Profesorul universitar doctor Sorin Ilieșiu este membru al Consiliului de Administrație al SRTv și fost senator de Sibiu. Doctorul a vorbit într-un interviu acordat ziarului Gazeta de Cluj despre abuzurile șefei Doinei Gradea, precum și despre programul „Revelionul TVR Garcea și Vacanța Mare”, care a fost conceput cu scopul de a distrage atenția cetățenilor și a opiniei publice de la adevăratul scandal de proporții URIAȘE, provocat de vicleana șefă a TVR, la stația teritorială TVR Cluj. 

Sabina Popescu: Comitetul director al TVR Cluj a fost demis și înlocuit cu altul, în mod ilegal, acțiunea fiind practic motivată cu o idee deosebit de revoltătoare – difuzarea unor programe dedicate Centenarului Trianon (1920-2020). Ce părere aveți despre aceste ilegalități și, de asemenea, despre abuzurile repetate ale Doinei Gradea în ceea ce privește TVR Cluj? Cum comentați instalarea în fruntea stației teritoriale TVR Cluj a unei conduceri agreate de către UDMR?

Sorin Ilieșiu: În primul rând, demiterea Comitetului director al TVR Cluj a fost ilegală întrucât s-a făcut fără acordul Consiliului de Administrație al SRTv așa cum prevede legea. Chiar azi am semnat o Plângere prealabilă în acest sens, în calitate de membru al acestui Consiliu. În al doilea rând, această demitere este nedreaptă. În mod normal, Comitetul Director al TVR Cluj nu trebuia demis, ci premiat.

În calitate de membru al juriului care acordă de 30 de ani încoace premiile naționale ale APTR (Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România), voi propune ca întreaga echipă care a inițiat și a realizat emisiunile TVR-Cluj despre Centenarul Trianon (1920-2020) să fie distinsă cu un important premiu, poate chiar Marele Premiu APTR. Sper că toți ceilalți membri ai Juriului APTR vor fi de acord: romancierul acad. Nicolae Breban, d-na Lucia Hossu Longin (emblema miraculaosă a TVR), regizorul Dan Necșulea – președintele APTR, d-na prof. univ. Manuela Cernat, regizorul Dan Pița și dramaturgul Mihai Ispirescu.

Decizia șefei TVR Doina Gradea de a demite Comitetul Director al TVR Cluj ca pedeapsă pentru că a realizat și a difuzat programe dedicate recunoașterii internaționale a Marii Uniri a Românilor este o decizie condamnabilă în cel mai înalt grad pentru că poate avea urmări extrem de grave. Așa cum a scris recent Gazeta de Cluj, programele TVR-Cluj dedicate celebrării a 100 de ani de recunoaștere internațională a Marii Uniri au supărat foarte mult liderii maghiari. Ca urmare, UDMR s-a înțeles cu șefa TVR să schimbe conducerea TVR-Cluj, oferindu-i în schimb sprijin politic ca să rămână în fruntea TVR. Conform Gazetei de Cluj, UDMR a condiționat sprijinul politic solicitat de Doina Gradea  cu instalarea în fruntea stațiilor teritoriale din Ardeal [Cluj şi Târgu-Mureş] a unor conduceri agreate de către UDMR și aprobarea totodată a unui conținut editorial în conformitate cu dorințele maghiarilorȘefa TVR, lipsită de susținere, de aliați și de alternative, nu a avut încotro și a acceptat înțelegerea în termenii stabiliți de UDMR”.

Credem că Doina Gradea a comis TREI „PĂCATE DE MOARTE”.

PRIMUL: șefa TVR a demis ilegal și nedrept Comitetul Director al TVR-Cluj care a dat dovadă de profesionalism și patriotism. În același timp, studiourile TVR din București conduse de Doina Gradea nu au difuzat în anul 2020, anul Centenarului Trianon, niciun program dedicat Centenarului recunoașterii internaționale a Marii Uniri, pentru a nu supăra UDMR (!), ceea ce reprezintă AL DOILEA „PĂCAT DE MOARTE”.

