Fosta ministră al Sănătății și managera al Spitalului Județean din Baia Mare, Sorina Pintea, se află la un pas de verdictul definitiv într-un dosar penal în care este acuzată de luare de mită în formă continuată. După un proces care a durat aproape cinci ani și a cunoscut zeci de amânări, transferuri între instanțe și o anchetă spectaculoasă a DNA încheiată cu un flagrant în biroul spitalului, Curtea de Apel Cluj a fixat pentru 16 aprilie 2025 termenul de pronunțare.

Pintea este acuzată că a pretins și primit mită în două rânduri, în total aproximativ 10.000 de euro și 120.000 de lei, în legătură cu recepția lucrărilor de amenajare a unei săli de chirurgie cardiovasculară.

Flagrantul

Pe 28 februarie 2020, DNA a organizat un flagrant în sediul Spitalului Județean din Baia Mare. Potrivit anchetatorilor, Sorina Pintea a primit banii printr-un intermediar, administratorul unei firme care devenise între timp colaborator al procurorilor. Suma: 120.000 lei, adică 7% din valoarea fără TVA a contractului de amenajare a sălii de chirurgie. Înainte de asta, în decembrie 2019, ar fi primit deja 10.000 de euro, tot în incinta spitalului.

Faptele au avut loc la scurt timp după ce Pintea s-a întors în funcția de manager al spitalului, în noiembrie 2019, după ce fusese revocată din funcția de ministru al Sănătății în urma căderii Guvernului Dăncilă.

DNA a adunat probe din toate direcțiile: interceptări, fotografii cu bancnotele numerotate, denunțuri, percheziții informatice, zeci de volume de dosar. De altfel, martorii au fost audiați și reaudiați, iar instanța a admis declasificarea unor discuții telefonice, expertize grafoscopice, și chiar mesaje WhatsApp transmise de martori în timp real grefierului de ședință.

Pintea: “Nu recunosc. Totul a fost o înscenare.”

Fosta ministră nu a recunoscut faptele, iar apărarea a contestat probele, invocând inclusiv modul în care a fost organizat flagrantul, dar și contextul personal: starea sa de sănătate. Având o afecțiune autoimună gravă, Pintea a fost nevoită să lipsească de la mai multe termene, iar avocații săi au invocat abuzuri procesuale și „vânătoare mediatică”.

La termenul din 8 martie 2024, inculpata a fost audiată, dar audierea a fost întreruptă de o scenă mai puțin obișnuită: martorul-cheie, trimis să caute un e-mail relevant pentru apărare, s-a întors în sala de judecată în timpul audierii și a transmis captura prin WhatsApp grefierului, care a trimis-o mai departe procurorului și avocatului.

Tot atunci, Pintea a depus un biblioraft plin cu documente și fotografii, încercând să demonstreze că acuzațiile DNA sunt nefondate și că întreaga poveste are substrat politic și economic.

Dosar greu, traseu complicat

Inițial judecat la Tribunalul București, dosarul a fost plimbat între instanțe, după ce s-a constatat un conflict negativ de competență. În cele din urmă, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca Tribunalul Maramureș să judece cauza. Dar nici acolo procesul nu a mers lin: s-au înregistrat cereri de recuzare, schimbări de complet, strămutări, și, în final, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, unde a fost pronunțată, pe 26 aprilie 2024, sentința pe fond.

Fosta ministră a Sănătății, Sorina Pintea, a fost condamnată pe fond la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare de către Tribunalul Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Judecătorii au stabilit că, în perioada în care ocupa funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, Pintea a pretins și a primit în două rânduri sume de bani în valoare totală de 10.000 de euro și 120.000 de lei, în legătură cu recepționarea unor lucrări de amenajare și cu plata facturilor aferente unui contract derulat de spital.

Verdictul așteptat cu sufletul la gură

Pe 16 aprilie 2025, justiția va rosti, în sfârșit, un verdict într-un caz care a explodat în presă, a împărțit opinia publică și a pus din nou sub lupă modul în care sunt gestionate achizițiile în spitalele publice.

Va fi Sorina Pintea achitată sau condamnată definitiv pentru luare de mită? Rămâne de văzut. Cert este că, indiferent de verdict, acest proces a devenit un simbol al confruntării dintre sistemul de sănătate și justiție, dintre politică și corupție, dintre acuzații spectaculoase și dreptul la apărare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.