Ramona Coleșa, soția deputatului AUR Alin Coleșa, susține că primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, o amenință cu evacuarea din cabinetul de medicină dentară din localitate în care își desfășoară activitatea de 11 ani. Edilul a inițiat chiar o Hotărâre de Consiliu Local prin care dorea să rezilieze contractul de concesiune încheiat în anul 2014, însă consilierii s-au opus. 

Ramona Coleșa și-a început activitatea de medic dentist în comuna Beliș la data de 10 iunie 2011, deținând un spațiu medical în incinta dispensarului din comună printr-un Contract de Comodat încheiat cu Consiliul local Beliș, reprezentat de primarul Crainic Viorel. Trei ani mai târziu, în 18 iulie 2014, la recomandarea Curții de Conturi aflată în control la Primăria Beliș la acea dată, a fost chemată să semneze Contractul de Concesiune pe care Viorel Matiș îl vrea reziliat din motive numai de el știute. 

Soția deputatului AUR de Cluj susține că de la data în care a fost încheiat contractul până în prezent a plătit redevența la zi și a prestat fără întrerupere servicii medicale de medicină dentară.  Ramona Coleșa a încercat în repetate rânduri să obțină prelungirea concesiunii pentru o perioada de cel puțin zece ani pentru a putea demara procedurile de atragere a fondurilor europene sau guvernamentale pentru renovarea și dotarea cabinetului de medicină dentară, însă fără izbândă.  

De asemenea, aceasta a solicitat să i se acorde un spațiu mai mare, beneficiind în acest moment de numai 17,39 metri pătrați, pentru a optimiza modul în care își desfășoară activitatea și pentru a-i sprijini pe pacienții care au nevoie de servicii medicale și sunt nevoiți să aștepte într-o sală fără încălzire și electricitate. Tot ce a primit au fost numai uși trântite în nas. 

Viorel Matiș vrea rezilierea contractului de concesiune cu orice preț 

În urmă cu câteva luni, Ramona Coleșa a mai primit încă o lovitură din partea primăriei: administrația locală are în plan reabilitarea clădirii dispensarului în incinta căruia funcționează și cabinetul stomatologic fără să emită o înștiințare sau să ceară vreun acord din partea medicului. Mai mult, primarul Viorel Matiș a inițiat un proiect de Hotărâre privind rezilierea Contractului de concesiune  încheiat în 18 iulie 2014. 

Potrivit proiectului de Hotărâre se propunea rezilierea „contractului de concesiune nr.1/18.07.2014, încheiat între Consiliul Local Belis în calitate de concedent şi Colesa Ramona în calitate de concesionar, având ca obiect concesionarea unui spațiu în suprafață de 17,39 mp., spațiu situat în incinta Dispensarului Uman Belis, cu destinatia Stomatologie.” 

Primarul a motivat următoarele: „Contractul de concesiune nr. 1/18.07.2014 se realizează deoarece nu are bază legală la încheierea contractului de concesiune. Contractul de concesiune s-a încheiat fără a avea la baza un act administrativ. 

Prin urmare, Ramona Coleșa le-a cerut consilierilor locali din comuna Beliș adoptarea de urgență a unei hotărâri care să consolideze contractul de concesiune, nu să-l rezilieze. 

„În ceea ce privește proiectul de Reabilitare și dotare a Dispensarului, solicit verificarea urgentă a contextului legal al aprobării acestuia în condițiile în care în cadrul dispensarului se află trei contracte de concesiune active pentru cabinetul stomatologic, cabinetul de medicină de familie și farmacie. 

Prin rezilierea contractului de concesiune a cabinetului stomatologic, interesul public este grav afectat, cel mai apropiat cabinet de medicină dentară fiind la 25 km de Beliș. De asemenea, dispensarul intrând în proces de reabilitare, renunțarea la Cabinetul stomatologic deja în funcție, vă priva cetățenii pe termen lung de accesul la serviciile stomatologice. Un eventual proces în justiție ar costa comuna timp și bani, fiind o povară nedorită pe umerii comunității.”, a explicat Ramona Coleșa în solicitarea adresată consilierilor locali din Beliș.   

