Fieful portocaliu construit de Emil Boc pare să fie cel care va dicta alegerile locale din Cluj-Napoca în 2012 conform mai multor sondaje de opinii. Având în vedere că primarul se va alege din primul tur, Sorin Apostu şi Alin Tişe par favoriţi în cursa pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca, respectiv pentru Consiliul Judeţean Cluj.

Dacă actualul primar, Sorin Apostu, şi-a anunţat candidatura şi declară că nu se bazează pe sondajele de opinie, colegul său de partid Alin Tişe nu s-a hotărât dacă va candida la Consiliul Judeţean Cluj pentru încă un mandat sau va candida chiar la primărie, după cum se zvoneşte. Ceilalţi contra-candidaţi sunt aproape invizibili faţă de nivelul naţional, iar cel mai invizibil dintre candidaţi este actualul rector la Universităţii Babeş-Bolyai(UBB), Andrei Marga. Rectorul este tot timpul în şedinţe de parcă ar vorbi cu cetăţenii despre viitorul urbei pe care doreşte să o stăpânească, nemulţumit fiind de un număr prea mic pentru el de licitaţii trucate la UBB.

Alte surse din interiorul PNL susţin că sondajul ar avea următoarele cifre: Alin Tişe-58%, Andrei Marga-19%, Marius Nicoară 17%, Cornel Itu- 8%, iar USL s-ar situa pe undeva pe la 30-32%. Curios este cum niciunul din liderii partidului nu ajung la scorul partidului, situaţie care s-a întâmplat şi la precedentele alegeri locale din Cluj, unde liderii PSD şi PNL au reuşit anti-performanţa să realizeze cele mai mici scoruri electorale din ţară în comparaţie cu scorul partidului.

“Eu am rezultatul cel mai bun dintre liberali. Ambiţionându-mă sper să cresc în sondaje . Mai este mai puţin de un an. În momentul în care se vor definitiva candidaturile lucrurile se vor stabili. Conform protocolului până în septembrie se vor stabili candidaţii. În prima parte a lui septembrie candidaturile vor fi definitive. Candidaţii la primărie şi la Consiliul Judeţean, mă refer. Electoratul va avea atunci o singura opţiune în opoziţie şi lucrurile nu vor mai sta într-o asemenea diferenţa”, susţine deputatul PNL Horea Uioreanu pentru Gazeta de Cluj.

Marga, candidatul invizibil

Andrei Marga a fost săptămâna trecută un om în plină suferinţă după ce a primit vestea că nu candidează la Primărie din partea PNL. El a răspuns la telefonul reporterilor Gazetei de Cluj ca să afle subit şi dintr-o dată că este într-o şedinţă când a aflat motivul conversaţiei. A cerut revenirea unui telefon după jumătate de oră, însă ca de obicei nu a mai răspuns ulterior la telefon. După insistenţe repetate a reuşit să răspundă un alt individ care s-a dat drept “fratele său”, deşi acesta nu are niciun frate. Din păcate pentru Marga, l-am surprins în plină stradă, unde nu mai putea să fie în şedinţă. Întrebat cum îl afectează lipsa candidaturii el a răspuns “nu este treaba dumneavoastră” şi aşa a rămas. La următoarele întrebări Marga răspundea numai cu “nu este treaba dumneavoastră” şi nu mai ştia alt lucru. Astfel, dacă nu cei care informează lumea ar trebui să îi informeze pe cetăţeni că Andrei Marga ar fi vrut să candideze, atunci cine. Rectorul nu vrea să declare nimic legat de suferinţa sa şi implic de lipsa candidaturii sale din motive clare ale electoratului. Mai am putea găsi o variantă să-şi anunţe candidatura dacă nu prin presă: la cât de megaloman este, rectorul ar putea încerca să vorbească cu fiecare dintre cei 350.000 de cetăţeni ai Clujului deodată.

Apostu vrea un contracandidat cu proiecte

“În primul rând, cred că sondajele sunt de uz intern ca să lucreze pe ele cei din partid  şi bănuiesc că cine are şanse la primărie au în minte ce îi preocupă pe clujeni. Toate sondajele pe care le-am făcut eu se referă la faptul cum văd clujenii un primar şi atunci datele sunt total diferite. 90% din intrebările unui sondaj se referă la ce poate face primarul pentru clujeni. Eu asta aş fi dat presei.

Tot ceea ce lucrez eu astăzi în oraş este în conformitate cu dorinţele clujenilor fie din întâlnirile de pe cartiere, fie din sondaje. Tot ce vedeţi în Cluj sunt proiecte pe care le vor clujenii. Cred că în momentul în care un candidat, fie că este în fotoliul de primar, fie că este contracandidat trebuie să prezinte ce a realizat în ulimii 4 ani şi ce anume vrea să realizeze se face diferenţa. Eu asta cred că trebuie să discutăm. Cei care stabilesc cine este primar nu este nici primarul, nici partidul, nici sondajele, ci cetăţenii. Un contracandidat care să aibă proiecte(n.r. întrebat fiind care este contracandidatul pe care şi-l doreşte). Acesta este contracandidatul cu proiecte, ca cel care câştigă să preia proiectele bune şi din partea oricărei concurenţă să se nască progres”, mărturiseşte Sorin Apostu.

