Sorina Seleşiu, judecător de pe secţia civil, a fost desemnată câştigătoarea concursului pentru şefia Tribunalului Cluj pentru un mandat de trei ani. “Eterna” candidată, magistratul Alexandrina Rădulescu, rămâne la statutul de vicepreşedinte, aceasta făcând opoziţie în cadrul şedinţelor de conducere ale instanţei.

Conducere nouă pe toate liniile la Tribunalul Cluj. Preşedintele instanţei a fost aleasă din rândul secţiei civile, fapt care ar putea părea o premieră după ce instanţa a fost condusă timp de trei mandate de către o judecătoare de penal, Sorina Siserman. De altfel, doi dintre şefii de secţii şi-au început mandatele în cursul anului 2013, iar secţia civilă îşi va desemna preşedintele în cursul anului 2014. Oficialii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să analizeze în cursul unei şedinţe din luna decembrie validarea concursului, fapt care reprezintă doar o formalitate.

Magistratul Alexandrina Rădulescu nu a fost de acord cu numirea Sorinei Seleşiu nici în funcţie de conducerea interimară, sperând ca ea sau Luca Emese, vicepreşedinţii Tribunalului Cluj, să ocupe această funcţie pe o poziţie interimară. De altfel, aceasta se opune în cadrul şedinţelor de colegiu directoral noilor măsuri adoptate de noua conducere, cum ar fi creşterea numărului de dosare care se judecă într-o zi la secţia de contencios administrativ. Propunerea vine în ideea de a judeca cu o mai mare celeritate cauzele, în schimb judecătorul nu a dorit ca în fiecare zi să se judece câte cinci cauze având în vedere că personalul acestei secţii nu este unul complet. De altfel, Alexandrina Rădulescu nu reuşeşte să câştige concursul pentru şefia Tribunalului Cluj, ea având şi în trecut alte tentative de a ocupa această poziţie, pierzând în faţa magistratului Sorina Siserman, transferată la Curtea de Apel Cluj.

Secţia Penală din cadrul Tribunalului Cluj este condusă începând cu 20.06.2013 pentru trei ani de Alina Camelia Ţopan. Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale este, începând cu 18.07.2013, sub şefia judecătorului Maria Francesca Bujor pentru următorii trei ani. Oficialii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor organiza un nou concurs pentru preşedintele secţiei civile, care cel mai probabil va avea loc în 2014. Sorina Seleşiu a fost, începând cu 29.06.2013, preşedintele Judecătoriei Cluj-Napoca pe o perioadă interimară de şase luni, iar în acea perioadă secţia civilă a Tribunalului Cluj a fost condusă aleator judecătorii din cadrul secţiei. Surse din cadrul Tribunalului Cluj ne-au declarat că secţia civilă ar putea fi preluată interimar de către vicepreşedintele instanţei, Luca Emesse.

Sorina Seleşiu a fost delegată din 20.06.2013 la şefia Tribunalului Cluj pentru o perioadă de şase luni.

 

Propunerea Curţii de Apel

„Domnul judecător Valentin Mitea, președintele Curții de Apel Cluj, solicită membrilor Colegiului de conducere avizarea propuneri de delegare a doamnei judecător Sorina Seleșiu în funcție de președinte al Tribunalului Cluj, arătând că, prin această propunere, dorește să consolideze echipa de conducere a Tribunalului Cluj, apreciind că este o instanță cu un volum foarte mare de activitate, situație care se regăsește și la unele din judecătoriile din circumscripția teritorială, vizată fiind în special Judecătoria Cluj-Napoca. De asemenea, arată că experiența acumulată de doamna judecător Seleșiu Ana Sorina la Judecătoria Cluj-Napoca, instanță la care a fost delegată în funcție de președinte, în cursul anului 2012, îl îndreptățește să aprecieze că doamna judecător este serioasă și implicată, apreciind că există un bun dialog între dânsa și cei doi vicepreședinți ai instanței”, se arată în şedinţa Consiliului de Conducere a Tribunalului Cluj din 20 mai 2013.

„Noua preşedintă a tribunalului este doamna judecător Sorina Seleşiu. S-a finalizat concursul. Nu sunt sigur dacă CSM a dat o hotărâre de numire, dar este declarată admisă. E clar că va fi preşedintele tribunalului”, a declarat în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj magistratul Petru Urs, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj.

