La şedinţa Consiliului Civic Local din 20 noiembrie prima temă dezbătută a fost soarta Muzeului de Speologie, în prezenţa speologului Iosif Viehmann, singurul cercetător în viaţă al Institutului de Speologie “Emil Racoviţă”, care a avut privilegiul sa-l cunoască personal pe acesta. Un raport semnat de Pompiliu Manea a detaliat motivele pentru care muzeul rămâne închis de ani de zile. Printre altele, acesta a descoperit că Direcţia de Patrimoniu a Primăriei se face vinovată de indolenţă, pentru că nu a demarat de trei ani de zile procesul pentru dreptul de servitute.

 

Arhitectul Ionel Vitoc a prezentat în faţa Consiliului Civic Local (CLC) un raport elaborat de către Pompiliu Manea, în care este descrisă situaţia muzeului “Emil Racoviţă”, muzeu închis de câţiva ani din cauza unor litigii legate de accesul în clădire. Toţi participanţii au fost de acord că este nevoie de un muzeu modern, cu accent asupra a ceea ce a fost prima organizaţie de speologie din lume, muzeu care poate deveni un atu în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană şi un obiectiv demn de vizitat în cadrul evenimentelor Capitalei Europene a Tineretului din 2015.

 

Vecinii ţin cheile vechii temniţe

Muzeul de Speologie ”Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, cu intrarea prin str. Sextil Puşcariu, nr.10 şi corespondenţă în Piaţa Unirii, nr. 25, este blocată de vecini, potrivit raportului semnat de domnul Manea. În acelaşi imobil, la Piaţa Unirii nr. 24, se află „Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor Cluj”, care a primit prin retrocedare mai multe spaţii. Clădirea are corespondenţă până în str. Sextil Puşcariu, nr. 10, poartă prin care se poate realiza cel mai facil acces spre Muzeul de Speologie.

”Pentru a se realiza Muzeul de Speologie, Primăria Municipiului Cluj, a atribuit în anul 1998, un spaţiu de aproximativ 250m2, suprafaţă formată din şapte camere, dintre care patru la parter şi trei la etaj, având şi o curte interioară de aproximativ 80m2, în care se află şi scările de acces la etaj. În anul 1999 primăria a acordat fonduri serioase pentru amenajarea acestui spaţiu la care s-a lucrat circa trei ani”, arată raportul prezentat la CLC. În acest imobil a funcţionat puşcăria de incintă a Municipiului Cluj după anii 1820, aşa cum se vede din inscripţiile de pe clădire, atât deasupra intrării, cât şi cele din celulele deţinuţilor.

 

Patrimoniu inedit

”După reamenajarea spaţiului cercetătorii din cadrul Institutului Speologic Cluj, primul Institut de Biospeologie din lume, în frunte cu prof. dr. Iosif Viehmann, au colecţionat obiecte şi documente ale vremurilor, aparţinând savantului Emil Racoviţă, precum celebrul său microscop Carl Zeiss, lada personală sau aparatul foto, cu care savantul a fost la Polul Sud în „Expediţia Belgica”. Astfel, în anul 2002 a fost inaugurat Muzeul de Speologie reflectând aspecte ale activităţii savantului atât în Antarctica, cât şi în peşterile româneşti sau din lume, ori la Institutul de speologie”, subliniază Pompiliu Manea.

Muzeul a funcţionat aici până în anul 2011, când accesul din str. Sextil Puşcariu nr.10, a fost blocat din interior de către vecinul Szasz Ladislau, pe motiv că este în pericol rezistenţa clădirii şi de atunci nimeni nu mai are acces în interiorul acestei instituţii, inclusiv personalul de serviciu.

”Subsemnatul, care în perioada februarie-martie 2014 am fost într-o expediţie spre Polul Sud, pe itinerarul „Expediţiei Belgica”, împreună cu alţi cinci prieteni clujeni, la înapoiere acasă am dorit să vizitez „Muzeul de Speologie”, ca să fotografiez direct microscopul Carl Zeiss, aparatul de fotografiat şi lada cu care a fost în „Expediţia Belgica”, însă nu am avut acces în acest muzeu.

 

De la Ana la Caiafa

(…) În acest caz am plecat la Primăria Municipiului Cluj-Napoca la Direcţia Patrimoniului, dna. director Iulia Ardeuş, unde am fost primit cu chiu cu vai, domnia sa făcând o excepţie să primească pe cineva neînscris în audienţă, însă mi-a spus că dosarul cu litigiul de acces se află la Direcţia Juridică, fiind tot ce mi-a putut lămuri.

Astfel am mers la Direcţia Juridică, director dna. Jurist Alina Rus, unde am găsit cea mai mare solicitudine. Dna. Alina Rus care cunoştea problema acestui dosar, a chemat-o la dânsa împreună cu dosarul pe dna. Adriana Munteanu şi a constatat că acţiunea judecătorească pentru dreptul de servitute nu a început nici după trei ani, deoarece Direcţia de Patrimoniu, direcţie condusă de dna Iulia Ardeuş, nici până la această dată, adică după trei ani, nu a întocmit referatul cu datele concrete pentru dreptul de servitute (intrare, traseu, orele de acces etc.)”, povesteşte exploratorul.

 

Patronii şi meseriaşii aşteaptă după cadastru

După ce au aflat că imobilul de la numărul 24 a fost retrocedat Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor din Cluj-Napoca, Manea şi Viehmann s-au adresat preşedintelui acesteia, Augustin Feneşan, care a promis că după intabularea locaţiei, pe 21 noiembrie, va facilita accesul spre Muzeul de Speologie, pe calea cea mai directă şi mai scurtă, adică din str. Sextil Puşcariu nr.10, în prezent blocată. Ar urma ca ulterior Primăria să oblige vecinii să accesul către Muzeul de Speologie şi să redeschidă după mai bine de trei ani accesul şi vizitarea Muzeului de Speologie.

La şedinţa CLC, prof. Iosif Viehmann a precizat că vecinul care blochează accesul a intentat 3 procese, şi până când aceste procese nu se termină nu poate fi deschis accesul, motiv pentru care ideal ar fi să fie identificată o altă locaţie pentru muzeu. În acest sens, s-a propus ca Universităţii Babeş Bolyai, prin rectorul Ioan Aurel Pop, şi Primăriei Cluj-Napoca, să le fie cerută implicarea pentru alocarea unui spaţiu adecvat muzeului.

 

Omagiat de Google în 2014

Google şi-a modificat, pe 15 noiembrie 2014, logoul pentru a-l sărbători pe Emil Racoviţă, la împlinirea a 145 de ani de la naşterea savantului român, fondator al biospeologiei, biolog şi speolog, explorator şi academician. Motorul de căutare Google alege rar să omagieze o personalitate din România, modificându-şi logoul în acest sens.

 

Ştiinţa peşterii

Muzeul de Speologie „Emil Racoviţă” a fost înfiinţat în anul 1998 şi este singurul muzeu din România dedicat ştiinţei peşterii şi savantului Emil Racoviţă – fondatorul biospeologiei şi al primului institut de speologie din lume, la Cluj, în anul 1920. Rezultatele programului biospeologic – iniţiat de savantul Emil Racoviţă – au fost excepţionale: 1200 de peşteri explorate în Europa şi Africa, o colecţie numărând 50.000 de exemplare ale faunei cavernicole, 66 de studii ştiinţifice însumând aproximativ 6000 de pagini. Apogeul carierei sale ştiinţifice a fost reprezentat de elaborarea unei teorii originale privind evoluţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.