Cazurile de tâlhărie care au dus la prinderea lui Sorin Muresan, locotenentul lui Toma Rus, au fost anchetate la început de poliţiştii din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj. Cei de la IPJ Cluj au început să lucreze cu procurorii DIICOT Arad din octombrie 2013. Culmea este că Sorin Mureşan, zis Luduşu, a instigat la distrugerea unui autoturism marca Land Rover în aprilie 2014, iar acesta nu avea filaj pe el în acel moment. Mai mult, poliţiştii de la IPJ Cluj nu găsiseră autorul celor două anchete preluate de DIICOT Arad şi le-au marcat ca ”Autor Necunoscut”- AN.
Poliţiştii din cadrul IPJ Cluj spun că au muncit foarte mult în acest dosar, dar ancheta a fost desăvârşită de DIICOT Arad. Cu toate că există cooperare între cele două structuri, vrem să ridicăm o întrebare simplă: Cine l-a arestat pe Sorin Muresan?
Întrebările care se ridic în urma anchetei
Unii poliţişti de la IPJ Cluj poate chiar au lucrat la cazul Luduşu. Un valutist escrocat de 60.000 de euro în plină stradă şi ulterior o maşină incendiată în municipiul Cluj-Napoca. Două cazuri care arată cât de periculos poate fi municipiul Cluj-Napoca. Cu toate că aceşti oameni care fac parte din acest grup infracţional sunt după gratii şi vor mai sta o lună acolo, Clujul nu rămâne un oraş sigur. Efortul procurorilor de la DIICOT Arad a depăşit efortul celor de la IPJ Cluj. Cu toate că poliţiştii clujeni trebuiau să descopere că acea maşină urma să fie incendiată în Cluj-Napoca nu a existat nici un filaj pe Sorin Muresan. Probabil nimeni nu s-ar fi gândit că locotenentul lui Toma Rus este un om de care se poate atinge cineva.
Omul de bază al lui Toma Rus rămâne în arest
Interlopul clujean Sorin Muresan, poreclit Ludusu, omul de baza al lui Toma Rus, rămâne încă 30 de zile in arest, au decis magistraţii de la Tribunalul Arad. Faptul că presa din Cluj nu scrie despre acest interlop periculos este cu atât mai îngrijorător cu cât acesta şi-a permis să ordone incendierea unei maşini în Cluj-Napoca şi intenţiona să îi facă rău familiei proprietarului autovehiculului. Din acest motiv, magistraţii Tribunalului Arad au decis ca Luduşu, alături de Şărban Ioan Cătălin si Burz Eugen Teodor, membrii grupului infracţional organizat, să rămână în arest încă 30 de zile. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.
Ce spun judecătorii
“În baza art. 234 alin. 1, art. 235, art. 236, raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad şi prelungeşte arestarea preventivă a inculpaţilor: 1) ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN – 2) BURZ EUGEN TEODOR – 3) MUREŞAN SORIN MIRCEA – pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 27 septembrie 2014 şi până la data de 26 octombrie 2014, inclusiv. Respinge cererea formulată de inculpaţii Şărban Ioan Cătălin şi Mureşan Sorin Mircea, prin apărători de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, prevăzut de art. 202 alin. 4 lit. b Cod procedură penală, precum şi cererea subsidiară, de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, prevăzut de art. 202 alin. 3 lit. d Cod procedură penală. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, dispune virarea sumei de 100 lei, onorariu avocat din oficiu din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Arad. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 24 septembrie 2014, ora 11,00”, au arătat magistraţii Tribunalului Arad.
Grupul infracţional organizat
Totodată mai multe persoane au fost duse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Arad. În urma audierilor, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor: Şărban Ioan Cătălin, Burz Eugen Teodor şi Sorin Mureşan, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tâlhărie, tâlhărie calificată şi distrugere.
Conform probelor din dosar, faţă de inculpatul Şărban Ioan Cătălin există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2012 a iniţiat şi constituit pe teritoriul României o grupare de crimă organizată care acţiona în mod coordonat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, obţinând beneficii materiale şi financiare. La acest grup au aderat şi inculpaţii Burz Eugen Teodor, Mureşan Sorin Mircea şi suspecţii Butnaru Tudor (cetăţean moldovean), Grişco Artiom (cetăţean moldovean), precum şi alte persoane, în scopul comiterii unor infracţiuni grave.
Furt de 220.000 de euro
Astfel, din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că:
1)În data de 10.10.2013, în jurul orelor 17.50, în mun.Arad, prin violenţă, sub coordonarea directă a inculpatului Şărban Ioan Cătălin, suspectul Butnaru Tudor şi încă o persoană de sex masculin (rămasă neidentificată până în prezent), au deposedat un bărbat de o geantă în care se afla suma de 220.000 lei (50.000 Euro). Ulterior, au părăsit locul faptei cu un autoturism marca VW Golf III, de culoare vişinie, cu numere de înmatriculare de Bulgaria, la volanul căruia se afla inculpatul Burz Eugen Teodor;
2)În data de 16.03.2014, în jurul orelor 23.00, la instigarea inculpatului Mureşan Sorin Mircea, sub coordonarea directă a inculpatului Şărban Ioan Cătălin, suspecţii Butnaru Tudor şi Grişco Artiom au distrus prin incendiere autoturismul marca Land Rover, parcat pe o stradă din municipiul Cluj- Napoca. Prejudiciul cauzat persoanei vătămate (proprietarul autoturismului) este în valoare de 30.500 lei;
3)În cursul dimineţii de 25.04.2013, în jurul orelor 08.00, sub coordonarea directă a inculpatului Şărban Ioan Cătălin, suspectul Butnaru Tudor şi o altă persoană de sex masculin (rămasă neidentificată până în prezent), au atacat un alt bărbat din municipiul Cluj-Napoca în timp ce acesta se deplasa de la domiciliu spre parcarea din apropierea blocului. Prin exercitarea de violenţe şi ameninţări, cei trei membri ai grupării l-au deposedat de geanta pe care o avea asupra sa, în care se aflau diverse acte precum şi suma de 273.819,8 lei.
Cei trei inculpaţi reţinuţi vor fi prezentaţi Tribunalului Arad cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, arată procurorii DIICOT în cadrul comunicatului oficial.