«Colegiul de conducere, analizând propunerea Preşedintelui Curţii de Apel Cluj, de delegare a doamnei judecător Seleşiu Ana Sorina în funcţia de preşedinte al Tribunalului Cluj, votează după cum urmează: patru voturi pentru, o abţinere (a doamnei jud. Seleşiu Ana Sorina) şi un vot împotrivă (al doamnei vicepreşedinte Rădulescu Alexandrina).

Se consemnează opinia separată a doamnei vicepreşedinte Rădulescu Alexandrina după cum urmează: opinia divergentă pentru delegarea pe funcţia de preşedinte al Tribunalului Cluj a actualului preşedinte al Secţiei Civile doamna judecător Sorina Seleşiu. În preambul, amintesc că aş fi votat pentru un aviz de delegare în favoarea doamnei vicepreşedinte, judecător Emese Luca. Regulamentul nu conturează criteriile pentru care se acordă avizul consultativ pentru delegarea unui judecător pentru funcţia de conducere (spre deosebire de avizul colegiului pentru ocuparea funcţiei de preşedinte de secţie). În aceste condiţii, criteriile în virtutea cărora am votat sunt legate de rezultatele pe care l-am perceput în exercitarea funcţiei de conducere. În opinia mea , performanţa este o chestiune vizibilă, cel puţin în interiorul instanţei ; e de dorit să se observe şi din exterior. Se exprimă prin rezultate care trebuie să fie vizibile prin analiza criteriilor şi a indicatorilor de performanţă. Amintesc rezultatele vizibile ale Secţiei civile, apreciate de mine în raport de criteriile de performanţă şi de cerinţele prevăzute în ROI şi de care am ţinut cont în exprimarea votului negativ:- schema de judecători şi grefieri este supradimensionată de cel puţin 2 ani în raport cu volumul cauzelor; acest fapt a generat un dezechilibru vădit între secţii cu consecinţă că pentru Secţia Mixtă, în toate cauzele din stadiul procesual recurs, dosarele să primească termene care pun în pericol respectarea cerinţei procesului echitabil sub aspectul respectării termenului rezonabil. Opoziţia pentru redimensionarea componenţei secţiilor în Colegiul de conducere a generat un conflict formal, (Solicitarea înregistrată cu nr.1451/24 aprilie 2013 a celor nouă judecători din cadrul

Secţiei Mixte) soluţionat cu succes de preşedintele Curţii de Apel Cluj în cursul lunii mai 2013. În urmă cu câteva luni, în condiţiile aceluiaşi dezechilibru de volum de cauze, nu s-a agreat de către judecătorii care reprezintă Secţia civilă transferul, la cerere, al unui judecător de la Secţia Civilă către Secţia Mixta”, se arată în ședința de conducere a Tribunalului Cluj din 20 mai 2013.

 

Gică Contra de la Tribunal

Alexandrina Rădulescu s-a opus şi în prima şedinţă a noii conduceri interimare.

 

“Doamna judecător Monica Trofin, ca reprezentant în colegiu al Secţiei mixte, arată că a consultat colectivul de judecători ai acestei Secţii şi sunt de acord cu majorarea cu 5 dosare/şedinţă, începând cu luna ianuarie 2014. Doamna judecător Seleşiu Sorina arată că a consultat, la rândul său, colectivul de judecători ai Secţiei mixte şi apreciază că măsura privind majorarea numărului de cauze/şedinţă este justificată. Doamna judecător Rădulescu Alexandrina apreciază că se impune amânarea discutării acestor aspecte până la completarea numărului de judecători pe Secţia mixtă. Colegiul de conducere, analizând propunerea doamnei preşedinte Sorina Seleşiu, votează după cum urmează: 4 voturi pentru majorarea cu 5 dosare/şedinţă, începând cu luna ianuarie 2014; 2 voturi împotrivă ( Rădulescu Alexandrina şi Cociş Liana, care apreciază că este necesară amânarea discuţiei până după completarea numărului de judecători ai Secţiei mixte.)”, se arată în ședința de conducere a Tribunalului Cluj din 5 iulie 2013.

 

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

  1. Suuuuper! La fix! Gaina e numai buna pentru „supravietuirea” cartelului de spagarite din tribunal! Toate gastile o agreeaza pe Gaina! Lucrati linistite fetelor, n-aveti de ce sa mai fie teama. Deh, ati si primit „intariri” in ultima vreme din partea” dacelor libere” din nord. S-apoi cu un guru ca Unchiul Itzic, nu este sentinta pe care sa n-o puteti „face”. Cupola e inchisa! Poate ca „bozgorita” o sa va mai faca zile negre, dar nu pentru multa vreme. O „calmeaza” barbatu’ din dotare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here