Pe Tişe nu-l interesează sondajele

“Pentru mine personal mă interesează mai puţin sondajele. Le consider doar o poză a momentului. Preocuparea mea este să-mi fac proiectele şi să mi le finalizez şi să mi le încep pe cele care vreau să le continui. Nu mă preocupă în niciun fel sondajele, ci să lucrez şi să îmi fac proiectele mele pe care mi le-am asumat. Pentru mine orice persoană din spaţiul politic este un om valoros. Nu aş dori să nominalizez  pe nimeni(n.r. pentru a fi contra-candidatul ei). Respect pe orice coleg, pentru că dincolo de partidele din care facem parte suntem colegi.

Nu doresc să comentez nicio declaraţie a primarului Sorin Apostu.  Oricine care candidează la o funcţie publică trebuie să aibă proiecte, indiferent dacă vorbim la primărie, Consiliul Judeţean sau Consiliul Local. Când te prezinţi în faţa oamenilor trebuie să spui ce vrei să faci. Alminteri nu ai cum să candidezi. Decizia mea de candidatură va fi luată la momentul oportun. Nu mi-am exprimat candidatura nici la Consiliul Judeţean. O să o anunţ public. Preocuparea mea vizează doar proiectele pe care le am. Un set de proiecte în 2008. Sunt dator să le duc la capăt.  Cred că oamenii vor vota(n.r. la alegerile următoare) fapte. Ce a făcut fiecare. Faptele fiecăruia vor vorbi în 2012. Faptele fiecăruia ne vor recomanda in faţa oamenilor. Vreau să finalizez proiectele şi să aduc în faţa oamenilor fapte nu vorbe. Nu ce am vorbit, concret va conta un lucru pe care îl pot arăta: un drum, un spital, un aeroport, un stadion. Restul, sunt povestioare frumoase pe care de multe ori se tot repetă odată la 4 ani”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean(CJ) Cluj.  

Gazeta de Cluj v-a prezentat săptămâna trecută în exclusivitate rezultatele sondajului la nivel naţional comandat de PNL realizat de firma GALLUP. Potrivit unor surse din cadrul partidului, în urma publicării acestor procente, s-a hotarat că pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca din partea Uniunii să fie nominalizat senatorul PNL Marius Nicoara. Alături de intenţia de vot exprimată de cetăţeni pentru colegul său de partid, Andrei Marga, Nicoară ar putea cumula 30% din preferinţele electoratului.
 
Rezultatele sondajului PNL sunt, dupa cum urmeaza:

Primăria Cluj-Napoca
Sorin Apostu (PDL): 46%
Andrei Marga (PNL): 19%
Marius Nicoară (PNL): 19%
Mircia Giurgiu (independent): 8%
Alexandru Cordos (PSD): 7%
Laszlo Attila (UDMR): 10%
 
Consiliul Judeţean Cluj
Alin Tişe (PDL): 44%
Horea Uioreanu (PNL): 23%
Vasile Soporan (UNPR): 7%
Cornel Itu (PSD): 10%
Mate Andras Levente (UDMR): 10%

Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI), conform Ziua de Cluj

Alegeri pentru Consiliul Local:
1. PDL – 39%
2. PNL 23%
3. PSD 19%
4. UDMR 11%
*USL însumează 42%
Alegeri pentru Consiliul Judeţean:
1. PDL – 38%
2. PNL – 25%
3. PSD -18%
4. UDMR – 10%
*USL însumează 43%
Alegeri pentru postul de primar, în cazul în care ar candida din partea PNL Marius Nicoară:
1. Sorin Apostu (PDL) – 48%
2. Marius Nicoară (PNL) – 23%
3. Alexandru Cordoş (PSD) – 12%
4. Mate Levente (UDMR) – 10%
5. Mircia Giurgiu (independent) – 7%
* Candidat USL 30%
Alegeri pentru postul de primar, în cazul în care ar candida din partea PNL Andrei Marga:
1. Sorin Apostu (PDL) – 47%
2. Andrei Marga (PNL) – 22%
3. Alexandru Cordoş (PSD) – 11%
4. Mate Levente (UDMR) – 10%
5. Mircia Giurgiu (independent) – 8%
* Candidat USL 30%
Alegeri pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean:
1. Alin Tişe (PDL) – 58%
2. Horea Uioreanu (PNL) – 20%
3. Cornel Itu (PSD) – 18%
4. Şerban Rădulescu (PC) – 5%
* Candidat USL 24%

Tiberiu Hrihorciuc

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.