Magistratii Curtii de Apel Cluj au respins exceptiile formulate de catre sotii Sonia Natalia si Ioan Gheorghe Crecan, precum si de catre afaceristul Sorin Chezan, patronul companiei Ianus Srl, pentru constatarea nelegalitatii actului de sesizare a instantei si a refacerii acestuia, in dosarul in care acestia sunt trimisi in judecata pentru infractiuni de falsificarea a unor declaratii in vederea obtinerii de fonduri europene, scrie bzc.ro.

Constantand legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala, instanta a dispus inceperea judecatii in cauza privind pe inculpati, sub aspectul comiterii infractiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete si complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.

La inceputul lunii ianuarie a acestui an, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie-Serviciul Teritorial Cluj dispuneau trimiterea in judecata, in stare de libertate, a sotilor Sonia Natalia si Ioan Gheorghe Crecan si al firmei administrate de cea dintai intr-un dosar ce priveste obtinerea ilegala de fonduri europene. Salajeanca este acuzata de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, iar sotul sau, de complicitate in savarsirea aceleiasi infractiuni. In acelasi dosar este incriminat si omul de afaceri Sorin Chezan, dar si compania acestuia, Ianus SRL, tot pentru complicitate. „La data de 12 noiembrie 2012, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si inculpata SC Sim Consulting SRL s-a incheiat un contract de finantare ce avea ca obiect acordarea unei finantarii nerambursabile pentru implementarea proiectului  intitulat : Amenajarea Centrului de Afaceri „Smart Business Center” in municipiul Zalau, judetul Salaj. In vederea achizitiei de lucrari de constructii in cadrul proiectului mentionat, inculpata  SC Sim Consulting SRL a urmat procedura cererii de oferte, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai mic, in urma careia a fost desemnata castigatoare Ianus SRL. Acest lucru a fost posibil prin fraudarea procedurii de catre inculpata Crecan Sonia Natalia, care a intocmit si depus cererile cu oferte, printre care si cea a SC Ianus SRL”, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie. Potrivit sursei citate, doua dintre oferte au fost intocmite in intregime de beneficiar, iar cea de-a treia, „emisa” de Ianus SRL (castigatoarea procedurii), cu exceptia propunerii tehnice pe partea electrica, a fost intocmita tot de beneficiar.

Anchetatorii au aratat ca in demersurile sale infractionale, Sonia Crecan a fost sprijinita si de ceilalti doi inculpati care s-au inteles anterior cu privire la intocmirea si depunerea ofertei Ianus SRL in conditiile de mai sus. Ulterior, societatea SIM Consulting a incasat de la Autoritatea Contractanta 997.921,31 lei. In aceasta cauza, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene s-a constituit parte civila, cu suma de 909.331,45 lei, diferenta de 88.589,86 lei fiind recuperata de la firma amintit.

Anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ale firmei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.