Iar AL TREILEA este faptul că Doina Gradea a numit în fruntea TVR-Cluj, tot ilegal (adică fără acordul Consiliului SRTv), o nouă conducere, propusă de UDMR, prezidată de soțul d-nei Vig Emese, responsabilă cu propaganda UDMR la Cluj, regizoarea documentarului despre istoria maghiarilor din Transilvania, finanţat de guvernul de la Budapesta şi contestat de istoricii români. Analiza acestui documentar (semnată de I. Grigorescu), publicată în revista Historia, arată că „deşi are pretenţii de obiectivitate, documentarul nu vizează decât atingerea propriei ţinte, aceea a demonstrării unui fals istoric: România ar fi promis autonomia teritorială pentru minoritatea maghiară, la 1918. Teza din filmul UDMR este susţinută, în primul rând, de cei mai radicali politicieni de la Budapesta, fiind, din nou, evident, că dl Kelemen Hunor este, şi de această dată, un proxy al intereselor Ungariei/…/ Nici nu mai are sens să amintim de principiul „ascultă şi partea opusă”, esenţial în istoriografie, care ar fi trebuit regăsit în documentar”. De fapt de ce nu e prezentată în acest film și opinia prestigiosului istoric Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mai ales că locuiește la Cluj, asemenea d-nei Vig Emese? De ce? Pentru că dânsul ar fi demontat cu argumente științifice incontestabile falsul istoric promovat de UDMR în acest așa-zis documentar, prin intermediul regizoarei filmului, șefa propagandei la Cluj a UDMR, d-na Vig Emese. Este evident că rostirea adevărului istoric nu mai e posibilă la TVR-Cluj sub bagheta domniei sale, care, începând din 1 ian. 2021, conduce neoficial TVR-Cluj prin intermediul soțului dânsei care conduce oficial, dar ilegal, TVR-Cluj.

Acum câteva zile, în 5 ianuarie, Doina Gradea s-a dat de gol în privința înțelegerii ei cu UDMR, într-un interviu publicat de ziarul Evenimentul Zilei. La întrebarea „Ați dori să vă continuați mandatul de Președinte Director-General al TVR? Zilele acestea se discută în spațiul politic despre schimbarea actualei conduceri a Televiziunii Naționale”, Doina Gradea a răspuns: „Știu că atunci când se schimbă puterea politică, se schimbă și conducerea TVR. /…/ Vom vedea dacă va exista o majoritate parlamentară necesară pentru această schimbareDacă Doina Gradea a spus asta, înseamnă că UDMR i-a promis că va vota în Parlament împotriva schimbării ei. Numeroși parlamentari de la PNL și de la USR au atacat-o pe șefa TVR. Singurii care nu au atacat-o deloc în anul 2020 și nici măcar acum, după mega-scandalul Revelionului TVR, sunt parlamentari UDMR cu toate că în 2019 președintele UDMR a cerut, pe bună dreptate, demiterea Doinei Gradea.

Cităm ceea ce a spus în 5 iulie 2019 d-l Kelemen Hunor pentru „Radio Europa liberă – România”: Punctul nostru de vedere, punctul meu de vedere, e foarte clar, că acel Raport trebuie respins, Consiliul de Adminstrație trebuie demis, directorul general trebuie demis foarte urgent. Am solicitat și solicit dezbaterea cât mai rapidă a Raportului și trebuie demisă doamna Gradea.

  De ce în anul Centenarului Trianon, 2020, președintele UDMR și-a schimbat total opinia față de șefa TVR? Pentru că a intervenit „înțelegerea” (prezentată mai sus) cu Doina Gradea. De altfel, în 2020 reprezentanta UDMR în Consiliul TVR a susținut-o surprinzător pe șefa TVR, după ce în 2018 și în 2019 a fost una dintre principalele ei contestatare. Toate acestea puse cap la cap reconfirmă înțelegerea „UDMR – Doina Gradea”.

Sabina Popescu: Cum comentați aprobarea conținutului editorial în conformitate cu dorințele maghiarilor la TVR Cluj și faptul că Doina Gradea, disperată fiind de o posibilă demitere, a acceptat termenii stabiliți de către UDMR? 

Sorin Ilieșiu: „Aprobarea conținutului editorial la TVR-Cluj în conformitate cu dorințele maghiarilor” de către șefa TVR Doina Gradea poate reprezenta un act deliberat de trădare națională, întrucât știu sigur că în iunie 2020 Doina Gradea a citit scrisoarea deschisă trimisă de mine, cu câteva zile înainte de Centenarul Trianon (4 iunie 2020), președintelui Ungariei János Áder și premierul Viktor Orbán. În acea scrisoare, în numele urmașilor victimelor contestării Tratatului de la Trianon prin Dictatul de la Viena, le-am solicitat liderilor maghiari să ceară tuturor maghiarilor ca în 4 Iunie, Ziua Tratatului de la Trianon, să păstreze la orele amiezii un minut de reculegere, de regret și de dezavuare față de genocidul antiromânesc și masacrele antievreiești din Transilvania anilor 1940-1944. Spre dezonoarea lor, liderii maghiari au ignorat apelul. Menționez că printre victimele Dictatului de la Viena s-au numărat tatăl meu, Victor Ilieșiu, responsabil al paginii culturale a ziarului „Tribuna Ardealului” din Cluj, agresat și scuipat de fasciștii maghiari din Cluj, precum și bunicul meu după mamă, Vasile Mureșan, care urma să fie spânzurat în centrul orașului Baia-Mare, în oct. 1944, ca pedeapsă pentru activități antihorthyste; a scăpat cu viață întrucât armata română a eliberat orașul mai devreme decât estimau ocupanții maghiari.

