Traian Onuc (fost Floarea Ianson) este deja un nume cunoscut în Cluj. Tânărul dezvoltator imobiliar este acuzat de peste 100 de persoane pentru înşelăciune, pe rolul instanţelor de judecată fiind două procese împotriva acestuia, unul în care este trimis în judecată, iar în altul este cercetat. După ce le-a vândut oamenilor iluzii cu zeci de mii de euro, Onuc construieşte încă un bloc ilegal. În proiectul imobiliar ilegal este implicat şi soţul unei foste consiliere locale şi totodată, fost director adjunct al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

 

Traian Floarea Ianson, cunoscut acum sub numele de Traian Onuc le-a promis oamenilor că le vinde apartamentele din trei blocuri (două pe strada Miko Imre f.n şi un alt bloc pe strada Fabricii nr. 65-67), dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

anca muresan

Niciunul dintre proiectele derulate de acesta nu respectă autorizaţia de construire, în fapt, oamenii au cumpărat apartamente în clădiri autorizate ca birouri. Ba mai mult, Onuc a vândut de mai multe ori acelaşi apartament la clienţi diferiţi sau apartamente la etajul 9, într-un bloc care în realitate are 8 etaje sau situate la etajul 5, deşi imobilul a fost avizat doar cu 3 etaje şi etajul 4 retras. Din acest motiv, cumpărătorii nu au putut să-şi intabuleze locuinţele şi îl acuză pe Traian Onuc că le-a nenorocit viaţa, aceştia trăind acum în condiţii inumane, constrânşi fiind de faptul că şi-au irosit economiile de-o viaţă, iar acum nu mai au nimic.

Tupeu fără margini

Deşi are interdicţie de a mai vinde apartamente în blocurile ilegale pe care le-a edificat, Traian Onuc e de neoprit, încercând să-şi ducă la bun sfârşit misiunea şi anume să-şi vândă toate apartamentele din blocul ilegal de pe strada Miko Imre f.n. Aproape zilnic, Onuc posta pe site-urile de profil anunţuri imobiliare prin care încearcă să vândă apartamente în diferite locaţii, folosindu-se de descrieri diferite şi de poze care nu reflectă realitatea.

Asta nu e tot! Onuc s-a apucat de construit încă un bloc, tot ilegal, între cele două de pe strada Miko Imre, ridicate în aceleaşi condiţii. Sesizarea a fost transmisă reprezentanţilor primăriei de către o clujeancă care a semnalat faptul că ”pe strada Miko Imre la nr. 14 se lucrează la un nou bloc fără autorizaţie de construcţie”.

Primăria Cluj-Napoca a răspuns că proprietarul terenului, beneficiarul Horaţiu Mureşan, a fost sancţionat pentru lucrările ilegale demarate.

”În urma solicitării dvs. privind lucrările ce se execută pe str. Miko Imre nr.12-14,Cluj-Napoca,vă comunicam că dl. Mureşan Horatius, a fost sancţionat contravenţional pentru începerea de lucrări fără autorizaţie de construire, între imobilele C1 si C2. Pentru continuarea acestora, au fost începute demersurile în vederea sesizării organelor de urmărire penală”, spun reprezentanţii primăriei.

O fostă consilieră locală muşcă o felie de caşcaval

Autorizaţiile pentru blocurile construite de Traian Onuc s-au emis pe numele Sebastian Horaţiu Mureşan şi a soţiei acestuia, fostă consilieră locală PSD.

”În luna septembrie 2015, poliţia locală a fost să verifice stadiul lucrărilor, dar verificarea a fost obstrucţionată de către constructor şi proprietar, fapt pentru care s-a întocmit un proces verbal de constatare a contravenţiei prin care s-a stabilit sancţiunea de 10.000 de lei şi s-a dispus oprirea lucrărilor. La verificarea din 10 noiembrie 2015, s-a constatat faptul că lucrarea a fost continuată, fapt pentru care poliţia locală a întocmit plângere penală. În cursul zilei de 11 noiembrie 2015, inspectorilor le-a fost prezentată documentaţia de către proprietari şi au constatat faptul că nu se respectă AC. A fost înştiinţat ISU, având în vedere faptul că persoanele care s-au mutat în spaţiile de acolo fac foc în incinta construcţiei.

Legat de AC (autorizaţia de construire) – Miko Imre s-a emis AC nr. 2221/2008 pe numele Mureşan Horaţiu Sebastian pentru birouri, regim de înălţime S+D+P+8E, iar în 2013 s-a prelungit prin AC nr. 11 pentru continuare şi finalizare lucrări”, a răspuns primăria legat de construcţia de pe Miko Imre nr. 14.

Potrivit site-ului Primăriei, autorizaţia pentru continuarea lucrării emisă în 2013 îi avea ca şi beneficiari pe lângă Sebastian Horaţiu Mureşan şi pe soţia acestuia, Angela Anca Mureşan şi Stefan şi Matilda Konya.

Pe vremea aceea, în 2013, Angela Anca Mureşan, de profesie jurist, era consilier local şi preşedinte al organizaţiei de femei a PSD Cluj-Napoca, când preşedintele partidului social-democrat era Mircea Jorj. La sfârşitul anului 2013, Anca Mureşan şi-a dat demisia din Consiliul Local al Cluj-Napoca pentru postul de director adjunct al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) , al cărui director este orădeanul Marcel Ioan Boloş, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Trei ani mai târziu, Anca Mureşan a fost concediată de la ADRNV, iar în martie 2016 aceasta a dat în judecată Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Consiliul pentru Dezvoltare Regională (din cadrul ADRNV) contestând decizia de concediere. Dosarul a fost plimba între instanţe, ajungând într-un final la Curtea de Apel Cluj, instanţă care se va pronunţa definitiv în această cauză.

Pe vremea când era consilier local, Anca Mureşan deţinea şi funcţia de director la SC Napotransgrup SRL, dar a omis să treacă în declaraţia sa de avere veniturile de la această firmă. În prezent, firma este administrată de Rodica Doina Pop, o doamnă în vârstă de 73 de ani cu domiciliul în Turda. În această firmă, asociatul lui Mureşan era Călin Pescariu din Turda care în prezent lucrează ca şi inginer la ADR Nord Vest, la aceeaşi instituţie unde Anca Mureşan era director adjunct.

Sebastian Horaţiu Mureşan a mai deţinut în trecut o firmă, SC Napocamvam Impex SRL, împreună cu doamna de 73 de ani, însă firma este în prezent radiată.

 

Clujenii au cerut intrarea în insolvenţă a lui Onuc

Potrivit clujust.ro, cumpărătorii unui apartament din blocul ridicat de Traian Onuc, pe strada Miko Imre au decis să nu mai aştepte după procesul penal şi au cerut Tribunalului Specializat Cluj deschiderea procedurii insolvenţei pe numele dezvoltatorului persoană fizică pentru a-şi recupera banii. Procesul penal în care Onuc este inculpat pentru înşelăciune va dura, probabil, câţiva ani, având în vedere că sunt 130 de părţi civile. În aceste condiţii, în februarie 2017, doi soţi s-au gândit să-şi recupereze cei 22.000 euro daţi pe o locuinţă care nu a mai fost intabulată prin instanţa comercială. Legea privind insolvenţa persoanelor fizice a intrat în vigoare abia în 1 ianuarie 2018, prin urmare, Tribunalul Specializat Cluj a respins cererea de insolvenţă a lui Onuc, dar sentinţa a fost atacată cu apel, astfel că mai există o şansă la Curtea de Apel Cluj, următorul termen fiind în 29 ianuarie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.