Pacienții erau nevoiți să stea într-un hol neîncălzit, fără lumină

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, a declarat pentru Gazeta de Cluj că a luat parte la ședința Consiliului Local Beliș  în care a fost supus la vot proiectul de hotărâre prin care se dorea rezilierea contractului de cesiune, însă consilierii au înțeles argumentele pe care deputatul și soția acestuia le-au adus și nu au fost de acord cu propunerea primarului.   

„Soția mea a preluat printr-un contract de comodat un cabinet aflat în incinta dispensarului Beliș în anul 2011. Trei ani mai târziu, în 2014, Curtea de Conturi a efectuat un control în urma căruia i s-a solicitat să facă un contract de concesiune. De-a lungul timpului, soția mea a cerut un spațiu suplimentar pentru că dispensarul are aproximativ 400 de mp, din care erau folosiți aproximativ 100 de metri pătrați pentru farmacie și cam tot pe atât pentru cabinetul de medicină de familie, iar spațiul în care soția mea își desfășoară activitatea are o suprafață de 17 metri pătrați.

Din acest motiv, pacienții erau nevoiți să stea într-un hol neîncălzit, fără lumină. De multe ori, ca să se încălzească îi chema în cabinet. Erau tot felul de probleme pe care a încercat să le rezolve în interesul pacienților, însă nu a fost niciodată ascultată. Făcând diferite demersuri, în urmă cu aproximativ 2 luni de zile, în urma unei cereri ce trebuia să fie discutată într-o ședință de consiliu, am fost împreună cu soția mea ca să vedem până la urmă de ce nu se rezolvă problema.

Ca să aflăm mai târziu că este programată și aprobată o investiție pentru reabilitarea dispensarului. De-a lungul timpului noi am mai auzit de cel puțin trei reabilitări de acest gen, făcute mai mult pe hârtie. S-au cheltuit sume mari pentru ca în final să nu se facă mare lucru.  Soției mele i s-a refuzat cererea spunându-i-se că după reabilitarea clădirii vor avea în vedere acest aspect. Dar este un nonsens pentru că nu se poate face o reabilitare la un cabinet de medicină dentară fără un proiect care să țină seama de necesitățile acelui spațiu. Am întrebat cum se poate face o investiție fără un plan la bază, conform destinației locului.

Mai mult, am cerut planul, dar nu mi l-au dat. Soția mea a reușit să vadă proiectul de construire și, întradevăr, toate erau puse fără nicio logică și fără nicio legătură cu realitatea. Spre exemplu, în locul spațiului în care funcționează cabinetul de medicină dentară a fost pusă o recepție. Cineva a făcut proiectul ca să se aprobe un plan și să se cheltuie niște bani. Mai mult, eu am fost și la Prefectură să văd din ce cauză nu mi se pun la dispoziție acele documente, să văd dacă este în regulă.

După cum mă așteptam, mi s-a confirmat că nu este în regulă ce se întâmplă. Ca intimidare, primarul comunei Beliș a inițiat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care cere rezilierea contractului de concesionare. Hotărârea nu a fost votată pentru că am fost acolo, însoțiți de un avocat, am adunat zeci de pacienți și primarul nu a reușit să-i influențeze nici măcar pe consilierii de la PSD. Într-o conjunctură normală, i-ar fi dominat și determinat să voteze după bunul lui plac.”, a declarat deputatul Alin Coleșa. 

Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat și pe primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, însă acesta ne-a comunicat că nu are în plan să o evacueze pe Ramona Coleșa din cabinetul pe care îl deține, iar la celelalte întrebări, vizibil deranjat de subiect, a refuzat să răspundă și ne-a închis telefonul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.