Reprezintă deja o tradiţie, în cadrul Şcolii Populare de Arte “Tudor Jarda” Cluj, ca la finalul fiecărei tabere muzicale organizată de această instituţie de educaţie, cultură şi de spectacole să aibă loc un eveniment în care să fie prezentate, în cadrul unui spectacol cu public, piesele vocale şi instrumentale pregătite de cursanţi pe durata ei. Iată că, de această dată, roadele muncii din cea de-a VIII-a ediţie a Taberei Muzicale de Iarnă de la Albac (10-14 februarie, 2020) au fost fructificate în spectacolul “Iubiri şi…iubiri”, de “Valentine’ s Day” şi de “Dragobete”, care a avut loc în comuna clujeană Frata – situată în spaţiul etnofolcloric al Câmpiei Transilvane, în care arta populară şi tradiţiile sunt acasă, iar publicul este un bun cunoscător în domeniu.


Încă din tabăra de la Albac, la repetiţia generală a spectacolului care urma să aibă loc, peste câteva ore, în Căminul Cultural din Frata, cursanţii Şcolii de Arte Cluj – mulţi dintre ei neavând încă vreo prezenţă pe scenă – se pregăteau, cu râvnă, de eveniment. Munceau toţi cei care au fost în tabără: zece cursanţi de la clasa de Instrumente de suflat a expertului Petrică Pleşca, alţi şaisprezece de la clasele de Canto popular, pregătiţi de experţii Ana Strîmturean şi Ioana Candrea şi patru de la clasa de Canto muzică uşoară, pregătiţi de prof. Mihai Ghircoiaş. Cu toţii, acompaniaţi de formaţia de muzică uşoară “Napoca” şi Taraful “Vatră de Dor”, ale instituţiei. Îl abordăm, pentru început, pe Cociş Andreas, interpret de muzică populară, de la clasa de Asistenţă artistică a expertului Ana Strîmturean.

Acesta mărturiseşte, de-a dreptul încântat, de stagiul petrecut la Albac: ”Tabăra a fost foarte interesantă, am descoperit pe parcursul ei multe lucruri noi, care m-au atras, inclusiv am aflat despre calităţile şi posibilităţile mele vocale – totul după primele pregătiri făcute în viaţa mea cu o formaţie. Am pregătit o piesă pe tema spectacolului, iubirea. Însă trebuie să adaug ceva: rezultatele dobândite m-au determinat să iau decizia ca de la anul să mă înscriu la clasa de canto muzică populară, care-mi oferă posibilitatea de a obţine o diplomă în domeniu”. Schimbăm apoi impresii, despre tabăra proaspăt încheiată, cu Gligan Irina, cursantă aflată în anul întâi la clasa de Canto popular a d-nei expert Ioana Candrea, profesor de engleză în viaţa particulară.
“Sunt din comuna Râşca şi în această tabără am încercat, împreună cu colegii şi profesorii noştri, să creăm o poveste de iubire, după un anume scenariu: băieţii pleacă în armată, fetele rămân acasă şi cântă cântece de dragoste şi dor – şi-i aşteaptă să se întoarcă. Apoi, după întoarcerea lor aceştia cântă, alături de ele, piese de dragoste. “Câte flori pe deal în flori” e cântecul pe care-l interpretez eu, cules din zona mea folclorică – şi la fel fac şi colegele, care provin din localităţi ori judeţe precum: Mărişel, Bistriţa, Huedin, Turda, Maramureş, etc. Cât pentru mine, aceasta e prima prezenţă într-o tabără muzicală şi, cu acest prilej, am dobândit convingerea că pentru a deveni artist e nevoie de foarte multe lucruri, pe lângă talent, şi anume: de muncă, dăruire, de atitudine – totul, ca să transmiţi ceva publicului. Şi, sunt sigură că pregătirea noastră din tabără va contribui la succesul spectacolului ”, mărturiseşte profesoara în vârstă de 26 de ani. O altă impresie referitoare la tabără mi-o împărtăşeşte, curând, Mihai Eduard Domokos, de la clasa de Instrumente de suflat a expertului Petrică Pleşca. A împlint – chiar în ziua respectivă, 14 februarie – frumoasa vârstă de 17 ani.
“Sunt un veteran al taberelor muzicale, participarea de acum fiind a cincea la acest gen de evenimente – iar la Albac, a doua. În fiecare tabără mă străduiesc, graţie d-lui expert Petrică Pleşca, să învăţ din ce în ce mai mult şi să devin tot mai profesionist, de aceea consider că ediţia 2020 m-a ajutat mult să mă apropii de ţelul meu, competiţia, atingându-l momentan pe cel de etapă. Am muncit în tabără, circa şase-şapte ore pe zi, şi sper ca-n viitorul apropiat, pe baza experienţei acumulate aici, să încep să particip şi eu la marile concursuri de specialitate”, declară acesta, mulţumit. Iar ultimul cursant care-şi exprimă opinia este un talentat, fost cursant, al clasei de Instrumente de suflat, Răzvan Adrian Frîncu, saxofonist, absolvent în anul 2018 al Şcolii de Arte Cluj şi actualmente membru al Tarafului “Vatră de Dor”.

Acesta ne-a mărturisit, la rândul său: “Este prima mea participare la o tabără muzicală, în calitate de membru al tarafului, ca şi cursant am participat la Tabăra de la Săcuieu, în 2018. Din această nouă postură pot să vă spun că mi-am dezvoltat abilităţile de a lucra cu cursanţii de la Canto muzică populară şi am învăţat, de asemenea, să organizez repertoriul. Pot spune acum, din proprie experienţă, că taberele muzicale au un rol esenţial în formarea interpreţilor – dar şi al nostru, al instrumentiştilor – aşa că îi încurajez şi pe alţi cursanţi să participe la taberele viitoare organizate de Şcoala de Arte Cluj”!


