Sorin Grecu şi-a lansat cartea de reportaje „Povestiri altfel”

Jurnalistul Sorin Grecu a ţinut sa-şi lanseze cel mai recent volum de reportaje (dupa „Viaţa lucreaza cu alte date” şi „Reportajele mele”, Editura EIKON, 2010) joi, 10 Mai de Ziua Regalitaţii, la B.C.U., in prezenţa unui mare numar de clujeni, printre care se aflau şi membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. De alfel, aceasta asociaţie a fost şi cea care a editat „povestirile altfel”, aparute la Editura „Galaxia Gutenberg” din Targu-Lapuş, sub coordonarea preotului greco-catolic Silviu Hodiş. Volumul conţine 340 de pagini cuprinzand portretele mai multor luptatori impotriva comunismului sau descrierea unor evenimente şi locuri ieşite din comun, dintre care menţionam : „Viaţa şi suferinţele lui Alexandru Nicula, secretarul episcopului Iuliu Hossu”, „Miracolul naşterii manastirii Rohia”, „Incredibila poveste a lui Vasile Blidaru, cel mai celebru luptator anticomunist din zona Maramureşului”, „Deghizat in femeie a umilit timp de 18 ani securitatea”, „Povestea pilotului clujean silit sa fuga in Jugoslavia şi pentru care Romania a ramas un taram interzis”, etc, etc. Reportajele, scrise cu cerneala simpatica a amintirii  aduc in prim plan şi clujeni trecuţi in lumea de dincolo, despre care s-a scris puţin sau deloc: Victor Morea, fostul mare cronicar sportiv şi decan de varsta al presei clujene, Ion Ghercioiu, judecatorul care a devenit jurnalist dupa pensionare, profesorul de matematici Ştefan Sucala, un personaj, la randul sau, extrem de savuros, Grigore Mocean, ultimul martor al masacrului evreilor din Sarmaş, etc.
Despre conţinutul carţii au vorbit scriitorii: Marius Oprea, cunoscut cercetator al crimelor comunismului, Constantin Zarnescu şi Ovidiu Pecican, iar momentul culminant a fost cand  Nucu Pandrea, a intonat, la „instrumentul” frunza, imnul regal, determinandu-l pe Marius Oprea sa exclame: „Lansarea aceasta ar fi trebuit sa aiba loc nu in sala Bibliotecii Universitare, ci la Ateneul Roman!”.   
In prefaţa carţii, medicul Traian Neamţu, preşedintele A.F.D.P.R. Cluj nota despre autor: „ Fiindca omul nu s-a angajat sa mearga pe cai duplicitare, trecand de la „perierea” unui partid – la a altuia, dupa cum bate vantul  – a intampinat multe greutaţi in cariera . Bineinţeles ca in opinia mea, de fost deţinut politic şi de luptator impotriva comunismului  – a ales ţinuta corecta, normala, singura care-ţi da cea mai mare satisfacţie şi mulţumire personala, precum şi aprecierea celor din jur. Cert e un lucru: Sorin Grecu este in acest moment infranat (dar nu infrant!) datorita atitudinii sale tranşante faţa de ceea ce se intampla la noi…” Iar criticul Vianu Mureşan, astazi emigrat in Canada scria, la randul sau despre eroii primelor doua carţi ale trilogiei, lucru perfect valabil şi pentru cei din a treia : „Cu unele personaje piere o lume sau o meserie, se pierde ceva irecuperabil. Altele sunt deplorabile  sau triste, ca şi cum viaţa le-ar fi fost data spre batjocura. Unele sunt haioase şi fermecatoare , iar altele ne dau foarte mult de gandit pe plan moral, cei care şi-au platit principiile şi credinţa religioasa  cu ani grei de detenţie.(…) Cu aceasta galerie de personaje  şi destine cred ca autorul face mai mult decat un gest cultural. El ofera material de lucru pentru istoricii şi antropologii preocupaţi de societatea noastra recenta. Artiştilor şi scriitorilor le da materie prima de cea mai buna calitate pentru eventuale personaje. Aşadar, oricarei categorii i-ar aparţine, cititorul lui Sorin Grecu are de caştigat.”                                  

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.