola este foarte buna, mai ales pentru cei din afara. Una e sa discuti din perspectiva unui oras de 300.000 locuitori si alta e sa discuti din perspecitva unui oras cu suprafata unei metropole”, a declarat Horea Dan.
Cine conduce?
Laszlo Attila, candidatul UDMR Cluj considera ca zona metropolitana este un proiect inevitabil, dar pentru eficientizarea acestuia trebuie respectati anumiti parametri. „Este inevitabila formarea unei zone metropolitane, mai ales în contextul dezvoltarii tot mai accentuate a municipiului. Mai mult, în contextul în care mai toate comunele din jur încep sa se urbanizeze. O zona metropolitana care sa cuprinda toate acestea nu este decât un proces inevitabil. În momentul de fata exista o serie de servicii, o serie de lucruri care leaga deja comunele din jur de municipiu si ma refer aici la spitale, retele, infrastructura. Totusi, apar si mai multe probleme care vor trebui rezolvate si aici ma refer în principal la autoritatea care va conduce aceasta zona. În momentul de fata Consiliul Judetean Cluj doreste sa conduca, totusi sunt anumte lucruri care ar fi mult mai usor de rezolvat daca zona metropolitana ar fi în subordinea CL Cluj-Napoca. Si aici ma refer în principal la transportul în comun, serviciu care va putea fi gestionat mult mai bine de „municipiu”. Perimetrul care a fost stabilit pentru aceasta zona mi se pare destul de corect. Totusi, din câte stiu, sunt doua consilii locale care se opun acestei idei, acest lucru nu mi se pare tocmai bun, în conditiile în care se vor putea accesa fonduri europene mult mai usor. De asemenea, proiectul zonei metropolitane trebuie realizat în cel mai scurt timp, pentru simplul motiv ca vom pierde o multime de bani. Daca nu vom realiza acest lucru în maxim doi ani, nu vom mai avea motiv sa cerem bani pentru proiecte care se refera la astfel de zone, pentru simplul motiv ca nu vor mai fi”, a încheiat Laszlo.
Clujul defavorizat
Ionut Tene, candidatul PNG la Primaria Cluj-Napoca considera ca proiectul CJ privind zona metropolitana nu este unul realist, fiindca dauneaza municipiului Cluj-Napoca. „Proiectul Consiliului Judetean Cluj este o aberatie, mai ales ca principalele zone care se vor dezvolta vor fi comunele din jurul municipiului, iar Cluj-Napoca va ramâne la acelasi nivel ca si în prezent. Eu consider ca înainte de constituirea zonei metropolitane trebuie urmarita o alta abordare. Astfel, în primul rând, trebuie data o hotarâre de Guvern prin care comunele Floresti si Baciu sa devina cartiere ale municipiului Cluj-Napoca. Deja acolo locuiesc extrem de multi cetateni care au buletin de Cluj-Napoca. Mai departe, trebuie realizata o noua retea de drumuri care sa lege municipiul Cluj-Napoca de restul comunelor în conditiile în care drumurile actuale sunt sufocate de masini. Totodata trebuie gasita o noua locatie pentru aeroport, pentru ca nu poti mentine un aeroport în interiorul orasului. Si cel mai important, Clujul trebuie sa îsi stabileasca o strategie clara cu privire la viitorul sau. Viitoarea metropola clujeana trebuie sa fie un punct de referinta în toate domeniile printre orasele europene ”, a declarat Tene.
Augustin Stanciu