sursă: Cotidianul

Au apărut situații atipice în care pensionații speciali din Justiție s-au reangajat și cumulează veniuri salariale și indemnizații de zeci de mii de euro.

Silviu Gabriel Barbu (53 de ani) a fost judecător până în anul 2020, după pensionare fiind numit secretar de stat – șef al Corpului de control al prim-ministrului, numit de fostul premier Florin Câțu. Din ianuarie 2024, este președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie. În 2019, în calitate de judecător la Curtea de Apel București, a respins o cerere a Ministerului Apărării Naționale care contestase prelungirea numirii, de către președintele Klaus Iohannis, în funcția de șef de Stat Major al Armatei, a lui Nicolae Ciucă, actualul președinte PNL. Barbu este absolvent al unui curs al Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații a Serviciului Român de Informații.

Declarația de avere valabilă pe anul trecut arată că, în calitate de șef la Corpul de control, a încasat 116.995 lei (circa 9.800 lei lunar), iar, ca pensionar, 273.318 lei (aproape 23.000 de lei lunar).

Mariana Alexandru, fost procuror DNA cu funcție de conducere, s-a pensionat în 2014, presa scriind că, anterior, infirmase rechizitoriul din Gala Bute în care exista doar o singură persoană trimisă în judecată. După reluarea cercetărilor, în anchetă au fost puse sub acuzare și trimise în judecată mai multe persoane, printre care Elena Udrea. În prezent, Alexandru este șef birou la DIICOT – Structura centrală, calitate în care, anul trecut, a încasat 291.432 lei net (24.300 lei lunar). Ea a menționat pensie de la Casa Națională de Pensii Publice de 338.287 lei (28.200 lei lunar), apoi pensie de serviciu de 269.096 lei (22.400 lei lunar) și diferențe de pensie de 336.474 lei.

Gheorghe Cornescu a fost procuror militar șef adjunct la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. S-a pensionat, dar a revenit în sistem ca procuror la Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați. Presa a relatat faptul că, în urmă cu câțiva ani, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a depus, la Curtea de Apel București,  o acțiune în care solicita constatarea calității sale de colaborator al fostei Poliții politice. O decizie a Curții Constituționale referitoare la funcționarea Consiliului a dus la respingerea acțiunii. În luna mai a acestui an, Cornescu a clasat un dosar penal care îi viza pe judecătorul Bogdan Mateescu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, și pe tatăl său, actual primar PNL în Govora.
În calitate de procuror la Secția Specială, dar și din procese intentate ca urmare a unor pretenții salariale din primul mandat de magistrat, el a încasat, în 2023, suma de 310.239 lei, pensia fiind de 424.632 lei (în total, o medie de circa 61.000 lei lunar).

Nelu Ciobanu (57 de ani) și George Cătălin Șerban (52 de ani) sunt secretari de stat în Ministerul Justiției (MJ). Primul a fost procuror, celălalt – judecător. G4Media.ro a dezvăluit https://www.g4media.ro/un-judecator-pensionat-recent-milionar-in-euro-si-cu-6-apartamente-numit-secretar-de-stat-la-ministerul-justitiei-a-fost-presedinte-la-tribunalul-calarasi-fieful-vicepresedintelui-pnl-iulian-dumi.html că Șerban, a cărui avere era evaluată la milioane de euro, a îndeplinit funcția de președinte la Tribunalul Călărași, fieful vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu, în prezent pus sub acuzare pentru luare de mită.

În 2023, Ciobanu a încasat de la MJ suma de 104.897 ei, iar ca ”Drepturi de pensie, inclusiv drepturi acordate prin hotărâri judecătorești” nici mai mult nici mai puțin decât 1,17 milioane lei. El a mai menționat suma de 75 de lei câștigată la Loz în plic. Șerban a avut un venit de 142.194 lei de la MJ, restanțe salariale din activitatea de judecător de 51.002 lei și 355.259 lei pensie (aproape 30.000 de lei lunar).

Florin Bălăceanu este consilier al Ministrului Justiției, activitate din care a obținut un venit pe anul 2023 de 85.994 lei, iar, ca pensioanr din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a primit 150.000 de lei. Anterior, el cumulase pensia cu venitul de consilier la Consiliul Superior al Magistraturii.

Gheorghe Stanciu a fost procuror-șef al DIICOT Vrancea, apoi procuror militar șef al Serviciului de cooperare judiciară și criminalistică la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a ieșit la pensie în mai 2023. În octombrie același an a solicitat și i s-a aprobat reîncadrarea ca procuror, fiind repartizat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. În 2023, înainte de pensionare, a încasat 217.480 lei ca procuror, iar apoi, ca pensionar, suma de 211.125 lei. În februarie 2024, a fost detașat, pentru trei ani, la Direcția Corp control a Ministrului Justiției.

Foștii judecători constituționali Toni Greblă și Simona Maya Teodoroiu au încasat, în 2023, în calitate de pensionari de la Curtea Constituțională, 320.268 lei, respectiv 383.912 lei. În prezent președinte al Autorității Electorale Permanente (262.260 lei salariu și diurnă anul trecut; mandatul a început în martie), Greblă primește, în fapt, mai multe pensii: și cea de fost senator (49.740 lei), precum și de fost avocat (18.384 lei).
Tedoroiu este deputat (137.256 lei în 2023).

În ciuda mai mult tentative ale partidelor, până în prezent intenția de a interzice cumulul pensiei cu salariul la stat a fost declarată drept neconstituțională. Date recente arată că, în aprilie 2024, pensia medie a unui fost magistrat era de 24.000 de lei, cu circa 3.000 de lei mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut.

3 COMENTARII

  1. Milionari în euro de la STAT și nimeni Nimic..iar REZERVISTII MILITARI se zbat în sărăcie cu RAZBOILUL LA GRANITA……asta da TARA BANANIERA

  2. La Cluj procesul electoral a fost declarat închis, dar majoritatea președinților de secții, in general judecători, au continuat sa se ponteze obținând sume uriașe. Pe ei nu-i verifica nimeni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.