În cei patru ani de ocupație a Transilvaniei de nord de către Ungaria (sep.1940-oct.1944), mii de români au fost martirizați pentru „vina de a se fi născut români”; autorii crimelor au fost membri ai armatei maghiare, ai poliției și jandarmeriei maghiare, membri ai unor organizații șovine sau paramilitare maghiare, precum și localnici maghiari. Subliniem că acest genocid a fost comis cu o cruzime fără precedent în istorie, demn de Cartea Recordurilor Mondiale.

În acea scrisoare am prezentat câteva exemple de cruzime extremă, crime care trebuie cunoscute, regretate și dezavuate de maghiarii de azi, chiar dacă nu au nicio vină pentru faptele comise de unii dintre înaintașii lor. Iată câteva exemple:

<<Publicistul american Milton G. Lehrer a consemnat: „Este tipic cazul preotului român Trăian Costea, care, după ce a primit un glonte în cap, a fost tras pe galeria de lemn a presbiteriului din biserică căruia i s-a dat foc şi care a ars în întregime odată cu cadavrul preotului”. Un martor a declarat că „ungurii au pus mâna pe copiii de români şi de vii îi aruncau în văpaia focului, arzând de vii în chinuri groaznice”. Anei Negreanu (65 ani) i s-au tăiat mâinile. Ana Sălăjan (31 ani), fiind însărcinată, a fost străpunsă cu baioneta. Vasile Mărgăruş a fost găsit cu capul spintecat în două. În acest masacru au fost implicaţi lideri maghiari locali: groful Ray Ferenc, notarul şi preotul reformat din Treznea. 

La 10 sept. 1940, la Huedin, jud. Cluj, a fost înfăptuit martiriul protopopului Aurel Munteanu: „O bandă de 21 de unguri l-au schingiuit timp de 4 ore /…/, i-au smuls părul şi barba din rădăcină, cu carne cu tot. Budai Janos Gyepu i-a înfipt un baston în gură de mai multe ori până i-a ieşit prin ceafă. Şi totul se petrecea sub privirile soldaţilor unguri”.

În comuna Ip, jud.Sălaj, în noaptea de 13-14 sept.1940, „echipe de ostaşi unguri, însoţite de iredentişti şi membri ai Gărzii naţionale au scos din case pe toţi românii, i-au bătut zdrobindu-le oasele şi smulgându-le unghiile, apoi i-au împuşcat. Femeile, în plus, au fost batjocorite, iar copiii spintecaţi”.

Un document al Ministerului român al Afacerilor Externe consemna: „Soldaţi, jandarmi şi bande înarmate de „patrioţi” civili cutreierau satele româneşti devastând locuinţele şi schingiuind populaţia. Unora li s-au zdrobit oasele cu ciomegele, alţii au fost împunşi cu baionetele, altora li s-au scos ochii, li s-au tăiat urechile, unei fetiţe de patru ani din Şuncuiuş (jud. Bihor) i-au turnat petrol în cap şi i-au dat foc, altora le-au sfărâmat dinţii, li se smulgea părul cu carne (cazul femeii Maria Dobradin Cluj), li se tăiau buzele (Suciu Tănase din Cluj), alţii au fost siliţi să bea sângele ce le curgea din răni. Lui Dumitru Matei din Oradea i s-au scos ochii cu baioneta (18 sept. 1940) şi, în acelaşi oraş, fusese silit un bătrîn pensionar român, la 6 sept. 1940, după ce a fost maltratat, să mănânce fecalele şi să bea urină. Sute de tineri români au fost puşi la jug ca animalele şi siliţi să are și să grape”.