Curând, toată lumea a urcat în autocarul pus la dispoziţie de Şcoala de Arte Cluj şi, după circa două ore de drum sinuos prin munţi şi apoi, pe teritoriul judeţului Cluj, acesta a poposit în curtea Căminului Cultural “Ion Ploscar” din Frata. Acolo, într-o sală arhiplină, în care se aflau peste 250 de persoane şi în prezenţa primarului comunei, Vasile Trif, spectacolul de muzică uşoară şi populară a început… Cu mult aplomb, prezentarea aparţinându-i profesorului Mihai Ghircoiaş, cel mai vechi şi experimentat cadru didactic al Şcolii de Arte Cluj, coordonatorul grupei de muzică uşoară din tabără.

Şi, la începutul spectacolului, acesta a anunţat recitalul de muzică uşoară, astfel: “Veţi urmări câteva momente de muzică uşoară românească, din repertoriul Deliei, al formaţiei “Proconsul”, al Laurei Gaitanovici, etc. – dar şi cu o mică “dedicaţie” în limba engleză, “Shallow” de Lady Gaga – iar piesele vor fi interpretate de soliştii Bianca Mihaela Fărcaş, Maria Sorana Apan, Giulia Alexandra Gliga şi Ştefan Adrian Suciu, de la clasele experților Nicoleta Todoroi şi Cristina Tureanu. Cu toţii, acompaniaţi de Formaţia “Napoca”, alcătuită din Andrei Gabriel Petrean – baterie, Mihail Marenciuc – chitară bass, Larisa Dodea – chitară electrică şi subsemnatul – coordonare și clape”. Imediat după recitalul soliştilor de muzică uşoară a urmat contribuţia localnicilor, cu un autentic joc popular, prezentat de formaţia de copii “Jucăuşii din Frata”, instruiţi de Romulus Bucur şi acompaniaţi de “Trio-ul transilvan” al lui Lia Pop, care au dat întreaga măsură a talentului lor …

În deschiderea momentului folcloric, şi el consistent, a urcat pe scenă grupul de suflători ai clasei expertului Petrică Pleşca – alcătuit din Nicu Mihai Cărăian, Mihai Eduard Domokos, Bogdan Răzvan Mateş, Denis Mario Mateş, Luca Şerban Neag, Ştefan Ovidiu Oltean, Andrei Viorel Paşcalău, Rareş Pleşa, Nicolae Teofil Pop Boncea, Bogdan Dorin Stan – care a prezentat, pe tot parcursul spectacolului, alternativ, mai multe suite de joc de pe Câmpia Transilvaniei. Iată şi numele celorlalţi protagonişti din rândul grupului folcloric care s-au întrecut pe sine, şi au smuls ropote de aplauze din partea publicului: Adriana Ioana Bodea, Rareş Dan Bonda, Ioana Daniela Bucur, Fabiana Maria Cîmpean, Andreas Daniel Cociș, Larisa Bianca Faur, Ioana Mădălina Feier, Irina Alina Gligan, Teodora Martin, Ioana Alexandra Popa, Nicușor Rob, Anicuța Mariana Roșu, Larisa Ioana Sălcudean, Andreea Ramona Stan, Rafila Gabriela Varga Sava, Ovidiu Florin Varian. Iar Taraful „Vatră de Dor” – compus din Vasilian Bojan – braci, Răzvan Frâncu Adrian – saxofon, Ruben Florin Bolea – contrabas, Florin Alin Moldovan – acordeon şi Marius Cristian Moldovan – vioară şi coordonare – a fost cel care a acompaniat, de asemenea, cu binecunoscutu-i profesionalism, acest spectacol folcloric dedicat sărbătorii de „Valentine’s Day”.


În sală, printre cei prezenţi se aflau şi părinţii directorului artistic al Şcolii de Arte Cluj, dl. Marius Moldovan, originar din comuna Frata. Directorul Moldovan, în speech-ul său de după spectacol, prilejuit de oferirea diplomelor de participare la tabără a mărturisit, emoţionat, că acesta este primul spectacol susținut de el în localitatea natală, în care aceştia l-au urmărit. Iar managerul instituţiei, dl. Vasile Corpodean a menţionat, la rândul său: „Vreau să vă spun că în spatele acestui spectacol e foarte multă muncă şi destule nopţi nedormite – dar la final a rezultat satisfacţie, așa că a meritat.

S-a muncit enorm, în cele patru zile de tabără, pentru acest spectacol de „Ziua Îndrăgostiţilor” şi cursanţii noştri – de multe vârste şi ocupaţii – vă aşteaptă să ne vizitaţi şi la sediul nostru de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, din Cluj-Napoca!”


Iar concluzia serii a fost trasă, nici că se putea mai frumos, de un cuplu de pensionari din comună – Gărăian Ioan, 72 de ani şi Gărăian Maria, 65 – când bărbatul ne-a mărturisit, încântat de spectacol: „A fost frumos! Suntem bucuroşi să primim de această dată, aici, Şcoala de Arte Cluj. Ne-aţi făcut o surpriză la care nu ne-am aşteptat şi, sincer, suntem uimiţi că avem aşa ceva în judeţul Cluj. Vă aşteptăm, cu drag, şi la anul, să ne faceţi frumoasă această sărbătoare a îndrăgostiţilor”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.