Mii de clujeni vor fi concediaţi
Ca în SUA, domeniul construcţiilor cade primul, iar acesta trage şi restul economiei după el
Sindicatele anunţă un comitet de criză
Toate prognozele de până acum spulberate de noua situaţie.
Deşi nimeni nu se aştepta ca situaţia judeţului Cluj să se schimbe peste noapte, se pare că acesta a intrat în derapaj puternic. Unele fabrici au anunţat deja disponibilizări masive, iar altele şi-au închis momentan porţile.
Vestea bombă a apărut la mijlocul săptămânii trecute când directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, Daniel Don a anunţat că, pe lângă deja anunţatele concedieri de la Someş Dej, Napolact Huedin sau de la Turda, vor mai apărea şi altele. Deşi foarte rezervat în declaraţii, Don nu pare a fi deloc optimist în ceea ce priveşte situaţia forţei de muncă din judeţ.
Din păcate, afirmaţiile sale cad ca un „duş rece” pentru clujeni, mai ales după ce, în urmă cu câteva luni, reprezentanţii agenţiei vorbeau despre o criză a forţei de muncă în zonă şi despre necesitatea de a-i convinge pe românii care muncesc în străinătate să se întoarcă în ţară.
Cei mai afectaţi de şomaj au fost, potrivit datelor Agenţiei, persoanele cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, în proporţie de 76,7%, liceal şi post-liceal, 17,8% şi, mai puţin cei cu pregătire universitară.
Iarna începe cu oameni pe drumuri
Daniel Don a declarat săptămâna trecută că, în perioada următoare, criza mondială va afecta piaţa forţei de muncă din judeţ. El a declarat că a fost anunţată deja disponibilizarea a 4.000 de persoane în judeţ. Deşi s-ar putea ca numărul celor care vor deveni şomeri în perioada următoare să crească şi să treacă mult peste această cifră, Daniel Don s-a abţinut să facă orice fel de precizări în acest sens. Există, totuşi, semnale venite din teritoriu care anunţă un val important de disponibilizări.
Cea mai afectată zonă va fi cea a Huedinului, dar din păcate este greu de găsit o soluţie pentru aceasta. În ciuda deja existentei crize de locuri de muncă, în zonă numărul şomerilor va creşte după închiderea fabricii Napolact şi concedierea a cca. o sută de persoane.
Daniel Don a declarat pentru Gazeta de Cluj că, în aceste condiţii va încerca să remedieze situaţia prin stimularea unor programe de reconversie profesională şi că, în acest scop a cerut Guvernului şi Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă suplimentarea fondurilor destinate acestora. Acesta a mai precizat că gestionarea situaţiei va impune stabilirea unor strategii şi luarea unor măsuri speciale, adaptate cerinţelor fiecărei zone în parte. Astfel pentru Huedin se va încerca găsirea a mai multe servicii comunitare, în timp ce pentru Turda şi Câmpia Turzii, oraşe afectate, şi ele, de valul concedierilor se va încerca altceva.
Construcţiile cad şi trag economia după ele
Principala cauză a creşterii numărului de şomeri este declinul economic al Lumii, generat de criza din domeniul construcţiilor. Şi la Cluj, multe dintre firmele de construcţii au avut de suferit din cauza perioadei dificile prin care trece şi România. Multe dintre acestea şi-au redus temporar activitatea, iar reprezentanţii patronatelor au vorbit chiar despre eventuale falimente de proporţii în domeniu.
Directorul AJOFM Cluj a identificat căderea acestui sector ca principală cauză pentru declanşarea crizei în zonă. Potrivit acestuia, „în perioada următoare construcţiile vor fi cele mai afectate, iar restul problemelor vor fi doar consecinţe ale crizei imobiliare”. De asemenea, el a mai afirmat că, din cauză că multe dintre firmele clujene aveau contracte serioase încheiate cu parteneri din afara graniţelor ţării, recesiunea anunţată va conduce la reevaluarea comenzilor şi, din păcate, „previziunile nu sunt deloc optimiste nici pentru lunile următoare”, a încheiat Don.
Prognoze optimiste spulberate de criză
Angajatorii din România au anticipat, potrivit unui studiu realizat de compania de recrutare a forţei de muncă Manpower, că angajările în cel de-al patrulea semestru al anului vor continua în acelaşi ritm. Acelaşi document mai arată că 32% dintre angajatori intenţionează să îşi crească numărul de angajaţi în acest trimestru şi doar 11% se aşteptau la o scădere a numărului de salariaţi. Previziunea netă de angajare pentru acest trimestru era de +21%. Pentru Regiunea în care se află judeţul Cluj, de Nord Vest patronatele estimau un trimestru prosper, cu o previziune de +31%, în timp ce în celelalte zone opiniile erau evident mai moderate.
Cele mai deschise către recrutări de personal trebuiau să fie, potrivit analizei Manpower, sectoarele administraţiei publice şi al serviciilor sociale, precum şi cele al comerţului şi hotelier. În acelaşi timp au fost raportate şi scăderi majore în sectoarele Construcţii şi Agricultură, de 37, respectiv 31 puncte procentuale.
Deja vu, explozia şomajului
Din păcate recesiunea a afectat cele mai multe state ale Lumii. În urma declanşării crizei sute de mii de oameni au rămas pe drumuri, mulţi alţii fiind ameninţaţi să îşi piardă locurile de muncă.
Astfel, în Statele Unite ale Americii se vorbeşte despre aproape 160.000 de persoane disponibilizate în ultimul an, în cea mai importantă restucturare din ultimii ani. Cotidianul USA Today contabiliza victimele: 51.000 de şomeri proveniţi din sectorul industriei manufacturiere, 26.000, din cel al serviciilor, 20.000 din turism şi 35.000 din construcţii. În Marea Britanie au fost disponibilizaţi cca. 164.000 de oameni, rata şomajului crescând cu 5,7% faţă de cea din anul precedent. Cifra este aproximativă, însă, dat fiind faptul că nu au fost luate în calcul victimele căderilor marilor instituţii bancare.
Din păcate, în anumite domenii, precum cel manufacturier, al construcţiilor şi bancar se estimează că tendinţa de scădere a numărului de angajaţi va continuă şi în perioada următoare. De câştigat vor avea, potrivit ziarului The Independent, muncitorii proveniţi din ţările asiatice care vor reuşi să îşi păstreze locurile de muncă date fiind pretenţiile lor salariale, cu mult mai reduse decât cele ale angajaţilor din ţările Europei sau ale Statelor Unite ale Americii.
Ligia Popa
Bai handi, nu zici nimic concret, asta-i articol de jurnalist bazat, handi???? Criza financiara..ma leeeshi??? handi, mai bine scrii la minimax
scuze… tu handi , acuma vad ca esti ligie