După doar trei săptămâni de la instaurarea regimului maghiar în Ardeal, ilustrul Nicolae Iorga scria în ziarul „Universul” (la 24 sept. 1940): „Ce s-a petrecut acolo /…/ întrece orice închipuire /…/. Spânzurări cu capul în jos, răstigniri, baterea cuielor în cap, presărarea cu var nestins a rănilor; acestea au fost, după câte ştiu până acum – şi martiriul se desluşeşte tot mai mult – semnele civilizaţiei poporului care s-a dezonorat prin asemenea acte. Statul român va face ce crede. Din partea noastră n-avem decât un sfat. A nu se clinti un fir de păr din capul unui cetăţean maghiar al României.”>>

George Santayanaspunea că „cine își uită istoria e condamnat să o repete”. Putem s-o uităm? Domnule Kelemen Hunor,domnilor János Áder și Viktor Orbán, chiar nu merită toate aceste crime un minut de reculegere, regret și dezavuare?

Creștini fiind, românii au privilegiul de a ierta, dar au și datoria de a nu uita; iar maghiarii ar avea privilegiul de a regreta și de a dezavua asemenea crime.

Sabina Popescu: Credeți că Doina Gradea e conștientă de urmările pe care le poate avea schimbarea conducerii de la TVR-Cluj? Credeți că șefa TVR cunoaște de fapt istoria din Transilvania anilor 1940-1944? 

Sorin Ilieșiu: Stiu sigur că Doina Gradea a citit cele prezentate mai sus în iunie 2020, în scrisoarea publicată de mine în 3 iunie 2020 în „România liberă”. Doina Gradea e conștientăde consecințele previzibile ale numirii în fruntea TVR-Cluj a soțului d-nei Vig Emese, responsabilă cu propaganda UDMR la Cluj care, așa cum scrie revista Historia, încearcă  demonstreze un fals istoric: România ar fi promis la 1918 autonomia teritorială pentru minoritatea maghiară.

Fără nicio îndoială șefa TVR a citit cu atenție Constituția României care prevede că „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Teritoriul României este inalienabil. Statul are ca fundament unitatea poporului român. Preşedintele României este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege”.

Doina Gradea a jurat, cu mâna pe Biblie, în faţa Parlamentului: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr interesele României, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, să-mi îndeplinesc cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce-mi revin potrivit funcţiei /…/. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

În opinia mea, Doina Gradea se face vinovată de sperjur, prin numirea (ilegală) în fruntea TVR-Cluj a unei conduceri care contestă Marea Unire a Românilor, Tratatul de la Trianon și care consideră ziua de 15 Martie ca fiind „zi națională a maghiarilor din România”. De ce o consideră așa? Pentru că la 15 martie 1848 Proclamația revoluției ungare a decretat la Budapesta unirea Transilvaniei cu Ungaria, chiar dacă Transilvania era și atunci locuită majoritar de români. Acest punct din Proclamația revoluției ungare a dus la revoluția transilvană din anii 1848-1849, respectiv la războiul țăranilor români conduși de Avram Iancu împotriva Ungariei.

Recunosc că sunt subiectiv în abordarea mea și pentru că unul dintre străbunii mei (pe linie paternă) a fost martirul Ioan Buteanu, tribunul lui Avram Iancu. Cei doi au fost colegi la facultatea de Drept de la Cluj. Vă rog să-mi permiteți să spun câteva cuvinte despre Ioan Buteanu. A devenittribun al Legiunii Auraria Gemina și prefect al Țării Zărandului. A fost arestat de două ori întrucât acționa pentru drepturile românilor. A fost printre liderii primei Adunări Naţionale de la Blaj, din 30 aprilie 1848. Alături de Avram Iancu, Buteanu a avut un rol deosebit în Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj din 3/15 mai 1848, la care românii au scandat în număr foarte mare „Noi vrem să ne unim cu Ţara (Românească)!”, ca replică la faptul că liderii maghiari decretaseră unirea Transilvaniei cu Ungaria. Buteanu a condus luptele din zona Huedin şi a dezarmat miliţiile maghiare de pe valea Mureşului. În Zărand a ţinut piept invaziei maghiare. A oprit intrarea maghiarilor în interiorul Apusenilor. În aprilie 1849 a avut loc la Mihăileni (între Abrud și Brad) întâlnirea mai multor comandanţi români cu deputatul maghiar etnic român Ioan Dragoş, cu scopul de a negocia o pace propusă de liderul revoluției ungare Kossuth Lajos. Întâlnirea a fost de fapt o cursă din care Avram Iancu a reușit să scape. În schimb, Buteanu a fost arestat de maiorul Hatvani care, după ce a fost înfrânt la Abrud de români, s-a retras spre Ungaria luându-l pe Buteanu legat în lanţuri de afetul unui tun, târât pe drumul până în satul Iosăşel (în jud.Arad) unde îl condamnă fără judecată la moarte prin spânzurare (23 mai 1849). Înaintea morţii, Buteanu a aruncat o pungă cu bani la picioarele călăilor, spunându-le: „Luaţi-o, tâlharilor! Pentru asta luptaţi voi, nu pentru libertate!”. Şi-a pus singur ştreangul și simţind golul de sub picioare a vrut să-și desfacă legătura ştreangului, moment în care căpitanul maghiar Ilosvay a scos sabia, tăindu-i degetele de la mâini.

