Teatrul Național din Cluj Napoca și Teatrul de Păuși „Puck” capătă o concurență acerbă în zona centrală, în urma inaugurării noii săli de spectacole din cadrul Galeriei „Casa Artelor”, de pe B-dul Eroilor Nr. 16. Două companii de teatru independent s-au instaurat în cadrul acestui spațiu, renovându-l complet, în scopul găzduirii nu doar a spectacolelor de teatru, ci și a unor concerte, a unor conferințe, expoziții sau dezbateri. Cele două companii de teatru, „Magic Puppet” și „Maidan”, vor împărți spațiul cu Fundația Culturală Carpatica. Arhitectul Ionel Vitoc (care conduce Fundația Carpatica), arată că reinventarea spațiului este un gest de normalitate, după 12 ani în care s-a zbătut singur să atragă finanțări pentru evenimente culturale. „Începând de acum, vom organiza aici evenimente 7 zile din 7.

Noi, Fundația, vom ocupa sala o zi din săptămână. În rest, spațiul va aparține tinerilor actori”, a comentat Vitoc, pe care tinerii actori nu se sfiesc să-l asocieze cu un mecena.  „Sala aceasta a fost un dar de la Dumnezeu iar domnul Vitoc are ceva dintr-un mecena”, a comentat Diana Aldea, reprezentanta companiei „Maidan”.Reprezentanții celor două companii de teatru „Magic Puppet” și „Maidan” s-au declarat extrem de recunoscători pentru parteneriatul încheiat cu Fundația Carpatica, apreciind că locația sălii îi avantajează imens.  Lucrările de renovare a sălii au fost finanțate în baza unui proiect finanțat din fonduri dedicate start-up-urilor. Tinerii actori și regizori s-au reunit anul trecut în cadrul acestui proiect și-au lucrat cot la cot pentru ca spațiul să capete aspectul unei săli performante de teatru.
Finanțarea obținuă pentru acest proiect acoperă chiria pentru un an, costurile pentru utilități, dar și plata a 3 salarii, dintre care două full time și unul part time. Pe viitor, trupele au în plan să atragă fonduri de la Administrația Fondului Cultural Național, dar și din vânzarea de bilete.„Noi, în cadrul Fundației Carpatica am mai făcut din când în când evenimente culturale, așa cum s-a putut, cu fonduri mai puține. De acum, situația se schimbă complet. Teatrul de pe B-dul Eroilor va găzdui o mulțime de acte culturale. Îmi doresc ca acești tineri să ne depășească și să facă în 2 ani ce am făcut noi în 12. Pe Florin Suciu de la Magic Puppet îl cunoșteam demult. Acum mulți ani, a venit aici împreună cu actrița Melania Ursu. S-a costumat, a luat o tobă mare și a mers cu ea până pe Kogălniceanu ca să ne facă reclamă la revista Orașul.
A fost un moment frumos. Anul trecut a venit la mine și mi-a vorbit despre acest nou proiect. Am fost foarte entuziasmat. După multă muncă, iată sala taetrului a fost finalizată. Acum avem cazia și noi să lansăm ediția 48-49 din 2019 a revistei Orașul în această nouă sală, în 9 martie, când vom avem pregătit și un spectacol de operetă. Anul acesta mai avem și un proiect pe care l-am numit Academia Comunicării între Generații. În cadrul ei, vom organiza cursuri, susținute de filosoful Vasile Muscă, dar și de alți reputați profesori”, a explicat arhitectul Ionel Vitoc.
Filosoful Vasile Muscă, fost profesor UBB, a anunțat că a inițiat un fel de academie populară orășenească liberă pentru pre-studenți, ne-studenți și post-studenți, având în vedere „importanța filosofiei în viața de zi cu zi”.  „Cred că filosofia este cea mai puternică manifestare a libertății spirituale de gândire și am convingerea că ea poate ajuta substanțial la tămăduirea problemelor din viața omului”, a comentat Muscă.
Compania „Maidan” a fost fondată de tânăra regizoare Diana Aldea, anul trecut. Aceasta a explicat că a cooptat în trupa sa actori profesioniști, împreună cu care va pune în scenă spectacole inedite de teatru. Diana Aldea a spus că nu exclude parteneriate cu actorii de la Teatrul independent Reactor. „Am vorbit și cu reprezentanții Reactor. Spațiul lor este deja prea mic și au multe producții. Nu excludem, așadar, să joace și la noi”Compania „Magic Puppet” a fost fondată de Florin Suciu-Buh și Silviu Ruști, în urmă cu 6 ani. Ambii actori erau pe atunci angajați ai Teatrului „Puck”. În cadrul Teatrului de pe B-dul Eroilor, cei doi vor organiza spectacole pentru copii, în primul rând, dar și pentru adulți. „Scopul nostru este  de a crea povești și de a mișca spectatorii. Noi știm să facem ceva mai mult decât fac actorii de la teatrul de stat, prin faptul că ne scriem singuri textele, astfel că ne permitem să fim mai creativi și să ieșim din sfera poveștilor clasice”, a explicat Silviu Ruști. Trupele Magic Puppet și Maidan au început deja să livreze producții care se joacă în Galeria Casa Artelor.

sursă: actualdecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.