Sabina Popescu: La ce consecințe ne-am putea aștepta în contextul creat la Cluj și ce măsuri credeți că ar trebui luate pentru echilibrarea situației, inclusiv de către președinte și liderii noii coaliții de guvernare? Ce consecințe are contestarea Tratatului de la Trianon de către UDMR?

Sorin Ilieșiu: Situația creată în ultimele zile la TVR-Cluj reprezintă un uriaș „butoi cu pulbere” care poate exploda oricând dacă nu se iau imediat măsuri corecte. Prin „instalarea în fruntea TVR Cluj și a TVR Târgu-Mureș a unor conduceri agreate de UDMR și prin aprobarea unui conținut editorial al viitoarelor programe TV în conformitate cu dorințele maghiarilor”, se crează condițiile de a fi călcate în picioare drepturile constituționale ale populației majoritare din Ardeal, Crișana și Maramureș, respectiv drepturile românilor, și se crează premize pentru: (1) contestarea, în cadrul viitoarelor programe ale TVR-Cluj și ale TVR-Târgu-Mureș, a Tratatului de pace semnat la Trianon în 1920, și, implicit,  contestarea actualelor frontiere româno-maghiare; (2) izbucnirea și escaladarea imprevizibilă a unor conflicte interetnice; (3) declarația de autonomie a Ținutului Secuiesc, apoi de independență și, finalmente, de unire cu Ungaria, conform proclamației maghiare care a decretat unirea Transilvaniei cu Ungaria.

Având în vedere declarațiile liderilor UDMR care contestă Tratatul de la Trianon, și ținând cont că UDMR face parte din actuala coaliție de guvernare, românii din Transilvania se tem – așa mi s-a spus! – că UDMR va șantaja actuala coaliție de guvernare cu pierderea majorității în Parlament dacă la conducerea TVR-Cluj ar reveni Comitetul Director demis începând din 1 ian. 2021.

În contextul creat în aceste zile la TVR-Cluj, românii ardeleni se gândesc cu groază că nu ar fi exclus, Doamne ferește!, un nou Dictat de la Viena precum cel din 30 august 1940, când Tratatul de la Trianon a fost contestat de Ungaria cu acordul Germaniei care a impus României să cedeze Ungariei jumătatea de nord a Transilvaniei și Ținutul Secuiesc. În anul 1940, contestarea Tratatului de la Trianon aavut drept consecință Dictatul de la Viena în urma căruia au avut loc genocidul antiromânesc și la masacrele antievreiești din Transilvania anilor 1940-1944. Transilvania a fost eliberată de către armata română în toamna anului 1944. În 1947, Ungaria a semnat Tratatul de pace de la Paris, recunoscând oficial, pentru a doua oară (!), granița româno-maghiară stabilită acum o sută de ani la Trianon.

A contesta azi Tratatul de la Trianon – așa cum fac liderii politici maghiari din Ungaria și din România, inclusiv cei din UDMR – înseamnă a te înfrăți cu Horthy și Hitler.

Să nu uităm că Tratatul de la Trianon a fost semnat acum 100 de ani de Ungaria, România și Puterile Aliate care au câștigat Primul Război Mondial. Semnând acest Tratat, Ungaria a recunoscut unirea Transilvaniei cu România, votată democratic la 1 Decembrie 1918 de Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia.

În acest moment nu cred însă că ar fi posibil un nou Dictat de la Viena, dar e foarte posibilă desprinderea de România a Ținutului Secuiesc tocmai pentru a se crea un „precedent”, un „exemplu demn de urmat”, și, poate, ulterior, desprinderea unor regiuni unde maghiarii au o pondere importantă, pentru a se creea un fel de „coridor” între Ungaria și Ținutul Secuiesc.

Unii consideră că asemenea temeri sunt exagerate. Dar ar fi crezut cineva în ianuarie 1940 că în vara anului 1940 România va pierde Basarabia, Bucovina de nord, Ardealul de nord și de est, și Cadrilaterul? Ar fi crezut cineva acum câteva luni că în SUA se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme și mai ales în ultimele zile?

Sabina Popescu: Care considerați că ar fi soluțiile pentru încetarea propagandei UDMR la Cluj, dat fiind falsul istoric promovat sub influența doamnei Vig Emese?

Sorin Ilieșiu: Soluția corectă moral este revenirea în fruntea TVR-Cluj a Comitetului Director condus de d-l Romeo Couți, demis pe nedrept și ilegal începând din 1 ian. 2021 ca pedeapsă pentru că a realizat și a difuzat programe dedicate recunoașterii internaționale a Marii Uniri. Dar, pentru a nu pierde sprijinul politic al UDMR, Doina Gradea nu va face acest gest. Singura soluție ar fi ca Parlamentul să numească urgent în fruntea TVR un director interimar care să facă dreptate la TVR-Cluj.

Numirea de către Parlament a unui director general interimar sau a unui nou președinte director general al TVR este posibilă doar printr-un consens politic al liderilor coaliției de guvernare. În data de 4 ian. a.c. le-am trimis acestora o scrisoare deschisă, respectiv domnilor Ludovic Orban, Rareș Bogdan, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, solicitându-le „să dezamorseze bomba” de la Cluj care stă să explodeze. Le-am cerut să acționeze pentru revenirea imediată în fruntea TVR-Cluj a Comitetului Director demis ilegal și pe nedrept. Așa cum am mai spus, nu trebuia demis, ci premiat.

Am adresat această scrisoarea în primul rând Președintelui României Klaus Iohannis întrucât este, potrivit Constituției, „garantul integrităţii teritoriale a ţării”… Și, având în vedere că este liderul de facto al coaliției de guvernare, cred că va putea cataliza dezamorsarea bombei” de la Cluj. Am convingerea că primvicepreședintele PNL, d-l Rareș Bogdan, care nu întâmplător este clujan, se va implica eficient, în același sens.

Soluția cea mai rapidă ar fi ca în sesiunea extraordinară a Parlamentului care va avea loc în luna aceasta, actuala șefă a TVR să fie demisă de Parlament pentru „activitate necorespunzătoare” (…există multe dovezi oficiale în acest sens) conform art.20 (3) al Legii (TVR) 41/1994, iar în locul dânsei să fie numit, dintre actualii membri ai Consiliului de Administrație al TVR, un director general interimar competent și de bună-credință.

Unul dintre membriiConsiliului TVR care ar putea găsi soluții pentru problemele foarte grave cu care se confruntă TVR,cred că ar fi d-na Monica Ghiurco, reprezentant al salariaților TVR în Consiliul de Administrație, prestigios realizator de televiziune, căreia i s-au acordat în ultimii ani șase premii și distincții profesionale (inclusiv Premiul APTR), diplome și trofee de excelență. Lucrează la TVR de 20 de ani și este licențiată a Universității “Babeş-Bolyai” din Cluj unde a obținut titlul de Doctor. Nu a fost și nu e membră a vreunui partid, deci ar putea fi acceptată de toate partidele.

Dacă Parlamentul o va demite pe Doina Gradea din Consiliul TVR, aceasta va fi înlocuită de supleantul dânsei, conform legii, iar actualul Consiliu își va putea continua activitatea până când Parlamentul va adopta o nouă lege a Televiziunii, cea în vigoare fiind învechită (e din 1994). Evident, Parlamentul poate numi un nou Consiliu și un nou președinte director general în baza vechii legi. Dar cred că mai ales în contextul creat de megascandalul revelionului TVR-1, niciodată nu a fost un moment mai potrivit decât acum pentru a reforma cu adevărat TVR.

Așadar, trebuie gândită o nouă lege a TVR sau trebuie ameliorată cea existentă. D-l Bogdan Ghiu, prestigios om de cultură, poet, eseist, membru al Consiliului TVR, a spus de curând ceea ce trebuie să facem din TVR spre binele publicului potențial al TVR care ar trebui să fie de ordinul milioanelor; în medie, doar 45.000 de televizoare sunt acum deschise pe TVR (45.000 este numărul populației orașului Caracal…), ceea ce reprezintă cea mai joasă audiență medie a TVR din întreaga ei istorie. Evident, dacă audiența medie este infimă în raport cu populația României, misiunea publică a TVR nu poate fi îndeplinită cu adevărat.

Subscriu în totalitate la ceea ce a spus recent d-l Bogdan Ghiu care este și cronicar de televiziune, și jurnalist, și realizator radio-tv cu o consistentă experiență în comunicarea audio-vizuală: TVR ar trebui cumva reinventată: Nu în sensul desființării, cum s-a spus, pentru că sunt și superprofesioniști acolo, dar nu există o viziune închegată, nu există o strategie editorială și tehnologică, e nevoie de un stil modern. /…/

E nevoie de un post public tocmai pentru că celelalte sunt comerciale și nu au obligațiile care revin unui serviciu public, care trebuie să fie un fel de ariergardă atunci când fuga după audiențe (care este foarte normală, piața liberă e absolut firească)lasă descoperite niște domenii și uneori chiar urgențe de durată mai lungă. /…/

Apoi este partea educativ-culturală, care trebuie privită însă altfel. Eu militez de multă vreme pentru asta: A face cultură nu înseamnă neapărat a vorbi despre cultură, ci a cultiva o limbă română corectă, cultivată, a avea o perspectivă care contextualizează mai amplu, a avea o perspectivă asupra actualității, nefiind obligat să câștigi din audiență. Tocmai asta e! Ți se asigură posibilitatea de a respira mai larg și de a face lucrurile dintr-o perspectivă mai largă – asta trebuie să facă o televiziune publică, completând celelalte televiziuni, care au rolul lor pe piață. (…)

Trebuie să câștigi publicul încercând să vorbești o limbă curată, să nu dai curs zvonurilor, ci să practici un jurnalism de calitate, cu verificări, și așa mai departe, mai ales în contextul acesta de autoinformare (automedicație, cum spun medicii) de pe Internet. /…/ De exemplu, una dintre misiuni ar trebui să fie acum întărirea și credibilizarea științei. Mai ales acum”. – 8 ian. 2021, „Spotmedia.ro”.

Sabina Popescu: Cum am putea evita izbucnirea unor conflict interetnice, având în vedere interesul vădit al maghiarilor?

Sorin Ilieșiu: Singura soluție este reconcilierea etnică româno-maghiară având ca fundament recunoașterea adevărului istoric și dezavuarea genocidului antiromânesc din Transilvania anilor 1940-1944.

Astăzi România și Ungaria sunt țări-surori în cadrul Uniunii Europene și al NATO. Reconcilierea etnică este absolut obligatorie. Liderii maghiari de azi ar trebui să regrete și să dezavueze genocidul antiromânesc din Transilvania anilor 1940-1944, așa cum le-am propus în trei scrisori deschise publicate de Agenția Națională de Presă când eram senator de Sibiu (2012-2016), toate acestea fiind însă ignorate de liderii UDMR, chiar dacă eram colegi în Parlamentul României.

Iată a treia scrisoare deschisă: „Stimați colegi maghiari, între parlamentarii români și cei maghiari există oficial o relație de prietenie. Aceasta ar putea deveni reală doar dacă ar avea loc o veritabilă reconciliere româno-maghiară. Credem că, în acest sens, se impune să adoptați o declarație precum cea care urmează.

(1) Noi, membrii Parlamentului Ungariei și noi, deputații și senatorii UDMR din Parlamentul României, recunoaștem dreptul României asupra Transilvaniei stipulat în tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon în 1920 și la Paris în 1947 și dezaprobăm declarațiile și acțiunile care contestă acest drept.

(2) Regretăm și dezavuăm masacrele antiromânești cu mii (!) de victime și masacrele antievreiești înfăptuite în Transilvania (în 1940-1944) de către autorități maghiare horthyste din armată, poliție și jandarmerie, cu implicarea a numeroase organizații maghiare șovine și cu implicarea unei părți a populației maghiare din Transilvania.

Condamnăm de asemenea masacrele antimaghiare din Transilvania cu zeci (!) de victime, comise în 1944 ca represalii de către o organizație paramilitară română.

(3) Reconcilierea și coabitarea maghiaro-română trebuie să aibă la temelie legitimitatea, moralitatea, adevărul și corectitudinea. Acum, în secolul XXI, noile relații dintre Ungaria și România trebuie să fie compatibile cu noul lor statut de țări membre ale Uniunii Europene și ale NATO.” – Agerpres, 8 oct. 2013.

Domnule Kelemen Hunor, au trecut șapte ani… De ce nu ați dat curs apelului meu? Nici acum nu ar fi târziu…Insist asupra faptului că nu sunt antimaghiar. Aș spune mai degrabă că sunt filomaghiar. Ca dovadă, cei mai buni prieteni ai mei dintre colegii de clasă de la Liceul de artă din Baia-Mare au fost: Mersei Tamás (coleg de bancă), Frixeni István, Grigore Leșe, Dicső István, Gheorghe Costin, Molnár József. …Patru maghiari și doi români… Nimic nu e întâmplător…
Nu întâmplător sunt fermecat de muzica populară maghiară, dar și de cea cultă, mai ales de Franz Liszt și de Béla Bartók. Pictorii mei preferați din Școala băimăreană de pictură sunt doi maghiari: Ziffer Sándor și Nagy Oszkár (acesta din urmă era foarte bun prieten cu tatăl meu; vorbeau românește pentru că tata nu vorbea ungurește, dar Nagy Oszkár știa și românește). Îmi doresc foarte mult ca reconcilierea româno-maghiară să fie reală și să aibă loc cât mai curând. Pe undeva, ar fi un fel de reconciliere cu mine însumi. Pentru că dintre cei patru bunici ai mei, trei au fost 100% români, dar bunica după mamă avea sânge maghiar, sânge german, sânge evreiesc și sânge românesc.
Străbunicul meu după mamă, care era preponderent maghiar, inițial nu a fost de acord ca fiica lui (bunica mea) să se căsătorească cu bunicul meu, românul Vasile Mureșan. Străbunica însă, care era preponderent germană și evreică, dar și puțin româncă, a spus: „Și ce dacă-i român? Om să fie! Se căsătorește cu un om în primul rând, și abia în al doilea rând cu un român!”. Așadar, reconcilierea româno-maghiară ar fi inclusiv o reconciliere cu mine însumi,pentru că sângele apă nu se face…

Sabina Popescu: Ce părere aveți despre Revelionul TVR „Garcea și Vacanța Mare” prin comparație cu cel de la TVR-Cluj?

Sorin Ilieșiu: Am jigni Revelionul TVR-Cluj dacă l-am compara cu „Revelionul TVR-1 Garcea și Vacanța Mare”.

Abia acum, în timp ce încerc să răspund acestei întrebări, am o revelație extraordinară și îmi dau seama de realitatea ireală pe care am trăit-o în ultimele 8 zile: „Revelionul Garcea și Vacanța Mare” a fost de fapt O MEGA-DIVERSIUNE extrem de abil gândită, special concepută pentru ca „Revelionul Garcea…” să devină UN MEGA-SCANDAL CARE SĂ ABATĂ ATENȚIA presei, a opiniei publice și a clasei politice de la SCANDALUL INFINIT MAI MARE reprezentat de ÎNLOCUIREA CONDUCERII TVR-CLUJ care a difuzat programe dedicate Centenarului Trianon și Marii Uniri, cu o echipă dorită de UDMR care contestă Tratatul de la Trianon și Marea Unire.

Sunt absolut convins că „Revelionul Garcea…” a fost a fost o diversiune, o capcană în care am fost prinși cu toții. Inclusiv eu!

Aparent, Doina Gradea, care excelează în apărarea propriilor interese, a acționat ca și cum ar vrea să-și provoace demiterea. Aparent! Dar în realitate Doina Gradea a acționat conform unui scenariu profesionist primit probabil de la cei mai buni specialiști în diversiune, moștenitorii KGB-ului. Totul a fost premeditat astfel încât scandalul să fie cât mai mare și cât mai revoltător. Și a fost!

…Da! A fost o diversiune perfect reușită, extrem de subtilă, demnă de a fi analizată în manuale universitare și în teze de doctorat.

Cine ar putea crede că Doina Gradea, care timp 300 de zile de când suntem în stare de urgență și de alertă, s-a remarcat prin exces de zel în a respecta cu cea mai mare rigoare și strictețe absolut toate deciziile pentru combaterea răspândirii epidemiei, nu și-a dat seama că „Revelionul Garcea” este atât împotriva legii cât și a intereselor ei de a rămâne șefa TVR?

Doina Gradea a fost cel mai important actor al acestei diversiuni. O diversiune împotriva statului naţional român, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Sper însă că de azi înainte presa, opinia publică și clasa politică își vor da seama că au fost victimele acestei teribile diversiuni, și, ca urmare, vor acorda atenția cuvenită uriașului SCANDAL ANTICONSTITUȚIONAL și ANTIROMÂNESC de la TVR-CLUJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here